BANCI | Asociatia Romana a Bancilor (ARB)

Declaratie ARB dupa aprobarea OUG de modificare a OUG 114/2018

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-02 21:43

Declaratie a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) dupa aprobarea OUG de modificare a OUG 114/2018:

Respectăm decizia Guvernului de a impune o taxă suplimentară băncilor din România. După discuțiile purtate s-a ajuns la o formă mai suportabilă care limitează impactul negativ, de la o formă total dăunătoare pentru economie. Totuși, comunitatea bancară consideră că este o formulă mult prea complexă, greu predictibilă, care poate genera efecte negative asupra creșterii intermedierii financiare.

Având în vedere efectele negative care s-au propagat în alte state după introducerea unei taxe suplimentare băncilor, cu atât mai mult cu cât taxarea creditării contravine obiectivului de creștere a intermedierii financiare și reducere a dobânzilor, ne menținem aprecierea că nu era nevoie de introducerea unei taxe bancare și că aceasta va genera noi elemente de risc și de confuzie în piață.

Comunitatea bancară regretă că s-a ajuns la introducerea cu rapiditate a unui nou indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare pentru calculul dobânzii variabile în cazul creditelor acordate consumatorilor.

Pe parcursul discuțiilor, ne-am delimitat de acțiunea de introducere a unui nou indice de referință fără efectuarea unei analize complexe pe o perioadă considerabilă de timp.

Considerăm că procesul de consultare trebuia să fie mai larg și cu o durată mult mai lungă pentru a asigura o evaluare corespunzătoare a impactului. Noul indice reflectă în cea mai mare proporție tranzacții pe termen scurt și ar putea avea loc un transfer al riscului și al volatilității către client.

Comunitatea bancară a propus ca discuția privind introducerea unui nou indice să fie adresată doar în baza unei acțiuni asumate public de către ACI, ARB, BNR, MFP cu obiectivul declarat de transparentizare și eventuală îmbunătățire a cadrului actual.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Asociatia Romana a Bancilor (ARB)Declaratie ARB dupa aprobarea OUG de modificare a OUG 114/2018

Declaratie a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) dupa aprobarea OUG de modificare a OUG 114/2018: Respectăm decizia Guvernului de a impune o taxă suplimentară băncilor din România. După discuțiile purtate s-a ajuns la o formă mai suportabilă care limitează impactul negativ, de la o formă total dăunătoare pentru economie. Totuși, comunitatea bancară consideră că este o formulă mult prea complexă, greu predictibilă, care poate genera efecte negative asupra creșterii intermedierii financiare. Având în vedere efectele negative care s-au propagat în alte state după introducerea unei taxe suplimentare băncilor, cu atât mai mult cu cât taxarea creditării contravine obiectivului de creștere a detalii

Ultimele Comentarii

 • banca de 2 lei

  BRD a fost, ramane si probabil va continua sa fie o banca proasta pentru retail. O structura ... detalii

 • Proprire

  Bună ziua am o pensie pe caz de boală de 704 si am proprie pe card este ... detalii

 • Reziliat contract Vodafone

  In 2016 am reziliat contractul Vodafone ca urmare a scăderii contractului, achitând toate ... detalii

 • Clienti CHF

  Asteptam de urgență o oferta de conversie a creditelor in CHF - a fost singura banca din sistem ... detalii

 • risc valutar

  Cine va pus sa luati credite in CHF??? Si pe mine au incercat sa ma abureasca cu CHF dar nu am ... detalii