BANCI | Stirea Zilei

Cat este noul ROBOR si cu cat poate scadea rata la un credit, din luna mai, conform OUG 114 privind taxa bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-01 22:13

Incepand din 2 mai, detinatorii unui imprumut in lei cu dobanda variabila, precum un credit Prima Casa, care se modifica in fiecare trimestru, in functie de nivelul ROBOR, pot cere bancii sa inlocuiasca ROBOR-ul cu un nou indice, mai mic, stabilit pe baza tranzactiilor interbancare, conform prevederilor din OUG 114 din 2018, modificata recent.

De altfel, ROBOR-ul nu va mai fi utilizat la creditele noi in lei cu dobanda variabila sau la refinantari, urmand a fi inlocuit cu noul indice, care urmeaza sa fie calculat si publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe baza dobanzilor medii ale tranzactiilor dintre banci (interbancare).

Noul indice, reprezentand media aritmetica a dobanzilor din piata interbancara, va fi stabilit si publicat de BNR in fiecare trimestru, urmand a fi aplicat de banci pentru dobanda la credite pe parcursul urmatorului trimestru.

Dat fiind ca noul indice poate fi aplicat din 2 mai, inseamna ca valoarea acestuia este cel aferent primului trimestru (T1) din acest an, care a avut o valoare de 2,74%, conform datelor BNR, cu o treime, mai exact 0,36%, sub nivelul mediu al ROBOR din acelasi interval, care a fost 3,1% (vezi graficul).

Dobanda tranzactiilor din piata bancara (noul ROBOR pentru credite) este mai mica decat ROBOR-ul pentru ca, pe de o parte, se aplica tranzactiilor efective, pe termen scurt, de o zi, in timp ce nivelul ROBOR-ului este stabilit in principal pe baza cotatiilor bancilor, adica a asteptarilor acestora privind evolutia dobanzilor pe termen mai lung.

Dupa cum se vede si in grafic, in ultimii doi ani, ROBOR-ul la 3 luni a fost permanent mai mare decat dobanda tranzactiilor interbancare, diferenta fiind insa de maxim 1 punct procentual.

In ultimul trimestru al anului precedent, marja a fost de 0,76 puncte procentuale, asadar mult mai mare decat in primele trei luni din acest an, in principal din cauza cresterii dobanzii la tranzactiile interbancare si scaderea ROBOR.

Sa vedem insa care este castigul de dobanda in cazul inlocuirii ROBOR la 3 luni, in prezent la 3,23%, cu noul indice, de 2,74%, dupa cum am calculat noi, asadar mai mic cu 0,49 puncte procentuale, adica aproape o jumatate de punct procentual.

O diferenta de dobanda de o jumatate de punct procentual (de exemplu 4,5% in loc de 5%), la un credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (237.000 de lei) pe o perioada de 25 de ani, inseamna o rata cu 60 de lei mai mica (1.280 de lei in loc de 1.340 de lei), conform Calculatordecredite.ro.

Ceea ce inseamna o economie de 18.000 de lei pe o perioada de 25 de ani, daca s-ar mentine aceeasi dobanda, ceea ce nu e posibil, dat fiind ca nivelul acesteia se modifica permanent.

Daca dobanda la credit scade cu un un punct, atunci rata se micsoreaza cu 180 de lei, in total 54.000 de lei pe o perioada de 25 de ani.

Comentarii

cosming
Mda
Media aritmetică ? Poate ar trebui media aritmetică ponderată unde factorul de pondere sa fie volumul tranzacțiilor. Folosind media aritmetică simplă doar se deformează artificial valoarea acestui nou indice.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii