BANCI | Stirea Zilei

Noul ROBOR reduce rata la un credit Prima Casa cu 60 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-27 21:45

Daca Guvernul adopta taxa bancara in ultima forma publicata de Ministerul Finantelor, care prevede inlocuirea indicelui ROBOR la credite cu dobanda tranzactiilor interbancare, rata la un credit Prima Casa ar putea scadea cu o jumatate de punct, conform nivelului la care se afla in prezent indicii de dobanzi.

Conform proiectului de modificare a OUG 114/2018 publicat de Ministerului Finantelor, care ar putea fi adoptat joi de Guvern, dobana la creditele in lei nu va mai fi compusa din ROBOR plus marja fixa a bancii ci din media dobanzilor tranzactiilor interbancare din fiecare trimestru, la care se adauga marja fixa a bancii.

ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in prezent pentru un credit Prima Casa, a avut o valoare medie de 3,09% in primul trimestru din acest an, in timp ce media tranzactiilor din piata interbancara a fost 2,62%, cu 0,47 puncte procentuale mai mica. (vezi graficul)

Dupa cum se vede si din grafic, in ultimii doi ani ROBOR-ul la 3 luni, care reprezinta cotatiile bancilor pentru evolutia dobanzii pe termen mai lung, a fost mai mare decat dobanda tranzactiilor efective dintre banci, realizate pe termen scurt, in general de o zi sau o saptamana.

Exceptia a fost luna luna trecuta, pe fondul intensificarii scandalului taxei bancare si a deficitului de lichiditati din piata interbancara intretinut de BNR, astfel ca dobanda la imprumuturile intre banci a depasit ROBOR-ul.

Deficitul de lichiditati din piata bancara s-a manifestat si zilele trecute, fiind o perioada de plati ale taxelor si de constituire a rezervelor minime obligatorii, astfel ca dobanda a urcat ieri la 3,34%, de la 1,77% cat era vineri.

In medie, insa, pe parcursul unei luni, dupa cum se vede din grafic, dobanzile pietei interbancare sunt mai mici chiar si cu un punct.

In ultimul trimestru al anului trecut, dobanda tranzactiilor interbancare a fost 2,39%, cu 0,76 puncte sub ROBOR la 3 luni, care a fost 3,15% in medie.

Cu cat scade rata la credite

O diferenta de dobanda de o jumatate de punct procentual (de exemplu 4,5% in loc de 5%), la un credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (237.000 de lei) pe o perioada de 25 de ani, inseamna o rata cu 60 de lei mai mica (1.280 de lei in loc de 1.340 de lei), conform Calculatordecredite.ro.

Ceea ce inseamna o economie de 18.000 de lei pe o perioada de 25 de ani, daca s-ar mentine aceeasi dobanda, ceea ce nu e posibil, dat fiind ca nivelul acesteia se modifica permanent.

Daca dobanda la credit scade cu un un punct, atunci rata se micsoreaza cu 180 de lei, in total 54.000 de lei pe o perioada de 25 de ani.

Dobanda ar putea scadea doar la creditele noi

Dobanda cu noul indice care va inlocui ROBOR ar putea scadea doar in cazul creditelor noi, intrucat proiectul de Ordonanta publicat de Ministerul Finantelor nu se aplica si creditelor vechi, in derulare.

Astfel ca pentru a obtine o dobanda mai mica, cei care au in prezent credite vor trebui sa le refinanteze, adica sa obtina un credit nou cu care sa-l achite pe cel vechi.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii