BANCI | Stirea Zilei

Noul ROBOR reduce rata la un credit Prima Casa cu 60 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-27 21:45

Daca Guvernul adopta taxa bancara in ultima forma publicata de Ministerul Finantelor, care prevede inlocuirea indicelui ROBOR la credite cu dobanda tranzactiilor interbancare, rata la un credit Prima Casa ar putea scadea cu o jumatate de punct, conform nivelului la care se afla in prezent indicii de dobanzi.

Conform proiectului de modificare a OUG 114/2018 publicat de Ministerului Finantelor, care ar putea fi adoptat joi de Guvern, dobana la creditele in lei nu va mai fi compusa din ROBOR plus marja fixa a bancii ci din media dobanzilor tranzactiilor interbancare din fiecare trimestru, la care se adauga marja fixa a bancii.

ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in prezent pentru un credit Prima Casa, a avut o valoare medie de 3,09% in primul trimestru din acest an, in timp ce media tranzactiilor din piata interbancara a fost 2,62%, cu 0,47 puncte procentuale mai mica. (vezi graficul)

Dupa cum se vede si din grafic, in ultimii doi ani ROBOR-ul la 3 luni, care reprezinta cotatiile bancilor pentru evolutia dobanzii pe termen mai lung, a fost mai mare decat dobanda tranzactiilor efective dintre banci, realizate pe termen scurt, in general de o zi sau o saptamana.

Exceptia a fost luna luna trecuta, pe fondul intensificarii scandalului taxei bancare si a deficitului de lichiditati din piata interbancara intretinut de BNR, astfel ca dobanda la imprumuturile intre banci a depasit ROBOR-ul.

Deficitul de lichiditati din piata bancara s-a manifestat si zilele trecute, fiind o perioada de plati ale taxelor si de constituire a rezervelor minime obligatorii, astfel ca dobanda a urcat ieri la 3,34%, de la 1,77% cat era vineri.

In medie, insa, pe parcursul unei luni, dupa cum se vede din grafic, dobanzile pietei interbancare sunt mai mici chiar si cu un punct.

In ultimul trimestru al anului trecut, dobanda tranzactiilor interbancare a fost 2,39%, cu 0,76 puncte sub ROBOR la 3 luni, care a fost 3,15% in medie.

Cu cat scade rata la credite

O diferenta de dobanda de o jumatate de punct procentual (de exemplu 4,5% in loc de 5%), la un credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (237.000 de lei) pe o perioada de 25 de ani, inseamna o rata cu 60 de lei mai mica (1.280 de lei in loc de 1.340 de lei), conform Calculatordecredite.ro.

Ceea ce inseamna o economie de 18.000 de lei pe o perioada de 25 de ani, daca s-ar mentine aceeasi dobanda, ceea ce nu e posibil, dat fiind ca nivelul acesteia se modifica permanent.

Daca dobanda la credit scade cu un un punct, atunci rata se micsoreaza cu 180 de lei, in total 54.000 de lei pe o perioada de 25 de ani.

Dobanda ar putea scadea doar la creditele noi

Dobanda cu noul indice care va inlocui ROBOR ar putea scadea doar in cazul creditelor noi, intrucat proiectul de Ordonanta publicat de Ministerul Finantelor nu se aplica si creditelor vechi, in derulare.

Astfel ca pentru a obtine o dobanda mai mica, cei care au in prezent credite vor trebui sa le refinanteze, adica sa obtina un credit nou cu care sa-l achite pe cel vechi.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBanca Transilvania creste de 10 ori mai repede decat BCR si BRD

Banca Transilvania (BT) isi continua ascensiunea remarcabila pe piata bancara din Romania: in primele noua luni si-a majorat activele cu aproape 11%, un ritm de zece ori mai ridicat decat principalii competitori: BCR si BRD, care au crescut cu mai putin de 1%. Mai exact, in timp ce detalii

La Unicredit, platile in lei au devenit mai scumpe decat cele in euro

Unicredit a decis sa majoreze comisioanele pentru utilizarea unui cont curent si card in lei, pentru a compensa scaderea semnificativa a tarifului pentru platile in euro, in urma implementarii normelor SEPA, care prevad ca platile in euro trebuie sa aiba aceleasi costuri ca cele in detalii

Bancile nu mai cresc dobanzile la depozite, dar majoreaza comisioanele pentru retragerile de bani de la ghisee si bancomate

Dobanzile la depozitele bancare nu mai cresc, asa cum spera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Dimpotriva, castigul obtinut din economii este in scadere, pentru ca bancile majoreaza, in schimb, comisioanele pentru retragerile de bani de la ghisee si bancomate sau pentru administrarea unui cont detalii

ING Bank are cel mai dezavantajos curs valutar la platile in euro cu cardul

ING Bank practica un curs de schimb valutar pentru platile in euro cu cardul mult mai dezavantajos decat cel al altor banci, dar si fata de propriul curs valabil pentru schimburile euro/leu realizate prin conturile clientilor. Astfel, la platile in euro cu cardul, ING avea astazi un curs detalii

Ultimele Comentarii