BANCI | Stirea Zilei

Noul ROBOR reduce rata la un credit Prima Casa cu 60 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-27 21:45

Daca Guvernul adopta taxa bancara in ultima forma publicata de Ministerul Finantelor, care prevede inlocuirea indicelui ROBOR la credite cu dobanda tranzactiilor interbancare, rata la un credit Prima Casa ar putea scadea cu o jumatate de punct, conform nivelului la care se afla in prezent indicii de dobanzi.

Conform proiectului de modificare a OUG 114/2018 publicat de Ministerului Finantelor, care ar putea fi adoptat joi de Guvern, dobana la creditele in lei nu va mai fi compusa din ROBOR plus marja fixa a bancii ci din media dobanzilor tranzactiilor interbancare din fiecare trimestru, la care se adauga marja fixa a bancii.

ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in prezent pentru un credit Prima Casa, a avut o valoare medie de 3,09% in primul trimestru din acest an, in timp ce media tranzactiilor din piata interbancara a fost 2,62%, cu 0,47 puncte procentuale mai mica. (vezi graficul)

Dupa cum se vede si din grafic, in ultimii doi ani ROBOR-ul la 3 luni, care reprezinta cotatiile bancilor pentru evolutia dobanzii pe termen mai lung, a fost mai mare decat dobanda tranzactiilor efective dintre banci, realizate pe termen scurt, in general de o zi sau o saptamana.

Exceptia a fost luna luna trecuta, pe fondul intensificarii scandalului taxei bancare si a deficitului de lichiditati din piata interbancara intretinut de BNR, astfel ca dobanda la imprumuturile intre banci a depasit ROBOR-ul.

Deficitul de lichiditati din piata bancara s-a manifestat si zilele trecute, fiind o perioada de plati ale taxelor si de constituire a rezervelor minime obligatorii, astfel ca dobanda a urcat ieri la 3,34%, de la 1,77% cat era vineri.

In medie, insa, pe parcursul unei luni, dupa cum se vede din grafic, dobanzile pietei interbancare sunt mai mici chiar si cu un punct.

In ultimul trimestru al anului trecut, dobanda tranzactiilor interbancare a fost 2,39%, cu 0,76 puncte sub ROBOR la 3 luni, care a fost 3,15% in medie.

Cu cat scade rata la credite

O diferenta de dobanda de o jumatate de punct procentual (de exemplu 4,5% in loc de 5%), la un credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (237.000 de lei) pe o perioada de 25 de ani, inseamna o rata cu 60 de lei mai mica (1.280 de lei in loc de 1.340 de lei), conform Calculatordecredite.ro.

Ceea ce inseamna o economie de 18.000 de lei pe o perioada de 25 de ani, daca s-ar mentine aceeasi dobanda, ceea ce nu e posibil, dat fiind ca nivelul acesteia se modifica permanent.

Daca dobanda la credit scade cu un un punct, atunci rata se micsoreaza cu 180 de lei, in total 54.000 de lei pe o perioada de 25 de ani.

Dobanda ar putea scadea doar la creditele noi

Dobanda cu noul indice care va inlocui ROBOR ar putea scadea doar in cazul creditelor noi, intrucat proiectul de Ordonanta publicat de Ministerul Finantelor nu se aplica si creditelor vechi, in derulare.

Astfel ca pentru a obtine o dobanda mai mica, cei care au in prezent credite vor trebui sa le refinanteze, adica sa obtina un credit nou cu care sa-l achite pe cel vechi.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLitigiile dintre banci si consumatori rezolvate amiabil prin CSALB s-au dublat fata de anul trecut

Negocierile dintre consumatori și bănci derulate în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) au decurs anul acesta mult mai rapid, iar numărul dosarelor finalizate cu împăcarea părților a crescut cu peste 80% față de prima detalii

Liviu Fenoghen, CSALB: “In cererea de negociere cu banca, un consumator poate invoca si motive de bucurie, nu doar probleme”

“Nașterea unui copil în familie poate fi un argument invocat în cererea de negociere cu banca, deoarece aduce o creștere a cheltuielilor”, explică în interviu Liviu Fenoghen, directorul CSALB. Liviu Fenoghen conduce Centrul de Soluționare detalii

"In negocierea cu banca, pragmatismul trebuie sa fie prima regula: decat nimic, mai bine putin", ne recomanda conciliatorii CSALB

Conciliatorii transmit sfaturi consumatorilor și recomandări către bănci, pentru o derulare mai eficientă a negocierilor în cadrul CSALB. Personaje cheie în aceste negocieri, conciliatorii intermediază găsirea unei soluții amiabile, iar la final propun o detalii

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei bat un nou record

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei a inregistrat un nou record instoric in luna mai, in timp ce finantarile pentru firme sunt in scadere, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, volumul de credite noi in lei pentru gospodariile detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna dimineața

  Buna dimineața. Am o poprire pe salariu la Raiffaisen BANK de către un executor judecătoresc ... detalii

 • Eroare BTPAY

  Cum a spus si alexandru mai sus , asa am facut si eu aveam ora la telefon cu 4-5 min in fata, ... detalii

 • Revolut

  Revolut a introdus ... detalii

 • Mda

  Numai că BCR te pune sa semnezi pe același formular cum că ești de acord cu condițiile lor de ... detalii

 • reclamatie

  de citeva sapt ing imi cere resetarea parolei pe care apoi n-o accepta Astfel am ajuns la resetari ... detalii