BANCI | Stirea Zilei

Topul dobanzilor la creditele Prima Casa acordate de cele mai mari banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-21 21:49

Creditele imobiliare acordate de banci prin Programul Prima Casa, garantate partial de stat, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), au dobanzi plafonate prin lege la o marja de 2% plus ROBOR la 3 luni, in prezent 3,13%, deci 5,15% in total.

De asemenea, bancile nu mai pot adauga alte comisioane, in afara dobanzii, cum se intampla la alte tipuri de imprumuturi, astfel incat costul total al unui credit Prima Casa, reflectat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE) este intre 5% si 6%, conform topului cu ofertele celor mai mari sapte banci romanesti: Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING si CEC Bank.

DAE medie la toate tipurile de credite pentru locuinte, atat cele Prima Casa, cat si creditele ipotecare obisnuite, acordate de toate bancile romanesti, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a fost 5,93% in luna ianuarie.

Ceea ce inseamna ca DAE pentru creditele Prima Casa, in jur de 5,5%, se afla in zona dobanzilor medii pentru creditele pentru locuinte, nefiind mult mai ieftine decat un credit imobiliar standard.

Diferentele de dobanda la creditele Prima Casa din oferta bancilor sunt determinate in principal de nivelul indicelui ROBOR la 3 luni in functie de care se stabileste dobanda, dat fiind ca nu exista o procedura uniforma de stabilire a formulei de calcul.

Astfel, in timp ce unele banci, precum CEC Bank sau Banca Transilvania, iau in calcul nivelul ROBOR din prima zi a lunii fiecarui trimestru, alte banci, precum ING sau BRD, utilizeaza nivelul ROBOR de la finalul lunii anterioare fiecarui trimestru, diferentele putand fi destul de mari in unele perioade, dupa cum se vede si in tabelul din fotografie.

De exemplu, la Banca Transilvania sau CEC Bank, indicele ROBOR la 3 luni luat in calcul la inceputul lunii martie este 3,02%, la care se adauga marja de 2%, astfel ca rezulta o dobanda de 5,02%, spre deosebire de ING, care a luat in calcul ROBOR de la finalul lunii decembrie, cand era mai ridicat, de 3,28%, astfel ca dobanda rezultata este 5,28%.

Insa diferentele nivelului ROBOR din momentul obtinerii unui imprumut se uniformizeaza in timp, astfel ca in final clientii bancilor vor achita dobanzi foarte apropiate.

In privinta ROBOR, trebuie mentionat ca este un indice care poate fluctua destul de mult intr-o perioada scurta de timp, cum s-a intamplat incepand din vara lui 2017, cand in decurs de cateva luni a crescut cu aproximativ doua puncte procentuale, determinand implicit cresterea ratelor la credite.

E important de stiut ca daca ajungi in situatia de a avea probleme in plata ratelor la credite, legea iti da dreptul sa ceri bancii solutii de rezolvare a problemei, iar aceasta este obligata sa-ti ofere o solutie, astfel incat sa nu ajungi in situatia de a fi raportat la Biroul de Credit pentru intarzieri de 30 de zile sau si mai rau, in postura de a fi executat silit.

Dobanzile pot fi si mai mici sau chiar mai mari

Exista insa si dobanzi mai mici pentru un credit Prima Casa decat cele standard, in cadrul unor oferte prezentate de unele banci.

De exemplu, la CEC Bank, un credit Prima Casa poate fi obtinut cu o marja de dobanda mai mica de 2%, respectiv cu 1,95%, daca impreuna cu imprumutul se contracteaza si un card de credit.

In schimb, costul unui credit Prima Casa poate ceste destul de mult la unele banci, daca acestea cer imprumutatului incheierea unei asigurari de viata sau de somaj, pentru ca banca sa-si reduca pierderile in cazul nerambursarii creditului.

Alte banci incearca sa-si atraga clientii promitandu-le un curs de schimb valutar avantajos daca trebuie sa schimbe suma imprumutata in euro, la solicitarea vanzatorului locuintei, dat fiind ca pretul locuintelor sunt stabilite in general in euro, nu in lei, astfel ca si plata trebuie facuta in euro.

De exemplu, in cazul unei sume de 50.000 de euro, la cursul de schimb oferit astazi de Banca Transilvania, de 4,8070 lei la vanzarea de euro, suma necesara in lei este de 240.350 de lei.

La BRD, cursul de vanzare euro este mai mare, 4,8280 lei pentru un euro, astfel ca in cazul sumei de 50.000 de lei, valoarea necesara in lei ajunge la 241.400 de lei, deci cu 1.050 de lei mai mult decat la Banca Transilvania.

Cine poate obtine un credit Prima Casa

Pentru un credit Prima Casa, prima conditie este ca la data solicitarii creditului sa nu detineti in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de momentul in care a fost dobandita, sau detineti in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul sau sotia cel mult o locuinta dobandita prin orice alt mod decat prin programul guvernamental Prima Casa, in suprafata utila mai mica de 50 mp. Dovada indeplinirii acestui criteriu se face prin declaratie pe propria raspundere data in forma autentica.

Sau daca detii in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia o locuinta, achizitionata sau construita in cadrul programului Prima Casa, dar pe care o vei instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte pe care o vei cumpara prin programul Prima Casa (locuinta ce trebuie sa fie mai mare/ mai valoroasa decat locuinta existenta).

Imobilul finantat trebuie sa fie in clasa energetica A, B sau C.

Codebitorii trebuie sa fie obligatoriu sot/sotie sau rude de gradul 1.

Garantia o reprezinta ipoteca legala in favoarea bancii si a statului roman asupra imobilului achizitionat. Trebuie platita o taxa de evaluare a imobilului, de aproximativ 90 Euro+TVA, echivalent in Lei la cursul BNR de la data platii.

Solicitantul creditului trebuie sa detina un depozit colateral, echivalentul a 3 rate lunare.

Acte necesare pentru obtinerea preaprobarii financiare

- Act de identitate

- Acordul de consultare a veniturilor din baza de date ANAF

- Declaratia pe propria raspundere a ta si a codebitorului, data in forma autentica, privind indeplinirea criteriilor de eligibilitate legate de imobile in proprietate sau credite ipotecare in derulare

Dupa gasirea imobilului trebuie sa prezinti:

- Antecontract vanzare-cumparare

- Acte de proprietate a imobilului

- Extras de Carte Funciara

- Certificat de eficienta energetica

Banca are dreptul de a solicita documente justificative ale venitului, pentru indeplinirea cerintelor de prudentialitate specifice activitatii bancare.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR avertizeaza ca ne aflam in varful ciclurilor financiar si imobiliar

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca ne aflam in varful ciclului financiar de crestere a creditarii, indatorarii si a preturilor caselor, dupa iesirea din recesiune in urma cu 5-6 ani, astfel ca urmeaza o perioada de scadere, care a inceput deja pe piata detalii

BRD este apostrofata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la credite

BRD este acuzata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la creditul de nevoi personale Expresso, pe care banca il promoveaza cu o dobanda de 7,29%, dar care este valabila doar in anumite conditii si numai pentru sume mari de bani imprumutati. Banca mai este criticata de oameni si detalii

Creditele ipotecare au atins o faza de dezvoltare care impune diversificarea si ajustarea in fata riscurilor - interviu cu Sergiu Oprescu, presedintele ARB si presedinte executiv Alpha Bank

Creditele ipotecare au un ritm alert de crestere, care este asteptat sa continue, dat fiind ca in Romania sunt mult mai putine fata de alte tari europene, iar cererea este mare. Insa noul context economic, cu cresterea riscurilor si posibila modificare sau chiar disparitie a programului Prima detalii

Guvernatorul BNR are sapte depozite bancare in euro si dolari, niciunul in lei

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si-a reinnoit anul trecut depozitele la termen in euro si dolari pe care le avea la BCR si Unicredit, in valoare de aproximativ 35.000 de euro, fara sa-si faca niciun depozit in lei, el preferand sa-si tina banii din salariu si pensie intr-un cont curent, pentru detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna seara

  Am si eu o problema sunt din Vrancea si de o lună tot imi dispărea ba semnalul la telefon ba ... detalii

 • Si totusi...

  Ce se intampla cu cei carora li se termina anul acesta programul de economisire si pot justifica ... detalii

 • Informatii

  Buna ziua,sunt pensionara 62 ani pensie 900 ron,asi dori sa imprumut 35000 de euro cu credit ... detalii

 • Pe bune???

  Doamne fereste, cu toata stima, dar partea cu "Ordinul ANPC, emis sub presiunea avocatului Piperea ... detalii

 • Banca Romaneasca

  Rugam ANPC-ul sa treaca si pe la Banca Romaneasca. Multumim ... detalii