BANCI | Analiza

Doar 1% din dobanda de 8% la un credit reprezinta profitul unei banci, arata un studiu PwC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-17 13:23

Doar 1% din dobanda de 8% aferenta unui credit reprezinta marja de profit al bancilor romanesti, arata un studiu realizat de firma internationala de audit si consultanta financiara Price Waterhouse Coopers (PwC) pentru Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Din dobanda de 8% pentru un credit, cea mai mare pondere o reprezinta costurile operationale (4%), care includ birocratia introdusa prin diverse noi legi, costul riscului (2%), adica pierderile aferente creditelor neperformante, costul finantarii (1%), adica dobanda platita pentru depozite si pentru alte finantari, si in sfarsit marja de profit (1%).

Cifra contrazice acuzele reprezentantilor Guvernului si ale politicienilor ca bancile romanesti sunt lacome pentru ca au dobanzi mari si obtin cele mai mari profituri din Europa, acuze folosite ca justificare pentru introducerea taxei pe activele bancare, botezata taxa pe lacomie.

Conform studiului, România se situează pe locul 8 din 26 la randamentul activelor (ROA), cu 0,4%, marginal mai bună decât valoarea medie a Uniunii Europene de 0,3%, dar semnificativ mai mică decât în alte state din Europa Centrală și de Est, precum Cehia (1,2%), Estonia (1,1%), Bulgaria și Polonia (1,0%), Slovacia (0,9%).

La randamentul capitalului propriu (ROE), România se situează pe locul 10 din 26, 3,9%, semnificativ mai mică decât în alte țări din Europa Centrală și de Est, precum Cehia (13,2%), Slovacia (9,7%), Polonia (9,5%), Bulgaria (8,3%), Estonia (6,0%).

Indicatorul de eficienta, masurat prin raportul dintre costurile și veniturile operaționale, România se situează pe locul 10 din 26, sub alte țări din ECE, cum ar fi Estonia (44%), Cehia(47%) și Lituania (53%).

Si Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dezmintit acuzele cu privire la profiturile bancilor, aratand, intr-o analiza publicata de economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, ca bancile romanesti au profituri mai mici decat cele din Bulgaria, Polonia sau Cehia. 

De ce e mica marja de profit

Studul PwC concluzioneaza ca marja de profit a bancilor a ramas redusa pe parcursul ultimilor ani, din cauza unui cost al riscului mult mai mare decat media europeana si a unor cheltuieli operationale ridicate.

“Rata dobânzii la credite este influențată atât de factori endogeni, reprezentați de modul de operare al băncilor ca și intermediar financiar (costul finanțării, costul riscului de credit aferent creditelor acordate și costurile operaționale), cât și de factori exogeni, precum instabilitatea fiscală și de volatilitatea mai ridicată a ciclului economic cu creșteri peste media regională urmate de recesiuni mai ample, volatilitate care este accentuată de politicile prociclice, care pun presiuni pe costul riscului”, se arata in studiu.

Ponderea costului riscului în total dobândă (2%) reflectă ultimii 4 ani, când rata creditelor neperformante a scăzut puternic de la 13.5% in 2015 la 4.9% la sfârșitul lui 2018. Media pe ultimii 10 ani s-a menținut, în schimb, peste 13%, se mentioneaza in studiu.

Începând cu anul 2012, arata studiul, băncile au demarat un proces amplu de curățare a bilanțurilor de creditele neperformante, în condițiile în care România avea una dintre cele mai ridicate rate a creditelor neperformante din UE.

Obiectivul acestui proces a avut în vedere crearea premiselor relansării creditării pe fundamente sănătoase, în scopul realizării unei dezvoltări economice durabile, mai arata studiul PwC.

Iar relansarea creditarii chiar s-a produs in ultima perioada, datorita dobanzilor mici stimulate de BNR, in conditiile unei inflatii negative, datorita lichiditatii abundente din piata, asigurata tot de BNR, si cresterea depozitelor, dar si datorita cresterii veniturilor populatiei.

Insa tocmai cand creditarea s-a relansat iar dobanzile au scazut, in ciuda puseului ROBOR din ultimul an, aceasta ar putea fi afectata serios in acest an de introducerea taxei bancare, dupa cum a avertizat BNR.

 

Comentarii

cosming
Ce vrăjeală
4% costuri operaționale? De unde ? Efortul operațional de a acorda un credit de 1000 de lei este la fel că cel de acordare a unui credit de 10000 euro. Angajatul este platit identic in ambele situații....Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaCreditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni. Cea mai mare detalii

Programul Prima Casa este blocat de trei luni

Programul Prima Casa, prin care se pot obtine credite pentru locuinte cu un avans de 5% si o dobanda variabila plafonata la 2% + IRCC (2,14%), adica 4,14%, este blocat de peste trei luni, mai exact din 3 aprilie, cand a intrat in vigoare noua lege care modifica acest program si-l redenumeste "O detalii

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19. Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 detalii

Topul bancilor la cresterea activelor in 2019: Banca Transilvania a fost performera sistemului bancar, urmata de ING si CEC Bank

Banca Transilvania (BT) si-a consolidat pozitia de lider al sistemului bancar in 2019, inregistrand cea mai mare crestere a activelor dintre bancile romanesti, urmata de ING Bank si CEC Bank. BT a reusit sa-si majoreze activele cu 18% anul trecut, echivalentul a 13,4 miliarde lei, la detalii

Ultimele Comentarii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Amânare plată a ratelor

  Am cerut amanarea ratelor pt i perioada de 6kuni,cererea mi a fost aprobată. Dupa doua luni am ... detalii