IFN | Opinie

Romanii vor mai mult sa-si reduca datoriile si sa stranga bani decat sa faca investitii, arata un sondaj Provident

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-05 11:01

Planurile romanilor pentru acest an este sa-si reduca datoriile si sa stranga bani, mai putin sa investeasca in locuinta, in planurile familiei sau sa-si cumpere o masina, reiese dintr-un sondaj realizat la nivel national de Provident Financial Romania, pe un esantion reprezentativ de 1.821 de persoane.

Astfel, cei mai multi dintre cei care au raspuns la sondaj spun ca vor sa stranga bani, urmati de cei care planuiesc sa-si reduca din datorii, urmati la mare distanta de persoanele care intentioneaza sa faca investitii in casa, in familie si locuinta.

Majoritatea romanilor se declara optimisti cu privire la situatia finantelor personale in acest an, urmati de cei care cred ca situatia nu se va schimba, in timp ce grupul pesimistilor reprezinta 30% din total.

Doar jumătate dintre romani sunt mulțumiți de locul de muncă

Aproape 37% dintre români privesc cu optimism anul 2019 când își evaluează situația financiară, dar doar jumătate dintre respondenți sunt mulțumiți de locul actual de muncă, se arata intr-un comunicat de presa al Provident, in care se mai spune:

În același timp, un element care unește aproape toate categoriile este percepția asupra puterii de cumpărare – peste 81% consideră că pot cumpăra mai puține lucruri cu 100 de lei, față de 2018, potrivit datelor unui sondaj desfășurat la nivel național de către Provident Financial România, pe un eșantion reprezentativ de 1.821 respondenți.

Cum fiecare are propria optică asupra finanțelor personale, optimiștii sunt urmați de cei aproape o treime care simt că și acest an va fi la fel ca 2018 și, respectiv, de cei 30% care se declară de-a dreptul pesimiști.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre români consideră că nivelul de trai este și va rămâne neschimbat în acest an, iar aproape 28% se pregătesc pentru un an în care viața va fi mai grea decât în 2018.

Dacă 43% dintre români dispun de aceleași finanțe ca anul trecut, doi din zece respondenți își văd economiile erodate și mai puțin de 16% au reușit să strângă mai mulți bani.

Lucrul care îi îngrijorează pe respondenți este puterea de cumpărare, iar mai bine de 81% dintre aceștia simt că își permit mai puține lucruri cu 100 de lei, în comparație cu anul trecut.

Preocuparea principală este, pentru aproape o treime dintre români, să economisească mai mult în acest an, iar la o distanță foarte mică – 31% - urmează cei care pur și simplu vor să mai reducă din datorii. Podiumul este completat de cei 17% care și-au planificat investiții, în special în casă.

Intenția de a investi departajează, aproape egal, românii: 35% sunt dispuși să investească mai puțin decât anul trecut, în timp ce 34% vor să investească mai mult. Chiar și așa, cei mai mulți dintre respondenți - 37% - nici nu se gândesc la investiții și sunt conștienți că vor economisi mult mai puțin decât anul trecut.

Întrebați care sunt principalii factori care le influențează nivelul de trai, aproape șase români din 10 au nominalizat nivelul salarial și siguranța serviciului.

Jumătate dintre români sunt mulțumiți de locul de muncă, dar doar 23% au solicitat o mărire de salariu

Conștienți că serviciul și salariul au cea mai mare pondere în nivelul de trai, jumătate dintre români se declară mulțumiți de locul de muncă.

Cu toate acestea, procentul celor care consideră că primesc un salariu suficient de bun scade sub 33% și doar 23% dintre respondenți au încercat să își îmbunătățească situația, cerând o mărire.

De partea cealaltă, 45% dintre români sunt nemulțumiți de salariu, dar aproape șase români din 10 nu și-au găsit sau nici nu și-au căutat curajul de a solicita o mărire de salariu.

De două ori mai mulți angajați au avut curajul de a cere o mărire răsplătit cu un răspuns pozitiv – 12% - decât cei care au fost refuzați – 6,5%. În acest context, angajatorii se dovedesc a fi mai proactivi, iar peste o treime dintre respondenți admit că au primit măriri salariale fără a le solicita.

Dacă angajatorii oferă de la sine măriri salariale, angajații răspund cu un nivel ridicat de fidelitate – nu mai puțin de 41% sunt dispuși să lucreze pentru angajatorul actual pentru o perioadă mai mare de cinci ani.

La polul opus, 14% vor să schimbe rapid serviciul, în cel mult șase luni.

Într-o discuție despre căutarea activă pentru un alt loc de muncă, două treimi dintre respondenți spun că nu fac asta și nu au niciun plan în această privință. Dintre cei care își caută un alt serviciu, însă, majoritatea – 17% - admite că face acest lucru de mai puțin de jumătate de an, 10% de peste un an și 6% de 6-12 luni.

Sondajul a fost efectuat în luna februarie a acestui an, pe un eșantion reprezentativ la nivel naţional de 1.821 respondenți. Publicul feminin reprezintă 54,2%, 20% dintre respondenți rezidă în București, urmași de Iași cu 3,9%, Cluj-Napoca – 3,6%, Ploiești – 3% și Brașov – 2,9%. Vârsta respondenților se încadrează în intervalul 18-55 de ani, iar două treimi se declară absolvenți de colegiu, universitate sau master.

Despre Provident Financial România

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai important furnizor de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,3 milioane de clienți în 9 țări din Europa, precum şi în Mexic și Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală și de Sud-Est și una dintre cele mai puternice companii internaționale listate la Bursa din Londra.

Din 2006, Provident a investit în România peste 300 de milioane de euro și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de 102 milioane de euro. Provident este certificat Angajator de Top în România în 2019, singurul din industria financiară bancară şi nebancară şi este unul dintre cei mai mari angajatori din ţara noastră, cu peste 2.300 de angajați.

Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială - programe de educație financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate - în care a investit până acum peste 1,1 milioane de euro.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieBNR: economia va creste probabil mai alert in 2021 decat s-a anticipat anterior

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera ca "economia va crește probabil mai alert în 2021 decât s-a anticipat anterior, datorită redresării ei mult peste așteptări în trimestrul IV 2020, pentru ca în 2022 să revină la o dinamică mai temperată, detalii

Unii oameni cred ca banii le controleaza viata

Cu ocazia Global Money Week, ING Bank atrage atenția asupra faptului că unul din trei români este îngrijorat că situația financiară îi controlează viața, conform ultimului studiu realizat la începutul acestui an, se arata intr-un comunicat al bancii, in care se detalii

Cum justifica BNR decizia surpriza de reducere a dobanzii la 1,25%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) justifica decizia surprinzatoare luata in 15 ianuarie, cand a scazut dobanda de referinta cu inca un sfert de punct, la 1,25%, prin nevoia de a sustine redresarea economiei afectate de criza COVID-19, in contextul mentinerii unor incertitudini ridicate privind detalii

Amanarea ratelor la credite ar trebui facuta pe cel putin inca sase luni, propune asociatia consumatorilor Credere

Credere propune Guvernului României prelungirea măsurii de amânare a plății ratelor pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, redimensionarea costurilor suportate de către împrumutați pentru anumite categorii de credite, menținerea cadrului extins al beneficiarilor, detalii

  

Ultimele Comentarii