BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi in euro au scazut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-03 21:27

Creditele noi in euro acordate de banci au scazut in ianuarie, prima luna in care s-au aplicat restrictiile BNR privind gradul de indatorare si a intrat in vigoare OUG 114 privind taxa pe activele bancare, la cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, valoarea creditelor noi in euro a fost 111 milioane euro in ianuarie 2019, in scadere cu 37% comparativ cu cele 176 milioane euro din aceeasi luna a anului trecut.

Fata de luna ianuarie 2008, anul in care a izbucnit criza financiara, creditele noi in euro sunt cu 86% mai putine in prezent.

Creditarea in euro este in prezent apanajul firmelor, intrucat creditele in valuta pentru populatie sunt restrictionate de BNR.

Astfel, din totalul celor 111 milioane euro de credite noi, 102 milioane sunt finantari obtinute de firme in ianuarie, in scadere cu 40% fata de aceeasi luna a anului trecut.

In privinta creditelor in euro pentru populatie, acestea au cunoscut o crestere importanta in a doua parte a anului trecut, probabil pe fondul majorarii dobanzilor in lei.

Astfel, creditele de consum in euro au crescut de la niveluri de 2 milioane de euro lunar la peste 15 milioane euro, in timp ce creditele pentru locuinte au sarit de la 3 la 20 de milioane euro lunar.

In ianuarie, insa, volumele de creditele noi in euro s-au prabusit la 1 milion de euro credite de consum si 6 milioane euro credite imobiliare.

Soldul creditelor in euro detinute de populatie, statistica exprimata de BNR in lei, a crescut usor, cu 0,6%, la 34 miliarde lei fata de decembrie 2018, pe fondul deprecierii leului fata de euro, majoritatea fiind credite pentru locuinte, in valoare de 23 miliarde euro.

Soldul creditelor in euro acordate de banci firmelor s-a majorat cu 3,3% in ianuarie fata de decembrie, la 43 miliarde lei.

In privinta creditelor noi in lei, acestea au scazut usor in ianuarie, la 3,5 miliarde lei, comparativ cu 3,7 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecut.

Creditele pentru consum in lei au insumat 1,1 miliarde lei, fata de 1,2 miliarde lei in luna corespondeta a anului precedent, iar creditele pentru locuinte au avut aceeasi valoare, de 0,8 miliarde lei.

Creditele noi in lei obtinute de firme (societati nefinanciare) s-au cifrat la 1,5 miliarde lei in ianuari, nivel neschimbat fata de ianuarie 2018.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR trage semnalul de alarma: e nevoie de o ajustare controlata a deficitului de cont curent

Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca “este necesar un mix echilibrat de politici pentru ajustarea controlata a deficitului de cont curent”, care a depasit nivelul reper de 4% din Produsul Intern Brut (PIB) stabilit de Comisia Europeana ca indicator de performanta pentru detalii

Bancile au inceput sa creasca dobanzile la depozite, dar numai daca se fac economii noi, nu si la reinnoirea celor vechi

Doua banci mari, Raiffeisen si ING Bank, au lansat promotii cu dobanzi mai mari la depozite, dar numai pentru economiile noi, nu si pentru sumele economisite pana acum, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca va mentine un deficit de lichiditate pe piata bancara, cu scopul de a detalii

Cresterea economica mare nu este un motiv de mandrie, pentru ca produce dezechilibre, avertizeaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut in primul trimestru din 2019 cu 5%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS), o surpriza pentru economisti si analisti, care se asteptau la un avans economic cu aproape un punct mai redus, de abia 4,1%. Cifra a fost exploatata detalii

BNR pare sa fi scapat de sub control inflatia: noua prognoza este 4,2% pentru 2019, cu mult peste tinta maxima de 3,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a modificat substantial prognoza de inflatie pentru acest an, la 4,2%, peste asteptarile analistilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decat precedenta estimare, din februarie, ceea ce inseamna ca ar putea rata in acest an tinta de inflatie, de 2,5% plus o detalii

Ultimele Comentarii