BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi in euro au scazut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-03 21:27

Creditele noi in euro acordate de banci au scazut in ianuarie, prima luna in care s-au aplicat restrictiile BNR privind gradul de indatorare si a intrat in vigoare OUG 114 privind taxa pe activele bancare, la cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, valoarea creditelor noi in euro a fost 111 milioane euro in ianuarie 2019, in scadere cu 37% comparativ cu cele 176 milioane euro din aceeasi luna a anului trecut.

Fata de luna ianuarie 2008, anul in care a izbucnit criza financiara, creditele noi in euro sunt cu 86% mai putine in prezent.

Creditarea in euro este in prezent apanajul firmelor, intrucat creditele in valuta pentru populatie sunt restrictionate de BNR.

Astfel, din totalul celor 111 milioane euro de credite noi, 102 milioane sunt finantari obtinute de firme in ianuarie, in scadere cu 40% fata de aceeasi luna a anului trecut.

In privinta creditelor in euro pentru populatie, acestea au cunoscut o crestere importanta in a doua parte a anului trecut, probabil pe fondul majorarii dobanzilor in lei.

Astfel, creditele de consum in euro au crescut de la niveluri de 2 milioane de euro lunar la peste 15 milioane euro, in timp ce creditele pentru locuinte au sarit de la 3 la 20 de milioane euro lunar.

In ianuarie, insa, volumele de creditele noi in euro s-au prabusit la 1 milion de euro credite de consum si 6 milioane euro credite imobiliare.

Soldul creditelor in euro detinute de populatie, statistica exprimata de BNR in lei, a crescut usor, cu 0,6%, la 34 miliarde lei fata de decembrie 2018, pe fondul deprecierii leului fata de euro, majoritatea fiind credite pentru locuinte, in valoare de 23 miliarde euro.

Soldul creditelor in euro acordate de banci firmelor s-a majorat cu 3,3% in ianuarie fata de decembrie, la 43 miliarde lei.

In privinta creditelor noi in lei, acestea au scazut usor in ianuarie, la 3,5 miliarde lei, comparativ cu 3,7 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecut.

Creditele pentru consum in lei au insumat 1,1 miliarde lei, fata de 1,2 miliarde lei in luna corespondeta a anului precedent, iar creditele pentru locuinte au avut aceeasi valoare, de 0,8 miliarde lei.

Creditele noi in lei obtinute de firme (societati nefinanciare) s-au cifrat la 1,5 miliarde lei in ianuari, nivel neschimbat fata de ianuarie 2018.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCei cu credite la banci incep sa intrebe iar de amanarea ratelor

Recrudescenta crizei COVID-19 ii determina pe cei care au credite la banci si IFN-uri sa intrebe din nou daca pot sa-si amane ratele lunare, fie pentru ca au reintrat in somaj, fie pentru ca anticipeaza ca ar putea avea din nou probleme financiare. "Trecem printr-o situație dificila detalii

Banca Transilvania are o oferta cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale si overdraft

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca romaneasca, anunta o oferta la creditele de nevoi personale si la overdraft (descoperit de card) cu cele mai mici dobanzi dintre toate bancile. BT ofera un credit de nevoi personale cu asigurare de viata si de somaj cu o dobanda fixa de 7,5%, detalii

Romanii care primesc salariul din Germania pe cardurile Postbank se plang de comisionul mare pentru retragerea de bani de la bancomate

Romanii care lucreaza in Germania si incaseaza salariile pe cardurile Postbank tip Girocard se plang de comisionul ridicat pe care trebuie sa-l plateasca bancii germane atunci cand retrag banii de la bancomatele din Romania. "Am fost la banca Raiffeisen sa scot salariul de pe cardul detalii

Ai mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Ultimele Comentarii