BANCI | Educatie financiara

Ce impact au noile modificari legislative asupra creditarii persoanelor fizice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Garanti Bank
2019-03-03 11:28

Articol realizat de Alina Platica - Head of Retail Credit Management, Garanti Bank

Creditarea persoanelor fizice în anul 2019 va fi diferită de cea din anii anteriori, întrucât cadrul legislativ a suferit modificări, prin intrarea în vigoare, la data de 09 Noiembrie 2018, a prevederilor Regulamentului Băncii Naţionale Nr. 6/2018, cu aplicabilitate din data de 01 Ianuarie 2019.

Dacă până la acea data, fiecare bancă îşi stabilea prin norme proprii nivelul maxim al gradului de îndatorare, acesta ajungând şi la valori de 60%-65%, în prezent, gradul maxim de îndatorare este stabilit la un nivel de maxim 40%, în cazul creditelor acordate în moneda nationala, şi 20%, în cazul creditelor acordate în valută.

Pe lângă limitarea gradului maxim de îndatorare, noul regulament simplifică și metodologia de calcul a venitului eligibil. Astfel, din venitul net al clientului/participanţilor la credit, nu se mai deduc cheltuielile de subzistenţă, cheltuielile cu taxele şi impozitele, iar venitul net nu se mai ajusteaza cu 6%, aşa cum se prevedea în reglementarea anterioare.

Regulamentul BNR prevede și excepții privind gradele de îndatorare menționate mai sus. Astfel, pentru creditele pentru investiţii imobiliare, în cazul în care clientul achiziționează primul imobil cu destinaţie rezidenţiala, în care va locui, gradul maxim de îndatorare poate fi majorat cu 5%, ajungând astfel la 45% pentru creditele acordate în RON, respectiv 25%, pentru cele în valută.

De asemenea, în cazul în care clientul doreşte refinanţarea exclusivă (fără suma suplimentară a creditelor acordate înainte de 8 noiembrie 2018), băncile pot utiliza un grad maxim de îndatorare stabilit prin propriile reglementări, superior celui de 40%. 

Excepţii de la gradul de îndatorare se pot face şi în limita a maximum 15% din volumele de credit acordate în trimestrul anterior (atât în cazul creditelor de consum, cât şi în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare), însă, numai pentru clienţii cu un anumit profil, al căror venit nu poate fi mai mic decât salariul mediu net pe economie şi numai pentru credite cu o valoare maximă de 250,000 EUR. 

Prevederile noului regulament vor genera o simplificare a procesului de creditare şi vor susţine o îndatorare sănătoasă, menită să facă faţă şocurilor generate de creşterea ratei dobânzii, sau a cursului valutar, în cazul creditelor acordate în valuta.

Pe lângă modificarea condiţiilor de creditare, de menţionat sunt şi actualizările aduse Codului Fiscal, privind cota de TVA de 5%, în cazul tranzacţiilor imobiliare multiple. Dacă anterior, un cumpărător putea beneficia de o cotă redusă de TVA de 5% o singură dată, în prezent, Codul Fiscal îi permite unui cumpărător persoană fizică să deţină mai multe locuinţe achiziţionate cu cota de TVA de 5%, dacă sunt respectate următoarele condiţii: i) preţul de vânzare nu depăşeste 450.000 RON (exclusiv taxa pe valoare adăugată), ii) suprafaţa utilă este de maximum 120 mp (exclusiv anexele gospodăreşti), iii) imobilul poate fi locuit ca atare la momentul vânzării.

Comentarii

Ioan Mititean
Vrea un credit de 10.000 € pentru a cunpara un teren pe o perioda mai lunga cu venitu din spania am 500 euro pe luna sint pensionar pe tinp ne limitat adica pe viata
Buna vreau un credit de 10.000 mii euro pe o perioda mai lunga sint persona fizica vreau sa acizitionez un teren loc de casa 15 arii .am venitu din spania sint pensionar am 500 euro pe luna ve rog raspundetim daca sa poteAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraE normal sa se faca de doua ori schimb valutar la o plata cu cardul MasterCard in Canada?

"Mi-am luat un card Mastercard in lei de la Alior Bank pentru a-l folosi la cumparaturi in Canada, unde-mi vizitez nepotii, le-am spus asta celor de la banca, si mi-au spus ca pot sa fac cumparaturi cu el fara probleme, fara comision, si de asemenea pot sa scot bani de la bancomate, tot fara detalii

Credius isi face reclama inselatoare la credite: ascunde ca DAE e de peste 600% pe an

Credius, una dintre cele mai mari Institutii Financiare Nebancare (IFN) din Romania, isi face reclama inselatoare la credite pe site-ul propriu (Credius.ro), unde prezinta doar rata la un imprumut, nu si costurile acestuia, cum este obligata de lege. Astfel, pe prima pagina a site-ului detalii

Care sunt consecintele daca nu am platit de 2 luni banca?

"Buna ziua! Am facut un credit de nevoi personale in valoare de 20.000de lei, mai exact in anul 2018 pe 22 august(BCR). Am platit pana in luna august-septembrie 2019,dar m-am lasat pacalita de o refinantare printr-un broker bancar si am ajuns in
imposibilitatea detalii

Credius poate acorda credite unei persoane cu gradul de indatorare de 200% si capacitatea de rambursare zero?

"Buna ziua,
Daca fiul meu avea un grad de indatorare de peste 200% la diverse societati IFN la data solicitarii unui alt credit, a fost conform regulamentului ca societatea Credius sa ii acorde alt credit desi capacitatea de rambursare era zero? Dobanda si comisioanele de la Credius detalii

Ultimele Comentarii

 • banca de 2 lei

  BRD a fost, ramane si probabil va continua sa fie o banca proasta pentru retail. O structura ... detalii

 • Proprire

  Bună ziua am o pensie pe caz de boală de 704 si am proprie pe card este ... detalii

 • Reziliat contract Vodafone

  In 2016 am reziliat contractul Vodafone ca urmare a scăderii contractului, achitând toate ... detalii

 • Clienti CHF

  Asteptam de urgență o oferta de conversie a creditelor in CHF - a fost singura banca din sistem ... detalii

 • risc valutar

  Cine va pus sa luati credite in CHF??? Si pe mine au incercat sa ma abureasca cu CHF dar nu am ... detalii