BANCI | Educatie financiara

Ce impact au noile modificari legislative asupra creditarii persoanelor fizice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Garanti Bank
2019-03-03 11:28

Articol realizat de Alina Platica - Head of Retail Credit Management, Garanti Bank

Creditarea persoanelor fizice în anul 2019 va fi diferită de cea din anii anteriori, întrucât cadrul legislativ a suferit modificări, prin intrarea în vigoare, la data de 09 Noiembrie 2018, a prevederilor Regulamentului Băncii Naţionale Nr. 6/2018, cu aplicabilitate din data de 01 Ianuarie 2019.

Dacă până la acea data, fiecare bancă îşi stabilea prin norme proprii nivelul maxim al gradului de îndatorare, acesta ajungând şi la valori de 60%-65%, în prezent, gradul maxim de îndatorare este stabilit la un nivel de maxim 40%, în cazul creditelor acordate în moneda nationala, şi 20%, în cazul creditelor acordate în valută.

Pe lângă limitarea gradului maxim de îndatorare, noul regulament simplifică și metodologia de calcul a venitului eligibil. Astfel, din venitul net al clientului/participanţilor la credit, nu se mai deduc cheltuielile de subzistenţă, cheltuielile cu taxele şi impozitele, iar venitul net nu se mai ajusteaza cu 6%, aşa cum se prevedea în reglementarea anterioare.

Regulamentul BNR prevede și excepții privind gradele de îndatorare menționate mai sus. Astfel, pentru creditele pentru investiţii imobiliare, în cazul în care clientul achiziționează primul imobil cu destinaţie rezidenţiala, în care va locui, gradul maxim de îndatorare poate fi majorat cu 5%, ajungând astfel la 45% pentru creditele acordate în RON, respectiv 25%, pentru cele în valută.

De asemenea, în cazul în care clientul doreşte refinanţarea exclusivă (fără suma suplimentară a creditelor acordate înainte de 8 noiembrie 2018), băncile pot utiliza un grad maxim de îndatorare stabilit prin propriile reglementări, superior celui de 40%. 

Excepţii de la gradul de îndatorare se pot face şi în limita a maximum 15% din volumele de credit acordate în trimestrul anterior (atât în cazul creditelor de consum, cât şi în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare), însă, numai pentru clienţii cu un anumit profil, al căror venit nu poate fi mai mic decât salariul mediu net pe economie şi numai pentru credite cu o valoare maximă de 250,000 EUR. 

Prevederile noului regulament vor genera o simplificare a procesului de creditare şi vor susţine o îndatorare sănătoasă, menită să facă faţă şocurilor generate de creşterea ratei dobânzii, sau a cursului valutar, în cazul creditelor acordate în valuta.

Pe lângă modificarea condiţiilor de creditare, de menţionat sunt şi actualizările aduse Codului Fiscal, privind cota de TVA de 5%, în cazul tranzacţiilor imobiliare multiple. Dacă anterior, un cumpărător putea beneficia de o cotă redusă de TVA de 5% o singură dată, în prezent, Codul Fiscal îi permite unui cumpărător persoană fizică să deţină mai multe locuinţe achiziţionate cu cota de TVA de 5%, dacă sunt respectate următoarele condiţii: i) preţul de vânzare nu depăşeste 450.000 RON (exclusiv taxa pe valoare adăugată), ii) suprafaţa utilă este de maximum 120 mp (exclusiv anexele gospodăreşti), iii) imobilul poate fi locuit ca atare la momentul vânzării.

Comentarii

Ioan Mititean
Vrea un credit de 10.000 € pentru a cunpara un teren pe o perioda mai lunga cu venitu din spania am 500 euro pe luna sint pensionar pe tinp ne limitat adica pe viata
Buna vreau un credit de 10.000 mii euro pe o perioda mai lunga sint persona fizica vreau sa acizitionez un teren loc de casa 15 arii .am venitu din spania sint pensionar am 500 euro pe luna ve rog raspundetim daca sa poteAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraBRD mi-a blocat alocatia copilului pe card si nu vrea sa mi-o dea. Ce pot sa fac?

"Am avut un card la BRD in urma cu 3-4 ani, pe care incasam salariul si alocatia copilului. Acum salariul il primesc pe alt card, iar cand am fost la BRD sa scot alocatia, doamna de la ghiseu n-a vrut sa mi-o dea, pentru ca as avea o datorie mai veche la ei, mai intai sa platesc acea datorie detalii

Cum se fac inselaciunile cu credite in numele bancii HSBC, cu ajutorul Western Union, Money Gram si WhatsUpp

Banca engleza HSBC este preferata hotilor online, care se folosesc de numele acesteia pentru a insela diverse persoane naive, carora le promit credite sau ca le vor cumpara diverse obiecte scoase la vanzare pe site-ul de anunturi gen Olx.ro.
Iata care este reteta unei astfel de inselatorii detalii

BCR nu mi-a aprobat amanarea creditului pentru ca depasesc limita de varsta de 70 de ani. Ce pot sa fac?

"Am completat un formular pentru amânarea cu 9 luni a ratelor la credit la BCR și mi-au răspuns ca nu se poate acest lucru deoarece la sfârșitul contractului de credit voi depăși vârsta de 70 de ani. Ce pot face în aceasta situație?", intreaba un cititor, la detalii

Pensionarii pot cere amanarea ratelor la credite?

"Buna ziua, Am facut o cerere de amanare a ratelor la banca si am fost refuzata, cu motivul ca sunt pensionara, iar pensionarii nu pot beneficia de amanarea ratelor la credite pentru ca nu sunt afectati de criza coronavirusului. Este normal? Familia mea a fost afectata de criza, fiul meu a ramas fara serviciu", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro. Raspuns ReclamatiiBanci.ro Stimata doamna, Da, si pensionarii pot cere amanarea ratelor la credite, daca ei sau familia acestora, adica sotul/sotia sau copiii, sunt afectati de criza COVID-19. Normele de aplicare a OUG 37/2020 prevad ca pot amana ratele la credite cei carora le-au fost afectate “veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau detalii

Ultimele Comentarii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Amânare plată a ratelor

  Am cerut amanarea ratelor pt i perioada de 6kuni,cererea mi a fost aprobată. Dupa doua luni am ... detalii