Protectia Consumatorilor | Procese

Jurisprudenta: clauzele privind rambursarea creditului in CHF la cursul de la data fiecarei rate fac parte din obiectul esential al contractului si nu pot fi calificate ca fiind abuzive

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-23 09:00

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti Secţia a VI-a Civilă sub nr. 12328/3/2015 cauză disjunsă din dosarul nr. 12726/3/2014, reclamanta G.D. a chemat în judecată pârâtele B.U. şi F.S., solicitând instanţei ca prin hotărârea ce va pronunţa să se dispună constatarea nulităţii absolute a clauzelor inserate la art. 9.1; 9.2; 9.4, din contractul de credit nr. C2204/1000/10.744/25.06.2009; obligarea pârâtei la emiterea unui nou grafic de rambursare care să prevadă restituirea creditului în lei, prin conversia CHF în RON la data contractării creditului; obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea acţiunii s-a arătat că au fost încălcate obligaţiile de informare şi avertizare a consumatorilor, anterior încheierii contractelor de credit, obligaţia de a pune în vânzare produse/servii financiare defectuoase (toxice), obligaţia de a nu utiliza practici comerciale înşelătoare şi obligaţia de a nu introduce clauze abuzive în contractele de credit.

S-a precizat că valoarea cererii de chemare în judecată este de 271.494,99 lei, fiind rezultatul transformării valorii creditului contractat în CHF, în lei, la cursul din ziua depunerii cererii de chemare în judecată (1 CHF = 3,6639 lei).

Prin întâmpinare, pârâtele au solicitat respingerea acţiunii şi au anexat note privind evaluarea obiectului cererii.

La termenul din 17.10.2014 reclamantul a precizat cuantumul pretenţiilor în două moduri; prin raportare la valoarea soldului creditului (suma primită efectiv de la pârâtă, fără alte costuri) şi prin raportare la întregul cost al creditului.

De asemenea, printr-o altă cerere depusă la dosar, reclamantul a arătat că nu poate fi luată în considerare valoarea obiectului cererii indicată de pârâtă, respectiv diferenţa dintre capitalul primit şi, partea din acesta care nu se doreşte a fi restituită, deoarece nu conţine modalitatea corectă de calcul a pretenţiilor formulate.

La termenul din data de 23.10.2015 tribunalul a pus în discuţie din oficiu excepţia necompetenţei materiale a instanţei în soluţionarea cauzei, excepţie care a fost admisa prin sentinta civila nr.6425/13.11.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti- Sectia a VI-a Civila, care a declinat competenta de solutionare Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, cauza a fost inregistrata la 02.02.2016 sub nr.6064/299/2016.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

Parata a fost de buna credinta la incheierea contractului de credit, deoarece cererea a fost completata chiar de reclamanta in cunostinta de cauza, iar intre data cererii si data semnarii contractului, reclamanta a avut posibilitatea sa analizeze continutul contractului si sa se informeze cu privire la modalitatea imprumutului.

Instanta retine incidenta in cauza a principiului nominalismului monetar, aceasta aplicare neechivaland cu ignorarea conditiilor din legislatia speciala respectiv negocierea si dezechilibrul semnificativ.

Instanta apreciaza ca intre ipoteza descrisa de raporturile juridice deduse judecatii si cea din Hotararea CJUE din 30.04.2014 pronuntata in cauza C-26/13 Kasler exista diferente, astfel, in acel caz imprumutul fusese virat de catre banca sotilor Kasler in moneda nationala (forinti maghiari) nu in franci elvetieni, deci rambursarea creditului se facea in forinti maghiari.

Clauzele incriminate privind rambursarea creditului in CHF la cursul de la data fiecarei rate fac parte din obiectul esential al contractului si prin urmare nu pot fi calificate ca abuzive, astfel instanta apreciaza ca nu sunt indeplinite conditiile Legii nr. 193/2000, neexistand un dezechilibru semnificativ.

Fata de cele retinute, instanta respinge cererea.

Sursa: portalul instantelor de judecata

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProceseVodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)

Decizia instantei de judecata prin care Vodafone este obligata sa despagubeasca un abonat caruia nu a vrut sa-i inlocuiasca, timp de trei ani, un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi pe el. Vodafone a fost obligata de judecatori sa-i plateasca omului si dobanda legala penalizatoare pe detalii

Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)

Decizia definitiva pronuntata in octombrie 2017 de Curtea de  Apel Bucuresti prin care constata ca este ilgal ca Vodafone sa ceara o taxa de reziliere atunci cand clientii sai renunta la contracte inainte de termenul de unul sau doi ani, pentru ca abonamentele sunt prea scumpe detalii

ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA impuse firmei de leasing, dar anulate de justitie printr-o decizie definitiva. BCR Leasing a platit, la finalul lui 2011, detalii

Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca instantele de judecata din Romania pot constata oricand existenta clauzelor abuzive din contractele de credit si implicit restituirea sumelor platite in plus de consumatori, fara termen de prescriptie, chiar si dupa ce acestia au finalizat detalii

  

Ultimele Comentarii