BANCI | Stirea Zilei

Inlocuirea ROBOR cu un nou indice pentru credite, dupa modelul european Ester, este solutia pentru rezolvarea problemei cu taxa bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-19 22:29

O solutie pentru rezolvarea conflictului dintre BNR si Guvern privind taxa bancara este ca aceasta sa se aplice, ca in toate tarile europene, fara a fi conditionata de ROBOR, iar pentru eliminarea acuzatiilor populiste ale politicienilor privind manipularea ROBOR de catre banci, inlocuirea lui cu un nou indice, dupa modelul care va fi implementat de BCE de anul viitor, denumit Ester.

Europa vrea sa inlocuiasca EURIBOR cu un indice mai putin riscant pentru credite. Noi ce facem cu ROBOR? intreba Bancherul.ro in noiembrie 2017. (vezi aici detalii)

Ester este noul indice pentru zona euro, care va fi lansat de anul viitor, o alternativa la Euribor intrucat se bazeaza doar pe tranzactiile reale interbancare, fiind astfel exclusa perceptia de risc pe care bancile o includ in stabilirea Euribor, precum si a Robor. (vezi aici detalii despre Ester)

Aceasta perceptie privind cresterea sau scaderea riscurilor cu care se poate confrunta o banca, materializata in variatia dobanzilor, este exploatata populist de catre politicienti, care o denumesc manipularea dobanzilor.

Discursul politicianist din Romania este sustinut si de cazurile de manipulare a indicilor internationali Libor si Euribor, ceea ce a determinat, de altfel, autoritatile europene, sa lanseze un nou indice “mai transparent, mai robust si reprezentantiv”, fara riscuri incluse (risk-free), calculat dupa o metodologie bazata integral pe tranzactiile interbancare pe termen scurt, nu pe cotatii, cum se intampla in prezent.

La noul indice, denumit Ester (Euro short-term rate), se lucreaza din 2014, urmand a fi lansat in luna octombrie a acestui an, urmand a reprezenta o alternativa pentru indicele Euribor utilizat pe scara larga in contractele de credit in euro.

Pe baza datelor preliminare, valoarea Ester este in acest moment -0,45%, comparativ cu -0,37%, cat este dobanda pe termen de o zi in euro, Eonia, si -0,31%, cat este Euribor la 3 luni.

Ester este asadar cu 0,14 puncte procentuale mai mic decat Euribor la 3 luni.

Si in cazul Romaniei, dobanzile tranzactiilor efective cu depozitele pe piata monetara interbancara sunt mai mici decat ROBOR, in medie cu o jumatate de punct. De exemplul, in ianuarie, ROBOR la 3 luni a fost in medie 2,8%, in timp ce dobanda medie la tranzactiile interbancare a fost 2,39%.

Dupa cum se vede si in grafic, cele doua dobanzi au avut in ultimii doi ani o evolutie simetrica, cu o diferenta in general de o jumatate de punct intre ele, dar care a fost mai mica sau mai mare in anumite perioade, chiar cu pana la un punct.

Cu alte cuvinte, o inlocuire a ROBOR cu un nou indice, bazat doar pe tranzactiile efective, nu pe cotatii, dupa cum au cerut, de altfel, politicienii si acuzatorii bancilor, nu ar elimina fluctuatia acestuia, in cazul unor socuri precum cel aparut in toamna lui 2017, ci doar ar insemna o scadere efectiva a ratelor la credite, prin eliminarea componentei de risc din ROBOR.

Dar odata eliminat riscul din ROBOR, asta nu inseamna ca dispare, ci doar se va transfera in alte tipuri de costuri, dupa cum a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sau chiar in marja fixa la credite, conform consilierului sau, Lucian Croitoru, care intr-o opinie publicata recent sustine ca un nou indice mai mult ar incurca.

Dar cum bancile nu vor putea modifica marja decat la creditele noi, clientii noi ai bancilor vor fi discriminati fata de cei actuali, carora le vor scadea ratele la credite, avertizeaza el.

Croitoru sugereaza deci ca noul indice care va inlocui ROBOR-ul va fi aplicat si creditelor in derulare, ceea ce reprezinta, insa, o incalcare a principiului constitutional privind neretroactivitatea legilor.

De aceea, solutia corecta si legala ar fi ca noul indice sa se aplice doar la creditele noi, nu si la cele in curs de derulare.

Insa un nou indice mai eficient pentru credite n-ar trebui sa se rezume la eliminare suspiciunilor de manipulare, adica a componentei de risc. La fel de importanta este si atenuarea fluctuatiei abrupte a dobanzilor in cazuri de criza, cum s-a intamplat in toamna lui 2017, si care a determinat, de fapt isteria ROBOR-ului.

O solutie in acest sens ar putea fi calcularea unei medii a dobanzii pe o perioada mai lunga, de exemplu de trei luni, a dobanzii interbancare.

Concret, dupa cum se vede in grafic, dobanda a urcat abrupt in octombrie 2017, la 1,44%, de la 0,61% in luna septembrie si 0,41% in august. Daca s-ar face o medie a acestor trei luni, atunci un nou ROBOR pe 3 luni ar fi fost 0,82% in loc de 1,44%. Cu cat perioada de calcul al mediei dobanzilor este mai mare, cu atat fluctuatia este mai mica.

Astfel, noul indice ROBOR ar rezolva doua probleme esentiale:

1. eliminarea suspiciunii de manipulare, dat fiind ca se calculeaza doar pe baza tranzactiilor efective.

2. atenuarea fluctuatiilor de crestere pe termen scurt, prin calcularea unei medii pe o perioda cat mai lunga, in vederea protejarii detinatorilor de credite la anumite socuri.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii