BANCI | Ultima Ora

CNSM anunta ca a gasit solutii de modificare a taxei bancare, dar nu ne spune care sunt acestea si ce face cu ele

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-18 21:43

Problema taxei bancare a devenit atat de delicata, fiind, se pare, si miza unor jocuri politice, cu seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, in prim plan, dupa ce a audiat la Parlament conducerea BNR, unde s-a aratat dispus sa modifice OUG 114, incat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care conduce Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), a devenit caraghios de prudent in comunicare.

CNSM a publicat astazi un comunicat demn de invidia serviciilor secrete, in care spune ca in cadrul sedintei de astazi s-au prezentat concluziile grupului reprezentantilor BNR si Ministerului Finantelor privind taxa bancara, in baza caruia “CNSM a identificat solutii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislatiei in vigoare”. Atat.

Comunicatul nu ne spune, cum ar fi normal, care sunt respectivele solutii si nici ce va face cu acele solutii: le va transforma un recomandari adresate Guvernului, in vederea modifcarii OUG 114 sau le va trimite direct Parlamentului, unde va fi dezbatuta respectiva ordonanta?

Si asta in ciuda faptului ca guvernatorul Isarescu a insistat ca problema taxei bancare sa fi abordata si rezolvata in cadrul CNSM, dat fiind ca afecteaza stabilitatea financiara, iar conform prevederilor legale de functionare, acesta va trimite Guvernului recomandari de modificare a legii, recomandari publice, pe care Guvernul nu este obligat sa le adopte, insa trebuie sa explice motivele pentru care nu le-a adoptat.

Iata insa ca nu stim nici daca au fost sau nu adoptate recomandari, nici daca, in cazul in care au fost adoptate, au fot trimise Guvernului.

Nu stim nici ce se va intampla in continuare: daca va mai fi sau nu o sedinta a CNSM pe aceasta tema, iar daca da, cand.

Se pare ca se duc lupte grele, daca e atat de mare misterul.

Comunicatul CNSM

În data de 18 februarie 2019 a avut loc ședința Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). În cadrul ședinței au fost prezentate concluziile grupului interinstituțional format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (OUG 114/2018).

În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Comentarii

??????
?
@Cum ați comenta despre faptul că "bancherii", îndeosebi cei de la BNR, se manifestă public ca "niște indivizi certați cu ordonanța guvernului", persoanele cu funcții de decizie din conducerile altor afaceri din domeniile la care se referă ordonanța guvernului, neprotestând în modul care o fac "bancherii de la BNR", referitor la conținutul ordonanței guvernului ?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraEximbank a cumparat Banca Romaneasca

EximBank si National Bank of Greece au semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: "In urma acestei tranzactii, EximBank va activa pentru prima oara pe segmentul de retail banking din Romania, devenind astfel o banca detalii

CEC Bank a crescut creditarea de doua ori mai mult decat media sistemului bancar

CEC Bank a incheiat anul 2018 cu un profit brut de 432,97 mil. lei, inregistrand astfel cea mai buna performanta financiara din ultimii 11 ani, ca rezultat al indeplinirii cu succes a strategiilor adoptate si eforturilor sustinute depuse de salariatii Bancii, anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Dupa BNR, si FMI cere Guvernului sa reduca deficitul bugetar, pentru evitarea unei crize, dar Ministerul Finantelor sfideaza recomandarile

Fondul Monetar International (FMI) cere Guvernului sa reduca deficitul bugetar, prin scaderea cheltuielilor si cresterea veniturilor, pentru evitarea unei situatii de criza (boom-bust scenario), in conditiile in care s-au intensificat dezechilibrele macroeconomice, si anume niveluri ridicate ale detalii

In prag de alegeri, Guvernul face cadou romanilor dobanzi ca in Germania, de 2-3%, pentru creditele Prima Casa

Cu trei zile inainte de alegerile europene, Guvernul a anuntat ca va oferi romanilor subventii pentru a-si putea cumpara o casa cu credit de la banca pentru care sa plateasca o dobanda ca in Germania, de doar 3% sau chiar de 2% pe an, in cadrul noului program Prima Casa, rebotezat pompos detalii

Ultimele Comentarii