BANCI | Ultima Ora

CNSM anunta ca a gasit solutii de modificare a taxei bancare, dar nu ne spune care sunt acestea si ce face cu ele

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-18 21:43

Problema taxei bancare a devenit atat de delicata, fiind, se pare, si miza unor jocuri politice, cu seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, in prim plan, dupa ce a audiat la Parlament conducerea BNR, unde s-a aratat dispus sa modifice OUG 114, incat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care conduce Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), a devenit caraghios de prudent in comunicare.

CNSM a publicat astazi un comunicat demn de invidia serviciilor secrete, in care spune ca in cadrul sedintei de astazi s-au prezentat concluziile grupului reprezentantilor BNR si Ministerului Finantelor privind taxa bancara, in baza caruia “CNSM a identificat solutii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislatiei in vigoare”. Atat.

Comunicatul nu ne spune, cum ar fi normal, care sunt respectivele solutii si nici ce va face cu acele solutii: le va transforma un recomandari adresate Guvernului, in vederea modifcarii OUG 114 sau le va trimite direct Parlamentului, unde va fi dezbatuta respectiva ordonanta?

Si asta in ciuda faptului ca guvernatorul Isarescu a insistat ca problema taxei bancare sa fi abordata si rezolvata in cadrul CNSM, dat fiind ca afecteaza stabilitatea financiara, iar conform prevederilor legale de functionare, acesta va trimite Guvernului recomandari de modificare a legii, recomandari publice, pe care Guvernul nu este obligat sa le adopte, insa trebuie sa explice motivele pentru care nu le-a adoptat.

Iata insa ca nu stim nici daca au fost sau nu adoptate recomandari, nici daca, in cazul in care au fost adoptate, au fot trimise Guvernului.

Nu stim nici ce se va intampla in continuare: daca va mai fi sau nu o sedinta a CNSM pe aceasta tema, iar daca da, cand.

Se pare ca se duc lupte grele, daca e atat de mare misterul.

Comunicatul CNSM

În data de 18 februarie 2019 a avut loc ședința Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). În cadrul ședinței au fost prezentate concluziile grupului interinstituțional format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (OUG 114/2018).

În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Comentarii

??????
?
@Cum ați comenta despre faptul că "bancherii", îndeosebi cei de la BNR, se manifestă public ca "niște indivizi certați cu ordonanța guvernului", persoanele cu funcții de decizie din conducerile altor afaceri din domeniile la care se referă ordonanța guvernului, neprotestând în modul care o fac "bancherii de la BNR", referitor la conținutul ordonanței guvernului ?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraErste Bank asteapta o scadere semnificativa a profitului in 2020

Erste Bank se asteapta la o scadere semnificativa a profitului in 2020, din cauza crizei coronavirusului, se arata intr-un comunicat al bancii. Profitul Erste Group a scazut deja in primul semestru din 2020 cu 60%, la 293,8 milioane euro, ca urmare alocarii unor provizioane semnificative detalii

Rezultatele Garanti BBVA Romania in primul semestru din 2020: numarul clientilor este in crestere

Grupul Garanti BBVA România, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare de pe piața locală, care reunește Garanti BBVA, Garanti BBVA Leasing și Garanti BBVA Credite de Consum, a înregistrat venituri nete de 263,1 milioane RON în prima jumătate din 2020, conform unui detalii

Creditele Prima Casa pentru locuinte noi vor fi mai greu de obtinut, pentru ca va fi necesar un avans de 15%, fata de 5% pentru apartamentele vechi

Principalul avantaj al creditelor Prima Casa, avansul de 5%, fata de minim 15% la un credit ipotecar obisnuit, este eliminat, in cazul locuintelor noi, din noul program anuntat astazi de Guvern, redenumit "Noua Casa". Astfel, in cazul creditelor Prima Casa pentru cumpararea de locuinte detalii

Legea care modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite este neconstitutionala

Legea initiata de PSD prin care se modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite, ca masura pentru combaterea crizei COVID-19, a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, ceea ce inseamna ca ordonanta ramane in vigoare in forma adoptata de detalii

Ultimele Comentarii