BANCI | Stirea Zilei

Isarescu nu s-a lasat impresionat de rugamintile parlamentarilor. Vreti dobanzi mai mici? Atunci trebuie sa facem altceva. Sa scadem mai intai inflatia si deficitele bugetar si comercial! Dobanzile nu se pot scoate din palarie!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-13 22:49

Parlamentarii mai ca nu l-au implorat ieri pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa gaseasca o solutie pentru scaderea ROBOR si implicit a dobanzilor la credite, fiind convinsi ca banca nationala poate face asta, daca vrea, indiferent de ce se intampla in economie si in politica.

Guvernatorul BNR nu s-a lasat insa deloc impresionat de rugamintile politicienilor. El le-a amintit mai intai ca stie ce inseamna un an electoral si presiunea acestuia, dat fiind ca a fost si el premier in anul 2000.

Insa a precizat a Banca Nationala nu se poate juca cu pietele monetare si valutara dupa cum vor politicienii, pentru ca altfel si-a pierde increderea publicului, esentiala pentru pastrarea stabilitatii preturilor si pe cea financiara, precum si independenta conferita de lege.

Asa incat Isarescu le-a comunicat senatorilor din comisia condusa de Daniel Zamfir, in care au fost chemati sa dea raportul, crudul adevar: ROBOR-ul si dobanzile ar mai putea cobori doar daca va mai scadea si inflatia, iar indicatorii macroeconomici aflati la niveluri de alarma, precum deficitul contului curent si deficitul comercial, vor fi ajustati.

Presedintele Senatorului, Calin Popescu Tariceanu, l-a intrebat pe guvernatorul Isarescu daca ar exista o alta modalitate de calcul al ROBOR, date fiind suspiciunile de manipulare a acestuia, pentru ca “partea neplacuta e ca creditele sunt stabilite in functie de ROBOR”.

Mugur Isarescu a raspuns ca ideea de manipulare a ROBOR a aparut in urma unor informatii eronate. El a adus ca principal argument faptul ca Romania se afla printre cele trei tari europene in care nivelul dobanzilor interbancare se efectueaza pe baza cotatiilor ferme, nu doar a celor anuntate, ceea ce inseamna ca atat vanzatorii cat si cumparatorii efectueaza cotatii, fiind obligati apoi sa efectueze tranzactii la cotatiile de pret pentru care s-au angajat.

Concret, daca o banca spune ca este dispusa sa imprumute alta banca la o dobanda, sa spunem, de 3,5%, este obligata sa-si respecte aceasta cotatie, ceea ce inseamna ca nu poate sa dea cotatii nerealiste, adica prea mari, pe care nu le-ar putea respecta.

“Trezorierii bancilor se bat pana la o sutime de punct pe dobanzi, pentru ca sunt trasi la raspundere de sefi daca pierd, pe cuvantul meu, va spun cu mana pe inima ca nu exista nicio manipulare”, a ajuns sa se jure guvernatorul BNR.

“Garantez in fata dumneavoastra ca nu este nicio manipualre, nicio abatere de la piata, aceasta functionaza forte bine, restul sunt manipulari mmediatice”, a adaugat Isarescu.

El a precizat ca BNR, impreuna cu Ministerul Finantelor, efectueaza calcule pentru a vedea daca se poate gasi un nou mod de calcul al ROBOR, “desi nu cred ca se va ajunge la un rezultat mai bun.”

“Pe baza experientei, pentru ca in fiecare zi citesc cotatiile, deci pe pe baza nasului meu, nu cred ca vom iesi mai bine”, i-a dezamagit Isarescu pe parlamentari.

Si este si logic: din moment ce ROBOR-ul este calculat corect si reflecta un nivel normal al dobanzilor, orice calcule ai mai face si orice mod de calcul ai gasi, dobanzile nu pot fi mai jos decat sunt ele in realitate.

Singura solutie ar fi, dupa cum a precizat Bancherul.ro inca din 2017, sa se gaseasca un nou indice de dobanda pentru credite, mai stabil decat ROBOR-ul, dupa modelul pus la punct de Banca Centrala Europeana. Un astfel de indice necesita insa timp pentru a fi pus in practica.

Cu cartile pe fata

Pana la urma, guvernatorul a fost nevoit sa spuna lucrurilor pe nume in fata parlamentarilor:

“Eu am inteles ca de fapt dumneavoastra vreti dobanzi mai mici. Dar atunci trebuie sa facem altfceva: sa reducem inflatia, sa reducem deficitul bugetar de la 2,5% la 1%, sa scadem deficitul de cont curent...Noi avem o misiune grea, suntem economisti, dar trebuie sa spunem ce se poate si ce nu...nu putem veniti cu dobanda in jos daca nu putem aduce cel putin acesti trei indicatori in jos.”

“ROBOR nu poate scadea daca BNR nu scade rata dobanzii de referinta, orice s-ar face, oricum s-ar calcula, variabilele vor fi atat de mici incat din punct de vedere al perceptiei populatiei nu cred ca se va castiga ceva”, a adaugat guvernatorul.

“Daca BNR scade dobanda la 2%, atunci coboara si ROBOR. Dar noi putem face asta, daca inflatia este mare si sunt presiuni pe leu? Nu putem interveni pe piata valutara pierzad rezeve, ar fi nu doar descalificant, ci extrem de riscant pentru reputatia BNR. Eu va spun ca dobanda e efectul, nu cauza”, a adaugat Isarescu.

“Dobanda nu se scoate din palarie, a mai spus el. Noi facem eforturi de a pastra stabilitatea tarii. Nu este dobanda un joc al nostru, suntem o institutie serioasa.”

Tariceanu considera ca trebuie sa lucram cu deficite mai mari pentru a putea recupera decalajul fata de tarile dezvoltate, motiv pentru care ar trebui gasita o solutie pentru rezolvarea acestor dileme.

Isarescu s-a declarat de acord cu el, precizand insa ca este necesar un mix echilibrat intre cele doua politici, monetara si fiscala. Ceea ce nu e posibil, a reprosat Isarescu, daca avem pretentia sa trecem la un curs fix si se adopta legi precum OUG 114/2018.

“OUG 114, declar public, este cel putin nereusita. Este practic un impozit pe politica moneara. Daca are loc un atac asupra leului si trebuie sa majoram dobanda, ce facem, omoram bancile?”

Comentarii

Dan
Astia fac pe prostii sau chiar sunt?
Isarescu trebuie sa le explice ca la copii prescolari



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii