BANCI | Stirea Zilei

Sa aveti incredere! ne-a asigurat Mugur Isarescu, dupa ce a respins dur si hotarat atacurile populiste ale consilierului premierului, Darius Valcov, la adresa BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-11 22:46

“Sa aveti incredere!” Cu aceste cuvinte si-a incheiat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conferinta de presa de astazi, pe care a deschis-o cu o replica dura si ferma adresata consilierului economic al premierului Romaniei, Darius Valcov, care a adus in ultima perioada acuzatii nefondate si necredibile la adresa BNR, pe care guvernatorul le-a caracterizat drept iresponsabile si care nu reflecta pozitia Guvernului.

“Atacurile la adresa BNR sunt jalnice, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti. Este inadmisibil sa existe astfel de declaratii de la primul nivel al Guvernului”, a declarat Isarescu, intr-un acces de replici de o virulenta si o duritate neobisnuite la adresa lui Valcov si altor critici cunoscuti ai BNR, precum avocatul Piperea, fostul bancher Lucian Isar si senatorul ALDE Daniel Zamfir.

Guvernatorul a subliniat, din nou, in detaliu, ca niciuna dintre acuzatiile acestora nu este adevarata: nici cea privind manipularea ROBOR-ului, nici cele privind evolutia cursului valutar si nivelul dobanzii de referinta.

Ba chiar Mugur Isarescu a avertizat ca solicitarile lui Valcov, ca BNR sa scada dobanzile si sa apere leul pot fi considerate atacuri la independenta bancii nationale, care, potrivit legii, nu poate primi nici macar sugestii privind politica monetara, darmite recomandari de a modifica dobanda de referinta.

Guvernatorul l-a izolat pe Valcov de institutiile pe care acesta le reprezinta (Guvernul) sau pretinde ca le reprezinta (BNR si Parlamentul), sustinand ca acesta nu vorbeste nici macar in numele Guvernului.

Isarescu a adus drept dovada in acest sens foaia de parcurs semnata in aceasta dimineata, alaturi de reprezentantii Guvernului si Academiei Romane, pe care Romania se angajeaza sa o respecte pentru adoptarea monedei euro din 2024, document in care “nu exista niciun damf de Valcov”, ceea ce insemna ca masurile economice la care Guvernul se angajeaza in respectivul angajament sunt diferite de declaratiile lui Valcov.

Guvernatorul a mai dezvaluit ca Valcov nici macar nu a participat la elaborarea programului de aderare a Romaniei la zona euro, o dovada ca opiniile exprimate de acesta la televiziuni nu reprezinta punctul de vedere al Guvernului.

Intrebat, de Bancherul.ro, daca este posibila o aderare rapida a Romaniei la euro in 2024, in conditiile existentei OUG 114/2018 privind taxa bancara, guvernatorul BNR a raspuns ca aderarea optimista este fezabila, dar nu cu suisuri si coborasuri de genul celor intamplate recent.

Guvernatorul BNR a adoptat, de asemenea, o pozitie intransigenta si cu privire la modificarea taxei bancare: a cerut Ministerului de Finante sa renunte la legarea acesteia de ROBOR, intrucat ar fi afectata flexibilitatea politicii monetare, o cerinta “care nu se negociaza”.

Isarescu a repetat ca ROBOR-ul este principalul instrument de politica monetara a Bancii Nationale, prin care se transmite in piata bancara deciziile de majorare sau de reducere a dobanzii de referinta, astfel ca nu poate fi fixat la un anumit nivel, precum cel de 2%, cum cere Valcov. Conform OUG 114/2018, bancile platesc taxa doar daca ROBOR-ul depaseste 2% pe an.

“ROBOR-ul ar putea scadea sub 2% doar daca inflatia ajunge la 2%”, a precizat Isarescu. “Dar cine poate garanta ca se va intampla asta?”, a adaugat el. In prezent, inflatia este de 3,27%, conform ultimei cifre oficiale, de la finalul lui 2018.

De altfel, guvernatorul Isarescu a explicat ca scaderea ROBOR sub 1% in 2017 a fost determinata tocmai de inflatia negativa inregistrata dupa scaderea masiva a TVA, de la 24% la 19%, iar cresterea ulteriora a inflatiei, si implicit a ROBOR, a avut loc dupa disiparea efectelor scaderii TVA si masurilor fiscale de stimulare a consumului adoptate de Guvern, prin cresterea salariilor si pensiilor.

De asemenea, a adaugat guvernatorul, ROBOR-ul nu poate fi manipulat de banci, dupa cum sustine Valcov, intrucat nivelul dobanzilor se stabileste dupa cotatii ferme ale bancilor, conform unor criterii transparente, in acord cu normele europene, dupa cum a confirmat si Asociatia pietelor financiare.

“Este imposibil ca ROBOR sa fie manipulat”, a subliniat guvernatorul BNR, acuzandu-l pe Valcov ca face aceste acuzatii fara dovezi, ceea ce nu este firesc.

Guvernatorul s-a ridicat decis si hotarat in apararea prestigiului BNR si a increderii publicului in aceasta institutie

Guvernatorul Isarescu a subliniat de mai multe ori ca declaratiile lui Valcov nu au nicio baza reala, “nu vorbeste ca un economist si nici macar nu vorbeste in numele Guvernului”, dar in schimb fac mare rau tarii, pentru ca afecteaza credibilitatea si prestigiul Bancii Nationale, precum si increderea publicului in aceasta institutie, a argumentat Isarescu.

El a precizat ca tocmai increderea publicului in deciziile Bancii Nationale a ajutat aceasta institutie sa reduca semnificativ inflatia, de la 5% la cat a ajuns in vara anului trecut la doar 3,27% la finalul anului, in tinta BNR, fara sa creasca excesiv dobanda de referinta, care a fost pastrata la 2,5%.

“S-a reusit stabilizarea anticipatiilor privind inflatia, ceea ce e un lucru mare. Publicul a avut incredere in Banca Nationala si pare cu atat mai bizar ca pe la sfarsitul anului si in ianuarie sa asistam la acest atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca noi nu suntem patrioti”, a spus Isarescu.

Astfel se explica reactia neobisnuit de virulenta si dura a Guvernatorului Isarescu, care pare determinat sa apere prestigiul Bancii Nationale si mentinerea increderii in aceasta institutie, pentru asigurarea stabilitatii preturilor si pe cea financiara si, in plus, pentru a ajuta la atingerea unui nou obiectiv major, de adoptare a monetei euro in doar 5 ani.

“Sa aveti incredere!”, fraza cu care guvernatorul si-a incheiat conferinta de presa, este un mesaj puternic de incredere in capacitatea Bancii Nationale de a face fata asaltului populist al politicienilor si altor persoane asupra sa.

Guvernatorul a tinut sa mentioneze ca si maine, in Parlament, unde a fost chemat de senatorul Daniel Zamfir, va avea aceeasi reactie ca cea de astazi: "Azi m-am antrenat pentru discursul de maine din Parlament".

 

Comentarii

Dan
Cartea potrivita pentru Zamfir
"Orice om ii este teama" de Radu Paraschivescu

cosming
mda
Eu as avea incredere in Isarescu asta atunci cand BNR-ul ar supraveghea activ toate Bancile Comerciale Romane sa nu mai infiga prin contractele de credite "aprobate de BNR" clauze abuzive sau cu tendinte abuzive. Cand au inceput dosarele sa curga prin prin instante cu BCR-ul si Volksbank si BRD si Bancpost si Reifeissen si Alpha Bank (is multe banci cu probleme asa-i ???) Itarescu sustinea sus si tare ca nu exista probleme, ulterior cand justitia a spus definitiv si irevocabil ca sunt probleme, Itarescu a dat-o mai moale cum ca BNR-ul nu are responsabilitatea supravegherii clauzelor contractuale. Sa ai incredere in acest individ parsiv ? Ce raspundere legala are guvernatorul BNR ? Nici una! Face ce are chef si cam atat!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR pare sa fi scapat de sub control inflatia: noua prognoza este 4,2% pentru 2019, cu mult peste tinta maxima de 3,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a modificat substantial prognoza de inflatie pentru acest an, la 4,2%, peste asteptarile analistilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decat precedenta estimare, din februarie, ceea ce inseamna ca ar putea rata in acest an tinta de inflatie, de 2,5% plus o detalii

BCE apreciaza inlocuirea ROBOR cu IRCC in contractele de credit cu dobanda variabila

Banca Centrala Europeana (BCE) si-a exprimat, in avizul privind taxa bancara, aprecierea privind inlocuirea indicelui ROBOR utilizat de banci pentru formarea dobanzilor variabile la creditele in lei cu noul Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), intrucat acesta se bazeaza pe detalii

BNR intareste politica monetara, dar nu prin majorarea dobanzii de referinta, ci printr-o seceta de lichiditati si cresterea dobanzilor la depozite

In zona euro, inflatia a crescut la 1,7%, dar Banca Centrala Europeana tine in continuare dobanda la 0%. In Ungaria, inflatia a urcat la 3,9%, dar dobanda de referinta a ramas la 0,9%. Asa ca de ce sa crestem noi dobanda mai mult de 2,5%, desi inflatia a ajuns la 4,1%? Acesta a fost detalii

Bancile nu l-au ascultat pe guvernatorul BNR: nu au crescut dobanzile la depozite

La o luna si jumatate de la recomandarea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, ca bancile sa majoreze dobanzile la depozite, ca reactie la inasprirea politicii monetare a bancii nationale, de la inceputul lunii aprilie, prin introducerea unui control strict al lichiditatii, fata de un control ferm detalii

Ultimele Comentarii