BANCI | Opinie

BNR anunta ca refuza dialogul cu senatorul Zamfir (si rau face), dar nu si cu Parlamentul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-02 13:37

Consiliul de Administratie al BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta ca refuza dialogul cu senatorul ALDE Daniel Zamfir, presedintele comisiei economice a Senatului, un acerb critic al BNR si initiatorul mai multor legi impotriva bancilor, precum darea in plata, alaturi de avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat in discreditarea sectorului bancar si a bancii nationale.

BNR precizeaza insa ca accepta o invitatie la dialog formulata de Parlamentul Romaniei, caruia i se subordoneaza, de altfel, asa incat este obligata sa-i dea raportul, vrea nu vrea.

Strategia de comunicare a BNR este insa gresita.

Anul trecut, intreaga conducere a BNR a acceptat invitatia senatorului PNL, Florin Citu, cel care ocupa, atunci, functia de presedinte al comisiei economice si care, ca reprezentant al unui partid de opozitie, era de partea BNR, aflata inca de atunci in conflict cu coalitia de guvernamant PSD si ALDE.

BNR s-a prezentat atunci cu intreaga conducere in comisia lui Citu, in frunte cu Isarescu, in ciuda faptului ca sedinta a fost boicotata de PSD, ALDE si restul partidelor parlamentare, cu exceptia celor de opozitie: PNL si USR.

Asa s-a facut ca cei noua membri ai conducerii BNR au dat raportul in fata a doar trei senatori, situatie ce nu putea fi caracterizata decat o gafa de strategie si relationare cu autoritatile a BNR.

Dar nu si una de comunicare.

Pentru ca BNR, ca institutie publica independenta si responsabila nu doar de stabilitatea preturilor si de cea financiara, ci si de cultivarea unor valori morale si profesionale, are datoria sa raspunda oricarori invitatii la dialog si oricaror intrebari venite de la autoritati sau public.

BNR a facut bine ca a venit anul trecut in Parlament, chiar daca la intalnire au fost prezenti doar trei senatori. (vezi aici detalii)

Gafa BNR a constat atunci in decizia de a mobiliza la respectiva inalnire intreaga conducere, dezechilibrand astfel fortele. Era suficienta prezenta unui membru sai doi din conducerea BNR, pentru ca intalnirea sa fie normala.

Acum, din pacate, BNR transforma acea gafa intr-o greseala, refuzand invitatia lui Zamfr.

Pentru ca nu este corect sa refuzi invitatia lui Zamfir, dupa ce ai acceptat-o pe cea a lui Citu.

Insa cel mai grav este ca BNR refuza o invitatie la dialog, cu atat mai mult cu cat vine de la o persoana, senator al Romaniei, pana la urma, deci reprezentantul mai multor alegatori, cunoscut ca un critic si acuzator acerb al BNR.

BNR trebuie sa trateze cu o atentie si un interes ridicate persoanele care pun la indoiala diverse valori, principii, adevaruri, norme pe care BNR are datoria sa le apere.

BNR trebuie sa faca eforturi suplimentare si cat mai mari pentru a raspunde in orice situatie la astfel de provocari, pentru a le putea combate, chiar daca, sau cu atat mai mult, cu cat sunt rau intentionate sau au alte valente negative, precum interesul de a discredita o institutie, precum BNR, sau pe conducatorul acesteia, prin false probleme sau acuzatii nefondate.

Comunicat de presă al BNR

Banca Națională a României își exprimă din nou disponibilitatea de a răspunde unei eventuale invitații la dialog, formulate de Parlamentul României.

Din păcate, formula utilizată de senatorul Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum, în condițiile în care un alt senator a considerat invitarea conducerii BNR ca nerespectând procedura și fiind din această cauză un act abuziv al senatorului Zamfir.

Mai mult, centrarea invitației pe persoana Guvernatorului BNR, ca și cum nu ar exista o conducere legitimă a băncii, reprezentată de Consiliul de administrație, și solicitarea repetată și în permanență a prezenței Guvernatorului BNR la întâlnirea cu senatorul Zamfir, sugerează mai mult o agendă personală decât o dorință de dialog real.

Conducerea Băncii Naționale a României a fost în cursul anului trecut de patru ori în Comisia economică și, de fiecare dată, nu subiectele discutate i-au trezit interesul senatorului Zamfir, ci prezența sau absența Guvernatorului BNR.

Transformarea unei preocupări personale într-un demers public în numele Parlamentului României nu poate reprezenta un motiv de discuție, cum nici faptul că domnul Zamfir își arogă un rol de reprezentativitate dincolo de cea pe care o are.

Demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, și nu o invitație legitimă pentru o prezentare serioasă pe care BNR o poate face în fața Parlamentului României, în baza legii sale de funcționare și a Tratatului Unional (1).

În consecință, conducerea BNR nu va refuza niciodată o invitație din partea Parlamentului, dar refuză ferm să confunde un senator care inventează false probleme cu cel mai important for al statului.

(1) Articolul 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene: „În exercitarea competenţelor și în îndeplinirea misiunilor și îndatoririlor care le-au fost conferite prin tratate și prin Statutul SEBC și al BCE, Banca Centrală Europeană, băncile centrale naționale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita și nici accepta instrucțiuni din partea instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui alt organism. Instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, precum și guvernele statelor membre se angajează să respecte acest principiu și să nu încerce să influențeze membrii organelor de decizie ale Băncii Centrale Europene sau ale băncilor centrale naționale în îndeplinirea misiunii lor.”

 

Comentarii

Ioan
ROBOR
Stimați domni de la BNR, Stimați domni din Parlament, Lămuriți va rugam problema ROBOR-ului. Este foarte ușor de analizat dacă aceste acuzații sunt adevărate sau nu. Se fac în Excel 2 coloane: în prima se trece nivelul ROBOR 3M zilnic stabilit prin fixing, pe ultimii 10 ani, iar în cealaltă coloana se trece nivelul ROBOR 3M faptic (cel la care s-au împrumutat în realitate băncile) tot asa: media zilnica pe ultimii 10 ani. Dacă deviație sunt foarte mici (0,01 sau 0,02) și sunt cu + și -, atunci acuzațiile sunt nefondate și dl. Zamfir trebuie sa își dea demisia din Parlament. Dacă însă aceste diferențe sunt unidirecțional (adică ROBOR faptic este permanent mai mic cu valori de 0,5-1.5) asta este 100% frauda și nu mai ai nevoie de nicio dovada. În cazul acesta, șefii celor 10 bănci + conducerea BNR sa își dea demisia și sa fie anchetați penal. În concluzie, stimați domni, este asa simplu. Transmiteți în mediu public va rog aceasta comparatie: 2 coloane în Excel, asa simplu... Îmi poate confirma cineva (vreun parlamentar sau chiar dl. Zamfir) ca a citit acest mesaj?

Ioan
ROBOR
La fel și pentru R1M, R6M, R12M.

??????
?
Ce opinie aveți despre impozitarea băncilor în sistemul de impozitare folosit pentru microîntreprinderi, pentru cifra de afaceri, deci pentru veniturile înregistrate de bănci ?

??????
?
Cum ați explica despre decapitalizarea firmelor, prin folosirea unor dobânzi la creditele acordate de sistemul bancar , mai mari decât creșterea economică prognozată și realizată la nivelul economiei naționale ?

??????
?
Deci, cum ați comenta despre faptul că domnul senator Zamfir pare a propune sau chiar a solicita reducerea sau chiar stoparea bișniței din sectorul bancar, activitate care contribuie la împrumuturi mai scumpe pentru clienții băncilor ?

??????
?
Remarcați că și Eugen Nicolăescu s-a declarat împotriva practicii bișniței până să fie numit în CA al BNR și chiar și guvernatorul Isărescu, opinați însă că fără a avea și reușite apreciabile și în sectorul bancar ,?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieMugur Isarescu - Discurs cu ocazia lansarii volumului "Viitorul bancilor centrale"

Discurs cu ocazia lansării volumului Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR Doamnelor și domnilor, Bine ați venit la Banca Naţională a României! Ne onorează prezența detalii

E bine ca Eximbank a cumparat Banca Romaneasca, dar ar fi rau sa fuzioneze

E bine ca Eximbank, banca statului roman, a cumparat Banca Romaneasca, pentru ca altfel ar fi ajuns la statul maghiar, care detine OTP Bank. Insa ar fi nu doar ciudat, ci si rau, pentru sistemul bancar in general, ca Banca Romaneasca sa fuzioneze cu Eximbank, adica sa fie integrata in detalii

Eximbank nu vrea sa spuna cati bani a dat pe Banca Romaneasca si din ce resurse, dar tranzactia ar putea fi foarte profitabila

Banca Romaneasca a initiat, prin covoncarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), procedurile legale de schimbare in acte a noului proprietar al bancii grecesti, Eximbank, ceea ce inseamna ca grecii au primit cele 314 milioane de euro, dupa cum au anuntat, in schimbul vanzarii detalii

Sondaj: ING si Banca Transilvania, considerate cele mai bune banci din Romania

ING si Banca Transilvania (BT) sunt cele mai bune banci din Romania, conform unui sondaj realizat de Bancherul.ro. Numarul de aprecieri obtinute de cele doua banci sunt mult mai mari comparativ cu cele ale altor banci, precum BCR, BRD, Raiffeisen sau Alpha Bank. ING si BT au detalii

Ultimele Comentarii