BANCI | Stirea Zilei

Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala a programat luni, 4 februarie, sedinta in care se discuta taxa bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-31 22:13

Comitetul Nationala pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) a stabilit urmatoarea sedinta pentru luni, 4 februarie, in cadrul careia urmeaza sa se discute controversata OUG 114/2018 prin care s-a introdus taxa bancara, considerata punitiva si extrem de impovaratoare pentru sistemul bancar.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declatat, in 8 ianuarie, ca va convoca o sedinta de urgenta a CNSM pentru discutarea taxei bancare, dat fiind potentialul impact major al acesteia asupra stabilitatii financiare, politicii monetare si economiei in ansamblu.

El a dat de inteles ca va incerca sa convinga Guvernul sa modifice taxa, pentru ca in caz contrar "am putea pierde niste avantaje extraordinare, ca tara". (vezi aici detalii)

BNR a avertizat, in cadrul sedintei din 8 ianuarie, ca riscurile si incertitudinile cresc substantial, din cauza taxei impusa de Guvern, primele efecte fiind deja manifestate, prin cresterea cursului valutar si scaderea bursei. (vezi aici detalii)

Taxa bancara reprezinta 1,2% din activele sistemului bancar, ceea ce inseamna ca acesta va intra pe pierderi chiar din acest an, conform calculelor BNR, afectand nu doar stabilitatea financiara, ci si economia, prin diminuarea puternica a creditarii.

BNR a criticat si faptul ca taxa este aplicata in functie de nivelul ROBOR, ceea ce afecteaza politica monetara. (vezi aici detalii)

La nivelul din prezent, de 1,2%, taxa bancara este cea mai mare din Europa, fiind de opt ori mai ridicata decat media taxei din tarile in care mai este aplicata. (vezi aici detalii)

Si bancherii s-au revoltat, spunand ca taxa este nesustenabila, fiind de trei ori mari ridicata decat media profitului sistemului bancar din ultimii 10 ani. (vezi aici detalii)

Ce poate face CNSM

Conform Legii nr.12 dn 2017, in baza careia a fost infiintat, CNSM poate să emită recomandări adresate Guvernului, în scopul menţinerii stabilităţii financiare.

Asadar, daca CNSM va constata ca taxa bancara afecteaza stabilitatea financiara, atunci va emite o recomandare Guvernului in vederea modificarii acesteia.

Recomandarile CNSM pot sau nu sa fie insusite de Guvern, insa, conform legii, acesta este obligat sa motiveze neaplicarea unei recomandari, conform principiului comply or explain (actioneaza sau explica), stabilit la nivel european, prin CERS (Comitetul European pentru Risc Sistemic), organismul responsabil cu supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar din cadrul Uniunii Europene.

Pana acum, CNSM a mai trimis doua recomandari Guvernului, anul trecut:

1. S-a recomandat Guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului „Prima Casă” din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil.

2. S-a recomandat ca Guvernul să analizeze posibilitățile de îmbunătățire a cadrului de reglementare privind sectorul companiilor nefinanciare, după consultarea cu mediul de afaceri și cu partenerii sociali.

Nu se stie insa care au fost efectele acestor recomandari.

CNSM precizeaza ca CERS recomandă ca statele membre să asigure faptul că în urmărirea obiectivului său, autoritatea macroprudențială este cel puțin independentă din punct de vedere operațional, în special față de organismele politice și industria financiară.

CNSM este responsabil în ultimă instanță față de Parlament, în conformitate cu prevederile legii, fiind obligat să prezinte un Raport anual.

Obiectivul fundamental al CNSM este de a contribui la salvgardarea stabilităţii financiare, inclusiv prin consolidarea capacităţii sistemului financiar de a rezista şocurilor şi prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice, asigurând pe această cale o contribuţie sustenabilă a sectorului financiar la creşterea economică.

CNSM este condus de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fiinde compus din reprezentanti ai BNR, ASF si Ministerul Finantelor.

In conducerea CNSM sunt opt persoane cu drept de vot:

1. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
2. Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR
3. Liviu Voinea, viceguvernator BNR
4. Leonardo Badea, presedintele ASF
5. Elena Doina Dascalu, prim-vicepresedintele ASF
6. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor Publice
7. Attila György, secretar de stat in Ministerul Finantelor
8. Tiberiu Valentin Mavrodin, secretar de stat in Ministerul Finantelor

Petre Tulin, Directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general, fără drept de vot.

Comentarii

??????
?
Ce bre, deținătorii de capital solicită să fie "discriminați în mod pozitiv" și nu precum deținătorii de forță de muncă și deținătorii de mijloace de producție ? Remarcați totușincă deținătorii de forță de muncă și cei de mijloace de producție plătesc impozite indiferent de rezultatul activității desfășurate, pozitiv sau negativ, pentru veniturile încasate sau deținerea de mijloace de producție ? Opinați că băncile ar trebui impozitate pentru volumul cifrei de afaceri ?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii