BANCI | Stirea Zilei

Ratingurile bancilor mari vor fi taiate, daca taxa bancara ramane neschimbata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-28 21:31

Ratingurile bancilor mari (BCR si BRD) vor fi diminuate cu o treapta de catre Fitch, daca masurile punitive anuntate de Guvern impotriva bancilor vor fi mentinute in actuala forma, ceea ce va afecta serios profitabilitatea si solvabilitatea institutiilor de credit.

Agentia de rating Fitch a anuntat ca a scazut perspectivele de rating ale BCR si BRD de la stabil la negativ, ceea ce inseama ca este posibil ca ratingul celor doua banci romanesti sa fie diminuat cu o treapta, de la BBB+ in prezent la BBB, din cauza introducerii taxei bancare.

Ratingul Unicredit a fost mentinut la BBB- si perspectiva negativa, cu doua trepte sub BCR si BRD, in timp ce ratingul Bancii Transilvania (BT) a ramas de asemenea neschimbat, la BB+ si perspectiva stabilia, cu trei trepte sub ratingul BCR si BRD.

Revizuirea perspectivelor de rating ale BCR si BRD s-a facut pentru ca Fitch considera ca exista o probabilitate mare sa scada plafonul de rating al bancilor romanesti la doar o treapta peste ratingul de tara (BBB- cu perspectiva stabila), fata de doua trepte in prezent.

Decizia de reducere a plafonului de rating al bancilor romanesti a fost luata din cauza cresterii riscului de interventie al statului roman in sectorul bancar, in cazul intrarii tarii in faliment, ceea ce va afecta posibilitatea bancilor de a-si plati datoriile.

Schimbarea sentimentului privind riscurile de tara ale Romaniei a fost determinat, mentioneaza Fitch, de o serie de masuri legislative propuse si adoptate recent, cu un impact negativ semnificativ asupra bancilor, cea mai importanta fiind taxa pe activele bancilor.

Pe de alta parte, Fich considera ca situatia financiara a celor patru banci va ramane rezonabil de rezistenta, cel putin pe termen scurt, la scaderea profitabilitatii in urma aplicarii taxei bancare.

Totusi, pe termen lung, castigurile mai mici si reducerea capacitatii bancilor de a genera capital vor eroda capacitatea acestora de a absorbi costul riscului de credit in crestere ciclica si de a sustine cresterea economica.

In consecinta, Fitch a mentinut ratingurile de viabilitate la bb+ pentru BCR si BT si la bb pentru Unicredit, dar ar putea fi scazute daca se va mentine o taxa bancara punitiva iar impactul acesteia nu va putea fi atenuat semnificativ de strategiile bancilor de a se adapta la ea.

In privinta ratingurilor de suport, care reflecta potentialul ajutor pe care o banca l-ar putea primi in caz de dificultati, acesta este minim (5) in cazul BT, intrucat un ajutor de stat pentru principalii creditori ai bancii, desi este posibil, nu se poate conta pe el, ca in cazul majoritatii altor banci din Uniunea Europeana, in urma adoptarii Directivei privind Rezolutia si Salvarea Bancilor (Bank Recovery and Resolution Directive).

Directiva a fost adoptata cu scopul de a se evita salvarea bancilor de la faliment cu banci publici, asa cum s-a intamplat dupa criza din 2008, urmand a fi folosite, in schimb, fondurile actionarilor si finantatorilor, precum si depozitele negarantate, peste plafonul de 100.000 de euro, ale deponentilor.

In cazul BCR, BRD si Unicredit, ratingurile sunt situate la nivelul 2, datorita potentialului suport pe care-l pot primi de la bancile-mama din strainatate, Erste Bank, Societe Generale si Unicredit, a caror interes pentru sustinerea subsidiarelor romanesti va ramane ridicat, datorita faptului ca regiunea in care se situeaza Romania ramane strategica pentru ele.

Un alt avantaj este acela ca cele trei banci sunt detinute in majoritate de bancile-mama straine, nivelul ridicat de integrare si operare intre subsidiare si bancile-mama, sprijinul acordat anterior si dimensiunea lor redusa comparativ cu bancile-mama, astfel incat potentialul ajutor va putea fi sustinut.

Ratingurile de viabilitate ale BCR, BT si Unicredit au fost mentinute datorita situatiei financiare stabile ale celor trei banci, in special ca urmare a imbunatatirii calitatii activelor, a performantei financiare rezonabile din ultima perioada, a bunei capitalizari si lichiditatii confortabile.

Ratingurile mai bune ale BCR si BT fata de Unicredit reflecta profitabilitatea mai mare, rate de adecvare a capitalurilor putin mai ridicate, portofolii de credite mai putin concentrate si capacitatea puternica de atragere de depozite.

Bancile vor ramane profitabile in 2019

In acelasi timp, Fitch considera ca mediul de operare al bancilor romanesti va deveni tot mai dificil, dupa propunerea sau adoptarea de catre autoritati a mai multor masuri impotriva bancilor. Cea mai severa este taxa pe activele bancare legata de indicii interbancari ROBOR, luati in calcul la majoritatea creditelor retail. (De fapt, ROBOR este indicatorul si pentru majoritatea creditelor in lei pentru firme.)

In ciuda nivelurilor diferite de profitabilitate operationala (cea mai mare la BT, cu un randament brut de profitabilitate operationala a activelor - pre-tax operating return on assets – de 3,1% in la finalul trimestrului trei din 2018, moderata la BCR, cu 2,2% si cea mai mica la Unicredit, cu 1,4% la jumatatea lui 2018), Fitch se asteapta ca bancile sa poata absorbi taxa bancara in 2019 si sa ramana profitabile.

Fitch estimeaza ca la actualul nivel al taxei bancare, de 0,3% trimestrial, aceasta va determina scaderea profiturilor brute anualizate (la noua luni sau jumatatea lui 2018), cu 44% in cazul BT, 56% la BCR si 68% la Unicredit, dupa ajustarea cu un cost de risc normalizat de 1% din profitul brut si o potentiala deducere din profit a taxei.

In prezent nu este sigur cum se va aplica taxa (in special cu privire la baza de calcul) si daca ar putea fi modificata in viitorul apropiat sau mediu, odata cu schimbarea puterii politice.

Daca taxa ramane in actuala forma pe termen mediu, va diminua sever capacitatea bancilor de a genera capital si ar putea afecta ratingurile.

Ramane de vazut daca bancile vor putea sa atenueze o parte din impactul taxei prin cresterea preturilor, reducerea activelor si alte strategii de afaceri.

Profitul celor trei banci obtinut la finalul primelor trei luni din 2018 s-a datorat conditiilor de creditare favorabile, in special pentru clientii persoane fizice, cresterii dobanzilor si provizioanelor reduse pentru riscul de credit, in conditiile recuperarilor de pierderi din expunerile scoase in afara bilanturilor.

Fitch nu se asteapta insa ca acest mediu propice bancilor sa se prelungeasca si in acest an, prognozand o crestere a creditarii mult diminuata, care reflecta si tendintele macroeconomice, precum si o normalizare graduala a cheltuielilor cu riscul de credit.

In plus, creditarea va fi afectata in 2019 si de restrictiile privind gradul de indatorare impuse de BNR, care va determina mentinerea cresterii stocului de credite pentru persoane fizice la un nivel rezonabil de conservator.

Calitatea activelor celor trei banci a continuat sa se imbunatateasca: creditele din etapa de intarziere 3 conform IFRS 9 variind intre 6,7% din total credite in cazul BCR, la finalul lunii septembrie 2018, 7,6% la BT, la jumatatea lui 2019 si 7,5% la Unicredit, acoperirea cu provizioane a creditelor neperformante fiind adecvata.

Fitch estimeaza ca acesti indicatori se vor imbunatati modest, in continuare, de pe urma recuperarilor de credite neperformante si in conditiile unui mediu de creditare rezonabil de benefic pentru clienti.

Pe de alta parte, vanzarile de credite neperformante vor deveni tot mai improbabile din cauza noilor legi, care le face mai putin profitabile atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori.

In privinta capitalizarilor, BCR are cea mai ridicata rata, de 20,5% la jumatatea lui 2018, in timp ce la BT era 16,7% la finalul T3 2018 iar la Unicredit 15,9%, tot la jumatatea anului trecut.

Capitalizarea BT a scazut temporar din cauza cresterii organice, achizitiilor si distribuirii profitului, dar este probabil ca indicatorul sa fii crescut la 17% la finalul lui 2018, comparativ cu 20,7% in 2017.

BCR si BT au cele mai puternice surse de finantare, volumul de credite brute fiind acoperit confortabil de depozitele clientilor (raportul credite/depozite fiind de 71%, respectiv 65% la jumatatea lui 2018).

Cele doua banci dispun de o baza de depozite stabila, datorita unei retele extinse de unitati, a cotelor de piata mari, precum si a structurii destul de granulare a depozitelor, in general pe termen scurt.

In contrast, raportul credite/depozite al Unicredit este de 105%, care o face dependenta de finantarea de la banca-mama pentru creditarea in valuta. In acelasi timp, prevaleaza depozitele firmelor, desi banca a facut eforturi pentru cresterea bazei de clienti retail.

Rezervele de lichiditati constituite din numerar, fara rezervele minime obligatorii cerute de BNR, titlurile valabile pentru operatiuni repo cu banca national si liniile de credit de la bancile-mama au reprezentat echivalentul a 37% la BCR, 36% la Unicredit si 35% la BT.

In concluzie, Fitch considera ca este probabil sa scada ratingurile bancilor cu o treapta deasupra ratingului de tara, fata de doua in prezent, daca masurile punitive impotriva bancilor, precum taxa pe active, vor fi implementate in forma propusa si raman in vigoare nu doar pe termen scurt, sau daca sunt impuse alte masuri neconventionale care vor provoca pierderi bancilor si le vor diminua solvabilitatea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii