BANCI | Stirea Zilei

Ministerul Finantelor cere BNR sa apere leul, BNR ii reproseaza ca nu a consultat-o inainte de introducerea taxei pe banci, care a cauzat cresterea cursului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-25 18:54

Dupa cum era de asteptat, Ministerul Finantelor cere Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa intervina pe piata valutara pentru a stopa deprecierea puternica a leului din ultima perioada, cauzata de taxa bancara si de alte legi adoptate surprinzator, intempestiv si fara consultare publica, impotriva bancilor.

In replica, BNR declara ca este implicata activ in politica de curs valutar, mai ales in aceasta perioada de turbulente, dar in acelasi timp reproseaza Ministerului Finantelor ca nu a fost consultata inainte de adoptarea unor decizii “care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”.

BNR a constatat ca daca se aplica o taxa bancara de 0,9% din activele bancilor, mai mica decat cea de 1,2% prevazuta de lege, sistemul bancar va suferi pierderi in acest an si va trebui recapitalizat, cu consecinte asupra creditarii si cresterii economice. (vezi aici detalii)

Comunicatul Ministerului Finantelor

Referitor la evoluția cursului de schimb din ultima perioadă facem următoarele precizări:

Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României.

Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe piața valutară și elaborează balanța de plăti şi alte lucrări privind poziția investițională internațională a României.

De altfel, așa cum declara Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în 2011: “(...) protejăm moneda națională, este produsul nostru, așa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituție emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul".

De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale.

Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri.

Declarație de presă a purtătorului de cuvânt al BNR cu privire la Comunicatul Ministerului Finanțelor Publice

Banca Națională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali.

În acest context, BNR își dorește ca și până acum “o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”. 

O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



BNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii