BANCI | Stirea Zilei

Leul sufera cea mai abrupta depreciere din ultimii cinci ani, mai mare decat cea din timpul suspendarii presedintelui Basescu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-23 22:06

Cursul de schimb valutar euro/leu a crescut astazi cu 4 bani (0,9%), de la 4,7142 lei la 4,7569 lei, la un nou varf istoric, cea mai abrupta crestere din ultimii 5 ani si jumatate, cu mult peste prognozele economistilor, pe fondul tensiunilor provocate de Guvern prin adoptarea OUG 114/2018 privind impunerea unor taxe foarte ridicate sistemului bancar si firmelor din domeniul energetic si telecomunicatii.

Taxele au fost introduse, conform reprezentantii Guvernului, drept pedeapsa pentru bancile “lacome”, care ar face profituri mari pe seama dobanzilor mari practicate la credite, in timp ce alte firme, precum cele din telecomunicatii, au fost acuzate ca platesc impozite prea mici.

In realitate, Guvernul a introdus taxele pentru a putea sa mentina deficitul bugetar sub 3% din PIB, nivelul maxim impus de normele europene, dupa ce si-a majorat semnificativ cheltuielile prin cresterile importante de pensii si salarii din sectorul bugetar.

Guvernul nu a adoptat inca bugetul pentru 2019, care ar fi trebuit finalizat la finalul lunii noiembrie a anului trecut, desi ne aflam deja la finalul primei luni a noului an, ceea ce sporeste si mai mult nesiguranta si neincrederea in politica fiscala.

Insa cea mai mare vina pentru cresterea cursului, in paralel cu scaderea bursei (indicele BET al BVB a scazut astazi cu 0,72%, cu actiunile Bancii Transilvania (TLV) in diminuare cu 2,12% si cele ale BRD cu 0,56%) o porta adoptarea suprinzatoare a OUG 114/2018 prin care se introduce o taxa bancara exagerat de ridicata, de 1,2% din activele bancilor.

Daca taxa pe banci s-ar aplica in forma adoptata, sistemul bancar ar intra pe pierderi iar consecintele sunt imprevizibile, printre acestea putand fi scaderea creditarii si afectarea cresterii economice.

In aceste conditii, nu este suprinzator ca bursa si cursul au reactionat destul de violent fata de introducerea taxei bancare.

O depreciere mai mare a leului a avut loc doar in urma cu cinci ani si jumatate, in 7 iunie 2013, cand cursul a crescut cu aproape 8 bani intr-o singura zi, de la 4,4763 lei la 4,5535 lei, pe fondul tensiunilor externe, mai exact criza din Cipru si reducerea achizitiilor de titluri de catre Banca Nationala a SUA (Fed), ceea ce a determinat iesiri de capitaluri din tarile emergente.

Atunci, cursul a revenit insa in urmatoarele zile la 4,45 lei pentru un euro si a ramas stabil in jurul acestei valori, pana la finalul anului 2013.

Un alt soc al cursului a fost in 6 iulie 2012 ,cand presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie de Parlament, insa atunci leul a pierdut doar 3 bani fata de euro.

Cursul leu/euro a crescut atunci de la 4,44 lei/1 euro cat era la inceputul lunii iulie 2012, inaintea suspendarii lui Basescu de catre Parlament, la 4,64 lei/1 euro in 3 august, dupa referendumul de confirmare a suspendarii, asadar leul s-a depreciat, pe parcursul unei luni, cu 4,5%, adica 20 de bani.

La finalul lunii august, insa, dupa ce Curtea Constitutionala a anulat referendumul iar Basescu s-a intors la Cotroceni si tensiunile politice s-au aplanat, cursul a revenit la 4,45 lei, adica aproape de nivelul anterior.

Prognozele analistilor au fost depasite

Deprecierea leului din ultima perioada a depasit chiar si prognozele economistilor, ceea ce se intampla destul de rar.

De exemplu, economistii ING estimau un curs de 4,75 lei pentru un euro abia in martie, pentru ca in iunie sa ajunga la 4,8 lei.

Economistii ING isi explica deprecierea puternica a leului intr-o singura zi prin schimbarea strategiei BNR in privinta tolerantei “considerabil mai mare” fata de volatilitatea cursului pe termen scurt.

Cresterea cursului a avut loc in paralel cu ascensiunea indicilor de dobanda, atat pe termen scurt cat si pe termen mai lung: ROBOR overnight a urcat de la 1,75% la 1,83%, in timp ce ROBOR la 3 luni a crescut de la 2,97% la 3,03%.

Comentarii

Anca
PSD VINOVAT
Acesta este doar începutul urmare a unei politici nesănătoase pe care le promovează acest Guvern Trebuie schimbat Guvernul rapid si PSD-ul sa scape de Dragnea si sa se restructureze altfel acest partid se va autodistruge. Nu BNR-ul a aprobat un OUG aiurea..... păi ce inseamna asta ca la măsurile tâmpite pe care le luati BNR-ul e pompierii de serviciu.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii