BANCI | Analiza

Numarul romanilor cu credite in franci elvetieni a scazut la 20.000, anunta BNR, inaintea unui miting de protest

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-20 22:13

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, inaintea unui miting de protest al unui grup care sustine interesele celor cu credite in franci elvetieni (CHF), ca potrivit informațiilor operative raportate de instituțiile de credit din România, numărul debitorilor persoane fizice cu credite denominate în franci elvețieni (CHF) s-a redus la 20.651 în luna noiembrie 2018, de la 38.519 în luna decembrie 2016 (și 75 412 în noiembrie 2014).

Datele operative arată în plus că, la finele lunii noiembrie 2018, băncile aveau în bilanț 9.294 credite ipotecare şi 8.969 credite de consum garantate cu ipoteci. Soldul acestor credite, atât credite de consum cât și credite imobiliare, a scăzut cu 1,8 miliarde lei, la 3,4 miliarde lei, de la 5,2 miliarde de lei, în perioada decembrie 2016 - noiembrie 2018 (și 9,8 miliarde lei în 2014).

De asemenea, băncile mai deţineau, la sfârşitul lunii noiembrie 2018, 81 credite în franci elvețieni acordate unui număr de 65 de companii, în valoare de aprox. 45 milioane lei.

Dintre debitorii care au solicitat și acceptat conversii sau restructurări începând din 2015, 25 525 au beneficiat de conversii și alți 13 327 de restructurări până la finalul anului 2018, mai arata BNR.

Numarul romanilor cu credite in franci a scazut anul trecut dupa ce Banca Transilvania a facut o oferta de conversie in lei a imprumuturilor in franci detinute de clientii Bancpost, banca pe care a cumparat-o.

Manifestatie pentru sustinerea unui comisar ANPC

BNR a publicat datele privind creditele in franci in 18 ianuarie, cu o zi inainte de o manifestatie in fata ANPC si BNR organizata de un grup care apara interesele celor care au credite in moneda elvetiana, cu scopul de a-l sutine pe un angajat al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor din Constanta, Dumitru Sorin Manțu, care a sanctionat doua banci, Bancpost si OTP Bank, pentru ca au cesionat credite in franci catre entitati din strainatate.

Comisarul ANPC a acuzat bancile ca cesiunea creditelor a fost ilegala, intrucat respectivele entitati carora le-au fost cestionate creditele nu erau institutii de credit, ceea ce inseamna ca nu puteau incasa dobanzi, motiv pentru care bancile au fost obligate sa ramburseze clientilor dobanzile platite de acestia pentru creditele cesionate.

Iar BNR a fost acuzata, intr-un document publicat de comisarul ANPC, ca a permis bancilor sa cesioneze in strainatate creditele in franci. (vezi aici detalii)

Organizatorii manifestatiei au sustinut ca aceasta a fost organizata pentru a-l sustie pe angajatul ANPC, intrucat acesta ar fi supus unor presiuni din interiorul institutiei, din cauza documentelor publicate:

"Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC) organizează în data de 19 ianuarie 2019, începând cu ora 12:00, în fața sediului central al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din Bd. Aviatorilor nr. 72, o manifestație autorizată de susținere a comisarului Dumitru Sorin Manțu precum și a altor persoane cu simțul datoriei din cadrul autorității, în contextul presiunilor exercitate ca urmare a emiterii celor 2 procese-verbale prin care Bancpost și OTP Bank au fost obligate să restituie consumatorilor peste 500 milioane de euro. Totodată, pe bază de documente, comisarul Manțu acuză conducerile succesive ale ANPC că ar fi sprijinit și protejat băncile, în defavoarea consumatorilor, pagubele suferite de debitori fiind de ordinul sutelor de milioane de euro".

 

Comentarii

COSMIN
BANCA ROMANEASCA
Singura banca care o doare-n cot de clienti si nu a propus nicio conversie. Va rugam daragi cetateni romani sa numai faceti depozite si credite la aceasta banca pentru ca numai Banca Romaneasca nu este. Apropo are dreptul sa foloseasca titulatura de Romaneasca atata timp cat are capital straini... nu cumva duc clientii in horoare cu aceasta titulatura. De ce i s-a dat dreptul sa fie numita asa atata timp cat actionariatul este strai. Aviz institutiilor abilitate pentru ca aceasta banca sa-si schimbe numele rapid si sa numai induca clientii in eorare ca si cum ar fi Banca Romaneasca pentru ca nu este .... sunt rusinea bancilor din sistemul romanesc.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaDobanzile la creditele pentru firme sunt cu un punct mai mari decat in urma cu trei ani, desi e criza

Desi ne aflam in criza coronavirusului, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut de doua ori dobanda de politica monetara, la 1,75%, dobanda medie la creditele noi in lei pentru firme este cu un punct mai mare decat in urma cu trei ani, in 2017, cand dobanda BNR era la acelasi nivel ca detalii

Creditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni. Cea mai mare detalii

Programul Prima Casa este blocat de trei luni

Programul Prima Casa, prin care se pot obtine credite pentru locuinte cu un avans de 5% si o dobanda variabila plafonata la 2% + IRCC (2,14%), adica 4,14%, este blocat de peste trei luni, mai exact din 3 aprilie, cand a intrat in vigoare noua lege care modifica acest program si-l redenumeste "O detalii

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19. Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 detalii

Ultimele Comentarii