BANCI | Analiza

Numarul romanilor cu credite in franci elvetieni a scazut la 20.000, anunta BNR, inaintea unui miting de protest

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-20 22:13

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, inaintea unui miting de protest al unui grup care sustine interesele celor cu credite in franci elvetieni (CHF), ca potrivit informațiilor operative raportate de instituțiile de credit din România, numărul debitorilor persoane fizice cu credite denominate în franci elvețieni (CHF) s-a redus la 20.651 în luna noiembrie 2018, de la 38.519 în luna decembrie 2016 (și 75 412 în noiembrie 2014).

Datele operative arată în plus că, la finele lunii noiembrie 2018, băncile aveau în bilanț 9.294 credite ipotecare şi 8.969 credite de consum garantate cu ipoteci. Soldul acestor credite, atât credite de consum cât și credite imobiliare, a scăzut cu 1,8 miliarde lei, la 3,4 miliarde lei, de la 5,2 miliarde de lei, în perioada decembrie 2016 - noiembrie 2018 (și 9,8 miliarde lei în 2014).

De asemenea, băncile mai deţineau, la sfârşitul lunii noiembrie 2018, 81 credite în franci elvețieni acordate unui număr de 65 de companii, în valoare de aprox. 45 milioane lei.

Dintre debitorii care au solicitat și acceptat conversii sau restructurări începând din 2015, 25 525 au beneficiat de conversii și alți 13 327 de restructurări până la finalul anului 2018, mai arata BNR.

Numarul romanilor cu credite in franci a scazut anul trecut dupa ce Banca Transilvania a facut o oferta de conversie in lei a imprumuturilor in franci detinute de clientii Bancpost, banca pe care a cumparat-o.

Manifestatie pentru sustinerea unui comisar ANPC

BNR a publicat datele privind creditele in franci in 18 ianuarie, cu o zi inainte de o manifestatie in fata ANPC si BNR organizata de un grup care apara interesele celor care au credite in moneda elvetiana, cu scopul de a-l sutine pe un angajat al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor din Constanta, Dumitru Sorin Manțu, care a sanctionat doua banci, Bancpost si OTP Bank, pentru ca au cesionat credite in franci catre entitati din strainatate.

Comisarul ANPC a acuzat bancile ca cesiunea creditelor a fost ilegala, intrucat respectivele entitati carora le-au fost cestionate creditele nu erau institutii de credit, ceea ce inseamna ca nu puteau incasa dobanzi, motiv pentru care bancile au fost obligate sa ramburseze clientilor dobanzile platite de acestia pentru creditele cesionate.

Iar BNR a fost acuzata, intr-un document publicat de comisarul ANPC, ca a permis bancilor sa cesioneze in strainatate creditele in franci. (vezi aici detalii)

Organizatorii manifestatiei au sustinut ca aceasta a fost organizata pentru a-l sustie pe angajatul ANPC, intrucat acesta ar fi supus unor presiuni din interiorul institutiei, din cauza documentelor publicate:

"Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC) organizează în data de 19 ianuarie 2019, începând cu ora 12:00, în fața sediului central al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din Bd. Aviatorilor nr. 72, o manifestație autorizată de susținere a comisarului Dumitru Sorin Manțu precum și a altor persoane cu simțul datoriei din cadrul autorității, în contextul presiunilor exercitate ca urmare a emiterii celor 2 procese-verbale prin care Bancpost și OTP Bank au fost obligate să restituie consumatorilor peste 500 milioane de euro. Totodată, pe bază de documente, comisarul Manțu acuză conducerile succesive ale ANPC că ar fi sprijinit și protejat băncile, în defavoarea consumatorilor, pagubele suferite de debitori fiind de ordinul sutelor de milioane de euro".

 

Comentarii

COSMIN
BANCA ROMANEASCA
Singura banca care o doare-n cot de clienti si nu a propus nicio conversie. Va rugam daragi cetateni romani sa numai faceti depozite si credite la aceasta banca pentru ca numai Banca Romaneasca nu este. Apropo are dreptul sa foloseasca titulatura de Romaneasca atata timp cat are capital straini... nu cumva duc clientii in horoare cu aceasta titulatura. De ce i s-a dat dreptul sa fie numita asa atata timp cat actionariatul este strai. Aviz institutiilor abilitate pentru ca aceasta banca sa-si schimbe numele rapid si sa numai induca clientii in eorare ca si cum ar fi Banca Romaneasca pentru ca nu este .... sunt rusinea bancilor din sistemul romanesc.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaBRD mentine ridicat profitul, la 1,5 miliarde lei, desi achita o taxa pe active de 75 milioane lei, pentru ca a crescut creditarea cu doar 4% si a majorat marja de dobanda

BRD, subsidiara grupului francez Groupe Societe Generale, a platit in 2019 o taxa pe activele bancare de 75 milioane lei, intrucat si-a majorat volumul de credite cu doar 4,6%, la jumatate fata de media sistemului bancar si plafonul de 8% stabilit in OUG 114/2018, abrogata la inceputul acestui detalii

O devalorizare majora a leului fata de CHF sau euro, mai mare de 20%, poate fi o situatie de impreviziune in contractele de credit, a stabilit Curtea Constitutionala. Intrebarea e: de la ce procent in sus poate fi considera o depreciere ca fiind majora?

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca o diferenta de curs valutar de o anumita amploare, atat ca valoare cat si in timp, dar nu una modica, precum de 20%, cum se prevede in noua lege a darii in plata, poate constitui o situatie de impreviziune. Ceea ce inseamna ca bancile detalii

IRCC aluneca la 2,36%, rata la un credit Prima Casa scade cu 40 de lei

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru trimestrul trei (T3) din 2019, cu aplicare in primul trimestru al anului 2020, a scazut cu 0,3 puncte procentuale, de la 2,66% la 2,36% pe an, revenind astfel la nivelul inregistrat detalii

Cate reclamatii primeste BRD de la clienti si cum se solutioneaza

BRD Groupe Societe Generale publica in premiera cate reclamatii a primit din partea clientilor nemultumiti de serviciile bancii si in cat timp a raspuns banca la diversele solicitari pentru rezolvarea problemelor. De asemenea, BRD dezvaluie si cate cereri de mediere a conflictelor cu detalii

Ultimele Comentarii