BANCI | Opinie

Mugur Isarescu trebuie sa raspunda astazi la trei intrebari esentiale despre ROBOR si taxa pe banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-08 09:39

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), va trebui sa raspunda astazi, in cadrul briefing-ului cu presa de dupa sedinta de politica monetara, la trei intrebari esentiale cu privire la masurile luate peste noapte de Guvern, la finalul anului trecut, cand a fost adoptata OUG 114.

1. ROBOR-ul a fost stabilit in mod arbitrar, printr-o intelegere neconcurentiala intre banci, pentru a-si majora profiturile, dupa cum au declarat reprezentantii Guvernului, motiv pentru care au nascocit asa-zisa taxa pe lacomie? (Si Consiliul Concurentei tace, inca)

2. Se poate aplica o taxa bancara in functie de ROBOR, fara sa fie afectata politica monetara si implicit credibilitatea si independenta BNR? Daca nu, ce trebuie facut?

3. Cum ar putea afecta taxa bancara sistemul bancar si mai ales care ar putea fi repercursiunile asupra populatiei si economiei?

BNR a raspuns indirect si partial la aceste intrabari, prin intermediul unei scrisori adresate Ministerului Finantelor si a unei opinii publicate de un membru al conducerii BNR, Daniel Daianu.

In scrisoarea catre Ministerul Finantelor se arata ca “ROBOR este o reflexie a politicii monetare a BNR, reglementarea acestuia fiind de competenta exclusiva a bancii centrale”, iar nivelul acestuia este corelat cu prima de risc si rata inflatiei. (vezi aici detalii)

Iar Daniel Daianu a sugerat Guvernului ca taxa ar trebui modificata, astfel incat sa nu fie raportata la ROBOR, dat fiind ca astfel ar fi afectata politica monetara a BNR. (vezi aici detalii)

Isarescu trebuie insa sa exprime pozitii clare si hotarate cu privire la modul in care este stabilit ROBOR si daca exista semne de intrebare in aceasta privinta.

Guvernatorul trebuie sa arate clar si care este rolul ROBOR in politica monetara si daca poate sau nu sa fie amestecat cu taxa bancara.

De asemenea, Isarescu trebuie sa exprime o opinie clara a BNR cu privire la efectele taxei bancare: cum va fi afectat sistemul bancar si mai ales implicatiile asupra economiei si populatiei.

Scrisoarea catre Ministerul Finantelor a luat in calcul prima varianta a taxei, care intre timp a fost modificata, iar contintul acesteia nu este foarte clar si este incomplet.

De aceea, BNR ar trebui sa publice o analiza actualizata si cat mai clara si completa a efectelor taxei bacare asupra sistemului bancar, care par a fi impovaratoare si ar putea afecta stabilitatea financiara a tarii.

 

Comentarii

??????
"Locul şi rolul elitelor in conducerea statelor democratice"
23/01/2019 Discurs al guvernatorului BNR Mugur Isărescu susținut cu ocazia conferinţei "Locul şi rolul elitelor in conducerea statelor democratice" https://www.cotidianul.ro/avocatul-piperea-versus-bnr-competenta-in-grad-de-lautar/ https://www.youtube.com/watch?v=BTzl-RBrarY Taraf De Haïdouks - Balalau From Bucharest ?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieUnicredit renunta la Facebook, ramane pe Twitter si LinkedIn

Grupul bancar italian Unicredit a anuntat ca va iesi din 1 iunie 2019 de pe Facebook, din cauza scandalului Cambridge Analytica in care a fost implicata reteaua sociala in primavara anului trecut, cand presa a dezvaluit ca datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook au fost folosite ilegal detalii

Romanii si-au redus cheltuielile pentru sarbatorile de Paste, arata un sondaj Provident

Chiar dacă e loc de mini-vacanţă de Paşte şi 1 mai, majoritatea românilor au decis să-şi petreacă sărbătorile acasă. Peste 84% dintre ei spun că nu vor pleca de Paşte şi trei sferturi dintre ei au decis că vor petrece şi 1 mai tot acasă, potrivit unui sondaj realizat de detalii

Standard&Poors nu scade ratingul Romaniei, dupa ce Guvernul a acceptat sa schimbe taxa bancara, insa critica politica fiscala si face o evaluare negativa a economiei

Standard&Poors (S&P) mentine ratingul Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila, dupa ce Guvernul a promis sa schimbe substantial taxa bancara, introdusa prin OUG 114/2018, care daca ar ramane in actuala forma ar putea determina agentia de rating americana sa scada ratingul tarii in detalii

BNR: este regretabil cu ministrul de Finante pune in discutie statutul rezervei de aur a tarii

Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării, cu toate că ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite detalii

Ultimele Comentarii