BANCI | Opinie

Mugur Isarescu trebuie sa raspunda astazi la trei intrebari esentiale despre ROBOR si taxa pe banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-08 09:39

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), va trebui sa raspunda astazi, in cadrul briefing-ului cu presa de dupa sedinta de politica monetara, la trei intrebari esentiale cu privire la masurile luate peste noapte de Guvern, la finalul anului trecut, cand a fost adoptata OUG 114.

1. ROBOR-ul a fost stabilit in mod arbitrar, printr-o intelegere neconcurentiala intre banci, pentru a-si majora profiturile, dupa cum au declarat reprezentantii Guvernului, motiv pentru care au nascocit asa-zisa taxa pe lacomie? (Si Consiliul Concurentei tace, inca)

2. Se poate aplica o taxa bancara in functie de ROBOR, fara sa fie afectata politica monetara si implicit credibilitatea si independenta BNR? Daca nu, ce trebuie facut?

3. Cum ar putea afecta taxa bancara sistemul bancar si mai ales care ar putea fi repercursiunile asupra populatiei si economiei?

BNR a raspuns indirect si partial la aceste intrabari, prin intermediul unei scrisori adresate Ministerului Finantelor si a unei opinii publicate de un membru al conducerii BNR, Daniel Daianu.

In scrisoarea catre Ministerul Finantelor se arata ca “ROBOR este o reflexie a politicii monetare a BNR, reglementarea acestuia fiind de competenta exclusiva a bancii centrale”, iar nivelul acestuia este corelat cu prima de risc si rata inflatiei. (vezi aici detalii)

Iar Daniel Daianu a sugerat Guvernului ca taxa ar trebui modificata, astfel incat sa nu fie raportata la ROBOR, dat fiind ca astfel ar fi afectata politica monetara a BNR. (vezi aici detalii)

Isarescu trebuie insa sa exprime pozitii clare si hotarate cu privire la modul in care este stabilit ROBOR si daca exista semne de intrebare in aceasta privinta.

Guvernatorul trebuie sa arate clar si care este rolul ROBOR in politica monetara si daca poate sau nu sa fie amestecat cu taxa bancara.

De asemenea, Isarescu trebuie sa exprime o opinie clara a BNR cu privire la efectele taxei bancare: cum va fi afectat sistemul bancar si mai ales implicatiile asupra economiei si populatiei.

Scrisoarea catre Ministerul Finantelor a luat in calcul prima varianta a taxei, care intre timp a fost modificata, iar contintul acesteia nu este foarte clar si este incomplet.

De aceea, BNR ar trebui sa publice o analiza actualizata si cat mai clara si completa a efectelor taxei bacare asupra sistemului bancar, care par a fi impovaratoare si ar putea afecta stabilitatea financiara a tarii.

 

Comentarii

??????
"Locul şi rolul elitelor in conducerea statelor democratice"
23/01/2019 Discurs al guvernatorului BNR Mugur Isărescu susținut cu ocazia conferinţei "Locul şi rolul elitelor in conducerea statelor democratice" https://www.cotidianul.ro/avocatul-piperea-versus-bnr-competenta-in-grad-de-lautar/ https://www.youtube.com/watch?v=BTzl-RBrarY Taraf De Haïdouks - Balalau From Bucharest ?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieEximbank nu vrea sa spuna cati bani a dat pe Banca Romaneasca si din ce resurse, dar tranzactia ar putea fi foarte profitabila

Banca Romaneasca a initiat, prin covoncarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), procedurile legale de schimbare in acte a noului proprietar al bancii grecesti, Eximbank, ceea ce inseamna ca grecii au primit cele 314 milioane de euro, dupa cum au anuntat, in schimbul vanzarii detalii

Sondaj: ING si Banca Transilvania, considerate cele mai bune banci din Romania

ING si Banca Transilvania (BT) sunt cele mai bune banci din Romania, conform unui sondaj realizat de Bancherul.ro. Numarul de aprecieri obtinute de cele doua banci sunt mult mai mari comparativ cu cele ale altor banci, precum BCR, BRD, Raiffeisen sau Alpha Bank. ING si BT au detalii

E normal ca Romania, nu Ungaria, sa cumpere Banca Romaneasca

Nu e firesc ca statul roman, nu Ungaria, care controleaza OTP Bank, sa cumpere Banca Romaneasca? Nefiresti sunt intrebarile care pun la indoiala aceasta tranzactie. Normal ar fi fost ca pentru Banca Romaneasca sa se bata in primul rand bancile private, dar daca nu s-au inghesuit, detalii

Mugur Isarescu - discurs cu prilejul lansarii bancnotei cu tema Desavarsirea Marii Uniri, Ion I.C. Bratianu

Discurs în deschiderea evenimentului de lansare a bancnotei aniversare cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR Versiune pregătită pentru susținere
Domnule detalii

Ultimele Comentarii