BANCI | Stirea Zilei

Legea care permite datornicilor la banci si IFN-uri sa scape de 80% din valoarea creditelor cesionate firmelor de recuperare creante a fost votata de Parlament

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-23 21:10

Parlamentul a adoptat legea care interzice firmelor de recuperare creante sa ceara datornicilor la banci sau IFN-uri mai mult de 80% din valoarea restantelor la credite.

"Cesionarul (firma de recuperare creante) nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent (banca)", prevede legea adoptata de Camera Deputatilor, in vederea promulgarii.

Bancile vand (cesioneaza) creditele neperformante firmelor de recuperare creante cu un pret mediu de 10% din valoarea acestora, conform datelor BNR.

De exemplu, in cazul unui credit de 10.000 de lei care a fost vandut (cesionat) de o banca unei firme de recuperare la un pret de 1.000 de lei, firma de recuperare va mai putea cere de la datornic cel mult 2.000 de lei, fara alte costuri suplimentare, asadar doar 20% din datorie.

Din acest motiv, legea s-ar putea dovedi neconstitutionala, intrucat incalca dreptul de proprietate consfintit de Constitutie, dat fiind ca detinatorul unei datorii, respectiv firma de recuperare creante, nu o va mai putea recupera integral, ci doar in jur de 80% din aceasta.

Bancile vand (cesioneaza) creditele neperformante firmelor de recuperare creante pentru ca ele nu dispun de expertiza necesara in vederea urmaririi clientilor rau-platnici, domeniu in care sunt specializate firmele de recuperare creante.

Un alt motiv pentru care bancile au cesionat creditele neperformante firmelor de recuperare a fost necesitatea reducerii volumului de credite neperformante intr-o perioada scurta, la solicitarea BNR.

Legea a fost initiata de senatorul PNL, ulterior trecut la ALDE, Daniel Zamfir, un apropiat al avocatului Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat de discreditarea sistemului bancar.

Legea a fost depusa la Secretarul general al Camerei Deputatilor pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, iar in cazul in care nu va fi contestata la Curtea Constitutionala, va fi trimisa presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii. Daca nici presedintele nu va avea obiectii, legea va fi publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare.

Legea a fost adoptata pe neasteptate, in 18 decembrie, in aceeasi zi in care a fost anuntata si taxa pe banci, dupa declaratiile facute cu doua zile inainte de Liviu Dragnea, presedintele PSD, partidul de guvernamant, in care cerea Guvernului sa adopte masuri impotriva bancilor “lacome”. (vezi aici detalii)

Dezbaterea acestei legi a fost suspendata in Camera Deputatilor din luna iunie, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a impotrivit, considerand ca poate induce hazard moral, prin incurajarea neplatii creditelor, si afecteaza capacitatea bancilor de a acorda noi imprumuturi. (vezi aici detalii)

Tot in 18 decembrie Camera Deputatilor a adoptat alte doua legi impotriva sistemului bancar: cea privind plafonarea dobanzilor la credite si cea prin care contractele de credit nu mai sunt titluri executorii, ceea ce inseamna ca executarile silite vor trebui mai intai sa fie decise de judecatori, printr-un proces intr-o instanta de judecata.

Textul de lege adoptat de Parlament

L E G E
pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art.I. - După articolul 712 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 11 iunie 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc două noi articole, art. 713 şi 714, cu următorul cuprins:

”Art.713 . - (1) Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanţei, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanţă şi al subrogaţiei.

Art.714 . - Debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului cel mult dublul preţului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanţa, fără costuri suplimentare.”

Art.II. - Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prevederile
art. 713 şi 714 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, se aplică şi contractelor de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare. (vezi aici detalii)

Comentarii

cc
pretul unui credit cesionat "in pachet" e egal, procentual, cu pretul intregului pachet?
Fiecare credit are propria sa "viata". De aceea, poate ca are si valoare diferita de cesionare, deci si de rascumparare... Cum se poate determina acest pret? Mai mult, daca un imprumutat, de buna credinta, nu a mai putut sa achite ratele vreme de luni de zile, cum va putea sa rascumpere creditul fie si cu numai 10 sau 20% din valoare?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiStatisticile tranzactiilor bancare online (ebanking): platile in euro prin internet/mobile banking s-au triplat in 2018

Platile in euro online, prin internet banking si mobile banking realizate in 2018 de clientii bancilor romanesti s-au triplat comparativ cu anul precedent, conform datelor statistice privind instrumentele de plata cu acces la distanta furnizate la solicitarea Bancherul.ro de Ministerul detalii

Cum isi impart romanii banii din banci: 16% dintre ei detin 92% din valoarea totala a depozitelor

Romanii (persoanele fizice) aveau, la finalul lui 2018, bani in valoare de 170 miliarde lei in conturile celor 27 de banci cu statut de persoane juridice romane, sume garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care nu asigura si banii detinuti in sucursalele bancilor straine, detalii

Creditele acordate de banci firmelor au revenit abia acum, dupa aproape 11 ani, la nivelul dinaintea crizei din 2008

Volumul de credite acordate de banci firmelor a ajuns la finalul lunii aprilie 2019 la 113,9 miliarde lei, echivalentul a 23,9 miliarde euro, nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2008, in momentul izbucnirii crizei financiare, care a determinat falimentul multor companii si implicit multe detalii

BT ridica puternic stacheta dobanzilor la depozite

Banca Transilvania (BT), liderul bancilor romanesti, a ridicat substantial stacheta dobanzilor platite pentru depozitele in lei ale populatiei, de la 2,5% la 3,5% la termen de 1 an, cu 2,5 puncte peste nivelul urmatoarelor doua banci ca marime, BCR si BRD, si cu un punct peste dobanda platita de detalii

Ultimele Comentarii

 • Pot sa judec si asa!

  Sau judecatorii astia de la ICCJ, mai destupati la minte fiind decat cei de la CAB, si-au dat seama ... detalii

 • Nu-mi revin din soc!

  Acum, ca m-am mai calmat putin, ma-ntreb si va intreb si pe voi: sa inteleg ca judecatorii aia de ... detalii

 • Altfel spus:

  Poate s-o ia dracu de tot pe tara asta, nimic nu ma mai intereseaza ce se intampla in ea si cu ... detalii

 • Incredere

  Suntem pe drumul "cel bun"! Aceasta sentinta a ICCJ a pus capac oricarui licar de speranta pe ... detalii

 • JUSTITIA

  "Politica invinge legea si Justitia in Romania"! Pic de incredere nu mai am in statul numit ... detalii