BANCI | Stirea Zilei

Legea care permite datornicilor la banci si IFN-uri sa scape de 80% din valoarea creditelor cesionate firmelor de recuperare creante a fost votata de Parlament

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-23 21:10

Parlamentul a adoptat legea care interzice firmelor de recuperare creante sa ceara datornicilor la banci sau IFN-uri mai mult de 80% din valoarea restantelor la credite.

"Cesionarul (firma de recuperare creante) nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent (banca)", prevede legea adoptata de Camera Deputatilor, in vederea promulgarii.

Bancile vand (cesioneaza) creditele neperformante firmelor de recuperare creante cu un pret mediu de 10% din valoarea acestora, conform datelor BNR.

De exemplu, in cazul unui credit de 10.000 de lei care a fost vandut (cesionat) de o banca unei firme de recuperare la un pret de 1.000 de lei, firma de recuperare va mai putea cere de la datornic cel mult 2.000 de lei, fara alte costuri suplimentare, asadar doar 20% din datorie.

Din acest motiv, legea s-ar putea dovedi neconstitutionala, intrucat incalca dreptul de proprietate consfintit de Constitutie, dat fiind ca detinatorul unei datorii, respectiv firma de recuperare creante, nu o va mai putea recupera integral, ci doar in jur de 80% din aceasta.

Bancile vand (cesioneaza) creditele neperformante firmelor de recuperare creante pentru ca ele nu dispun de expertiza necesara in vederea urmaririi clientilor rau-platnici, domeniu in care sunt specializate firmele de recuperare creante.

Un alt motiv pentru care bancile au cesionat creditele neperformante firmelor de recuperare a fost necesitatea reducerii volumului de credite neperformante intr-o perioada scurta, la solicitarea BNR.

Legea a fost initiata de senatorul PNL, ulterior trecut la ALDE, Daniel Zamfir, un apropiat al avocatului Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat de discreditarea sistemului bancar.

Legea a fost depusa la Secretarul general al Camerei Deputatilor pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, iar in cazul in care nu va fi contestata la Curtea Constitutionala, va fi trimisa presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii. Daca nici presedintele nu va avea obiectii, legea va fi publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare.

Legea a fost adoptata pe neasteptate, in 18 decembrie, in aceeasi zi in care a fost anuntata si taxa pe banci, dupa declaratiile facute cu doua zile inainte de Liviu Dragnea, presedintele PSD, partidul de guvernamant, in care cerea Guvernului sa adopte masuri impotriva bancilor “lacome”. (vezi aici detalii)

Dezbaterea acestei legi a fost suspendata in Camera Deputatilor din luna iunie, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a impotrivit, considerand ca poate induce hazard moral, prin incurajarea neplatii creditelor, si afecteaza capacitatea bancilor de a acorda noi imprumuturi. (vezi aici detalii)

Tot in 18 decembrie Camera Deputatilor a adoptat alte doua legi impotriva sistemului bancar: cea privind plafonarea dobanzilor la credite si cea prin care contractele de credit nu mai sunt titluri executorii, ceea ce inseamna ca executarile silite vor trebui mai intai sa fie decise de judecatori, printr-un proces intr-o instanta de judecata.

Textul de lege adoptat de Parlament

L E G E
pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art.I. - După articolul 712 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 11 iunie 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc două noi articole, art. 713 şi 714, cu următorul cuprins:

”Art.713 . - (1) Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanţei, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanţă şi al subrogaţiei.

Art.714 . - Debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului cel mult dublul preţului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanţa, fără costuri suplimentare.”

Art.II. - Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prevederile
art. 713 şi 714 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, se aplică şi contractelor de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare. (vezi aici detalii)

Comentarii

cc
pretul unui credit cesionat "in pachet" e egal, procentual, cu pretul intregului pachet?
Fiecare credit are propria sa "viata". De aceea, poate ca are si valoare diferita de cesionare, deci si de rascumparare... Cum se poate determina acest pret? Mai mult, daca un imprumutat, de buna credinta, nu a mai putut sa achite ratele vreme de luni de zile, cum va putea sa rascumpere creditul fie si cu numai 10 sau 20% din valoare?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii