BANCI | Interviu

Consiliul Concurentei il acuza de fake news pe senatorul Daniel Zamfir

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-17 15:09

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

“Senatorul ALDE Daniel Zamfir a lansat in spatiul public un fake news conform caruia Consiliul Concurentei ar fi fost sesizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind existenta unei intelegeri intre banci pentru a limita creditarea catre companii si ca ar fi redactat un raport de control in acest sens, pe care autoritatea de concurenta l-ar fi musamalizat. Reiteram opiniei publice ca nu exista o atfel de sesizare si nici un raport de control in baza ei”, a anuntat astazi Consiliul Concurentei.

Zamfir a scris pe Facebook ca “presedintele Consiliului Concurentei trebuie demis pentru ca “opt banci au avut o strategie comuna sa nu lase Romania sa se dezvolte economic, iar Consiliul Concurentei nu numai ca a ingropat raportul de control, dar i-a lasat in continuare pe bancheri sa-i jecmaneasca pe romani.”

Senatorul Zamfir este celebru pentru declaratiile virulente impotria bancilor si BNR si pentru proiectele de lege populiste, precum darea in plata, initiate cu ajutorul avocatului Gheorge Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat sa discrediteze sistemul bancar.

Aceasta declaratie a lui Zamfir se bazeaza pe un articol de opinie din Ziarul Financiar, semnat de redactorul sau sef, Sorin Paslaru, potrivit caruia “marile banci mentin deliberat Romania in stare de subdezvoltare financiara”, fiind vorba de “o comanda politica externa de mentinere a economiei romanesti in stare de subdezvoltare”.

Opinia lui Paslaru are la baza Raportul BNR privind stabilitatea financiara, in care se spune ca, de fapt, bancile au mentinut in acest an un ritm ridicat al creditarii, iar un sondaj al BNR realizat printre cele mai mari opt banci sistemice arata ca acest ritm de creditare va fi mentinut si in urmatorii ani.

Asadar nu e vorba de nici o intelegere deliberata a bancilor mari din Romania, ci de un sondaj privind creditarea, iar intentiile bancilor nu sunt de a mentine creditarea la niveluri reduse, ci ridicate, conform analizei BNR. (vezi aici detalii)

Consiliul Concurenței mai mentioneaza ca “nu a primit nicio sesizare de la instituțiile publice referitoare la posibile înțelegeri ilegale între bănci în ceea ce privește creditarea companiilor.

În același timp, menționăm că autoritatea de concurență are în derulare două investigații declanșate din oficiu, pe piața serviciilor de leasing operational și pe piața de leasing financiar și a creditului de consum din România. În cadrul investigațiilor s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile a 25 de bănci, Instituții Financiare Non-Bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronale, aceasta acțiune fiind cea mai amplă investigație a instituției. Rezultatele investigațiilor vor fi făcute publice, imediat după finalizarea acestora și luarea unei decizii.

Reamintim că autoritatea de concurență a făcut recomandări pentru eficientizarea/creșterea concurenței în sectorul financiar și, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piața serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenței odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piața către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor. “

 

Comentarii

??????
ROBOR si taxa pe banci
http://bancherul.ro/stire.php?id_stire=18667# Mugur Isarescu trebuie sa raspunda astazi la trei intrebari esentiale despre ROBOR si taxa pe banci ROBOR-ul a fo st stabilit in mod arbitrar, printr-o intelegere neconcurentiala intre banci, pentru a-si majora profiturile, dupa cum au declarat reprezentantii Guvernului, motiv pentru care au nascocit asa-zisa taxa pe lacomie? (Si Consiliul Concurentei tace, inca) ?

??????
?
,,Papa Francisc condamnă „lăcomia nestăpânită” a oamenilor, în mesajul de Crăciun" ? https://www.mediafax.ro/externe/papa-francisc-condamna-lacomia-nestapanita-a-oamenilor-in-mesajul-de-craciun-17796523 ?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuAlpha Bank plateste o dobanda formata din EURIBOR 6M+1,5% la obligatiunile ipotecare

Alpha Bank a emis primele obligatiuni ipotecare din Romania, in valoare de 200 milioane euro, cei mai mari investitori fiind BERD, cu 40 milioane euro, si IFC, cu 50 milioane euro. "Atât investitorii instituționali locali, cât și cei internaționali precum IFC și BERD detalii

Cum vrea BNR sa controleze mai strict lichiditatea din piata bancara

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are de gand sa controleze mai strict lichiditatea din piata bancara, adica sa mentina un deficit de lichiditate mai constant decat anterior, cand s-au succedat perioade de deficit cu cele de surplus, prin introducerea de noi instrumente pentru drenarea detalii

BRD reduce numarul de angajati, pentru a compensa cresterea salariilor

BRD, a treia mare banca romaneasca, dupa BT si BCR, va contina sa inchida unitati sa-si reduca numarul de angajati, pentru a neutraliza cresterea salariilor, astfel incat banca sa-si mentina un nivel ridicat de profitabilitate, spune seful bancii, francezul Francois Bloch. “Vom detalii

Platile bancare instant si non-stop, posibile de saptamana viitoare

Platile interbancare instant si non-stop, ceea ce inseamna ca banii trimisi de persoanele fizice sau de firme din contul unei banci in contul altei banci vor ajunge in maxim 10 secunde, la orice ora a zilei si inclusiv in zilele nelucratoare din week-end, vor fi lansate de saptamana viitoare de detalii

Ultimele Comentarii