BANCI | Stirea Zilei

Libra Bank, amendata de ANSPDCP pentru raportarea ilegala a clientilor la Biroul de Credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-13 21:49

Libra Internet Bank a fost amendata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru ca a raportat mai multi clienti la Biroul de Credit, cu incalcarea legii.

Mai exact, banca si-a raportat clientii inainte ca acestia sa aiba restante de 30 de zile la achitarea ratelor la credite si fara sa-i anunte cu cel putin 15 zile inainte de a fi raportati la Biroul de Credit.

Libra Internet Bank a contestat in instanta decizia ANSPDCP, insa judecatorii au respins definitiv actiunea bancii, astfel ca aceasta va trebui sa achite amenda si sa stearga datele clientilor din Biroul de Credit.

Banca a sustinut ca nu este vinovata, intrucat clientii sai au semnat, in momentul încheierii contractelor de credit si cererilor de deschidere cont, o declarație pe proprie răspundere prin care și-au exprimat acordul ca banca să prelucreze, să stocheze și să transmită către terți datele sale personale și că a luat cunoștință de prevederile Legii 677/2001, fiind astfel întrunită condiția prevăzută de art. 5 lit. d din Regulamentul CE nr. 54/2001.

Banca a mai afirmat ca a respectat și condiția de informare prevăzută de art. 12 al. 1 din Legea 677/2001, adica si-a înștiințat clientii, cu o mică excepție.

Libra Internet Bank a mai precizat ca-si raporteaza automat clientii către Biroul de Credit cu privire la debitul restant existent în sold pentru orice facilitate de credit ce înregistrează un serviciu al datoriei mai mare de 30 de zile și nu pentru fiecare rată în parte, considerand ca astfel este îndeplinit scopul raportării către Biroul de credit.

Banca a mai adus in apararea sa argumentul ca si-a informat clientii că pot solicita Biroului de Credit, în mod gratuit o dată pe an, informatii privind restantele si ar fi putut să intervină și să solicite rectificarea datelor a căror prelucrare nu era conformă cu legea sau erau inexacte, precum și să își exercite dreptul de opoziție.

Judecatorii au respinsa insa scuzele bancii si au dat dreptate ANSPDCP, intrucat banca a comis doua ilegalitati:

1. prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal, prevăzută de art.32 din Legea nr.677/2001, întrucât Libra Internet Bank a transmis date negative la Biroul de Credit, înainte de împlinirea termenului de 30 de zile de la data scadenței, contrar art. 5 al. 1 din Decizia ANSPDCP nr. 105/2007, cu încălcarea art. 4 al. 1 lit a și c din Legea 677/2001, coroborat cu art. 12 din Decizia ANSPDCP 105/2007.

2. prelucrarea nelegală a date cu caracter personal, prevăzută de art. 32 din Legea 677/2001, întrucât Libra Bank a transmis date negative la Biroul de Credit, fără să facă dovada informării prealabile a persoanei vizate, cu încălcarea art. 8 al. 2 din Decizia ANSPDCP 105/2007 și artt. 12 al. 1 din Legea 677/2001, coroborat cu art. 12 din Decizia ANSPDCP 105/2017.

(vezi aici detalii)

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii