BANCI | Stirea Zilei

Platile interbancare instant si non-stop, inclusiv in week-end, posibile de luni si in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-08 13:16

De luni, 10 decembrie 2018, bancile si Institutiile Financiare Nebancare (IFN) vor putea efectua plati interbancare instant si non-stop, ceea ce inseamna ca banii trimisi de persoanele fizice sau de firme din contul unei banci in contul altei banci vor ajunge in maxim 10 secunde, la orice ora a zilei si inclusiv in zilele nelucratoare din week-end.

In prezent, o plata interbancara dureaza, de regula, o zi, adica banii trimisi astazi dintr-o banca ajung in contul altei banci abia a doua zi, iar daca plata se face intr-o zi de vineri, dureaza pana luni, dat fiind ca platile nu se deconteaza in zilele nelucratoare din week-end.

Platile instant sunt posibile dupa ce Transfond, institutia responsabila de platile interbancare, va pune la dispozitia bancilor si altor procesatori de plati schema de plati instant, codata SCTInst.

„Schema SCTInst, ca și restul schemelor de plăți naționale, este administrată de către Asociația Română a Băncilor, TRANSFOND fiind operatorul sistemului SENT, din care face parte și componenta Plăți Instant, conform contractului de procesare încheiat între cele două instituții”, precizeaza Transfond.

„Începând cu 10 decembrie 2018, TRANSFOND va pune la dispoziția tuturor prestatorilor de servicii de plăți produsul Plăți Instant - infrastructură interbancară pentru plăți de retail în timp real (până într-un plafon de 50 mii lei).

Prestatorii de servicii de plăți cu acces la această infrastructură sunt atât băncile, deja membre ale Casei de Compensare Automată a plăților interbancare, cât și instituțiile financiare nebancare, autorizate ca atare de către banca centrală, sub condiția de deveni participant la Casa de Compensare Automată.

Utilizatorii finali (consumatori, autorități, business-uri, etc.) vor putea utiliza Plăți Instant, atât pentru plăți, cât și pentru încasări, pe măsura înrolării băncilor (sau altor prestatori de servicii de plăți) cu care aceștia lucrează, în infrastructura interbancară menționată”, precizeaza Transfond.

Bancile nu se grabesc sa faca plati instant

Bancile nu s-au grabit sa treaca la platile instant, desi aceasta facilitate reprezinta un beneficiu important pentru clienti si ar putea reprezenta, in acelasi timp, un avantaj competitiv.

Abia de anul viitor vor incepe sa proceze plati instant primele doua banci: Banca Transilvania si CEC Bank.

„O serie de bănci se află în etapele finale de pregătire, înrolările acestora în infrastructura pentru Plăți Instant urmând să fie realizate de la începutul anului viitor, în funcție de stadiul concret al acțiunilor interne de conectare ale fiecăreia la respectiva infrastructură.

Primele două instituții de credit care vor introduce în oferta lor acest serviciu sunt Banca Transilvania și CEC Bank. BCR se află de asemenea, într-un stadiu avansat de pregătire, celelalte bănci urmând să se înroleze în infrastructura centrală în raport de propriile strategii pentru produsele oferite clienților”, potrivit Transfond.

Care va fi impactul platilor instant?

Transfond precizeaza ca „in ceea ce privește beneficiile pe care acest serviciu le va aduce consumatorilor, fie ei individuali/persoane fizice, fie operatori economici, fie autorități (dacă acestea decid să faciliteze încasarea prin Plăți Instant) le subliniem pe cele mai evidente:

- Disponibilitate – Plăți Instant va fi disponibil permanent (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an),

- Viteză – plata și recepţionarea imediată a banilor în cont (transferul fondurilor de la o institutie de plata la alta durează un maximum 10 secunde, daca acesta este validat si confirmat de infrastructura centrala si de catre sistemele institutiilor de plata implicate),

- Comoditate – utilizatorul se poate conecta la contul propriu prin intermediul internet banking sau al aplicației mobile a institutiei de plata unde are cont și poate initia o plată instant,

- Siguranța – dezvoltarea informatica a serviciului, precum si operarea acestuia se incadreaza in aceiași parametri de securitate IT și siguranță a procesului ca și celelalte componente ale Casei de Compensare Automată – SENT.

Platile electronice din Romania, de 8 ori mai mici decat cele din Europa

„În ceea ce privește impactul la nivelul economiei, adauga Transfond, ne exprimăm convingerea ca un instrument electronic cu valențe reale de înlocuire a numerarului (și la plata cu numerar transferul de fonduri este unul în timp real) are cele mai bune șanse pentru a furniza pieței locale o premiză concretă de creștere a numărului de tranzacții electronice, în concordanță cu tendințele la nivel european.

Conform statisticilor publicate de Banca Centrală Europeană pentru anul 2017, în România media tranzacțiilor electronice (cu ordin de plată și debit direct) per capita este de aproximativ 8,4 ori mai mic decât media din Uniunea Europeană (13,3 operațiuni față de media Uniunii de 111,6) și de aproximativ 6 ori mai mic decât media țărilor Uniunii din Europa Centrală și de Est – circa 80 de operațiuni.”

Care sunt comisioanele percepute pentru platile instant?

„Comisioanele percepute de către TRANSFOND instituțiilor participante la infrastructura centrală sunt publicate în regulile de sistem SENT, afișate pe site-ul companiei”, precizeaza Transfond.

Conform documentului respectiv, pentru o plata instant bancile vor achita Transfond un comision de 45 de bani, atat pentru trimiterea cat si pentru incasarea banilor.

In prezent, pentru o plata standard se plateste 51 de bani, dar numai pentru trimiterea banilor, incasarile fiind gratuite.

Bancile mai trebuie sa achite Transfond un abonament lunar de 1.000 de lei, comparativ cu un abonament anual de 3.000 de lei pentru platile standard in sistemul SENT.

„În ceea ce privește comisioanele percepute de către participanți, pentru plățile instant, consumatorului final, acestea sunt stabilite și percepute de către fiecare dintre aceștia în parte și afișate în tabelul de comisioane ale acesteia pus la dispoziția propriilor clienți. TRANSFOND nu are nici legătură și nici influență asupra acestor comisioane”, adauga Transfond.

Comisionul pentru o plata interbancara variaza in prezent de la 0 la 4,5 lei, in functie de banca. La Banca Transilvania, comisionul este 3,6 lei iar la CEC Bank – 4,5 lei.

Plati instant si cu telefonul mobil

Transfond pregateste un alt proiect care va permite efectuarea de plati instant cu telefonul mobil, pe baza numarului de telefon sau adresa de e-mail, fara a fi necesara cunoasterea contului bancar.

„La momentul actual, TRANSFOND are în vedere dezvoltarea de servicii care să vină în sprijinul consumatorilor prin dezvoltarea unui serviciu auxiliar cu valoare adaugata, care va facilita suplimentar platile cu dispozitive mobile.

Acest serviciu auxiliar va consta intr-o baza de date ce va permite alaturarea IBAN-ului clientilor participanti la o plata instant, cu numerele de telefon sau cu alte elemente de identificare proprii ale acestora (de ex. adresa de e-mail), plata putand fi astfel initiata independent de cunoasterea, de catre clientul initiator, a IBAN-ului clientului destinatar”, spune Transfond.

Plati conform normelor GDPR

„Conform Regulamentului nr. UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (GDPR) aplicabil începând cu data de 25.05.2018, au fost încheiate acorduri privind prelucrarea datelor cu caracter personal cu toate instituțiile contractante pentru serviciile TRANSFOND.

Așa cum reiese din regulile de sistem SENT publicate pe site-ul companiei, serviciile de infrastructură de plăți ale TRANSFOND, furnizate prin Casa de compensare Automată SENT, deci inclusiv plățile instant, respectă toate prevederile legale în vigoare”, adauga Transfond.

Cand se vor putea face plati instant si in euro?

„În perioada următoare TRANSFOND va evalua și oportunitatea dezvoltării serviciului Plăți Instant în vederea oferirii acestei facilități pentru plățile în euro”, adauga Transfond.

Transfond se alatura, astfel, altor case de decontare a platilor din alte tari si din Europa care au implementat platile instant, precum Polonia sau Turcia.

Si in tarile din zona euro exista in vigoare o schema de plati instant in euro, SEPA Inst, la care nu a aderat inca nicio banca sau IFN din Romania.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii