BANCI | Stirea Zilei

Crestere record a numarului de credite acordate de IFN-uri populatiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-06 21:33

Numarul creditelor cu valori mari, de peste 20.000 de lei, acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN) persoanelor fizice a crescut substantial in luna octombrie, la un nivel record de 3.577, astfel ca numarul total al imprumuturilor obtinute de romani de la aceste institutii de credit a ajuns la aproape 100.000, reprezentand aproape 5% din numarul total al creditelor acordate de banci, care a depasit doua milioane.

Cresterea numarului de credite din septembrie este dubla comparativ cu luna precedenta si de cinci ori mai mare decat in august.

De altfel, este cea mai mare crestere a numarului de credite din ultimul an, iar comparativ cu aceeasi luna, octombrie, a anului trecut, este de peste doua ori mai ridicata.

Si valoarea imprumuturilor acordate de IFN-uri populatiei in luna octombrie a avut o crestere dubla fata de luna precedenta (132 milioane lei, fata de doar 60 milioane lei in septembrie).

Valoarea totala a imprumuturilor acordate de IFN-uri personelor fizice a ajuns astfel in octombrie 2018 la un nivel record de 3,2 miliarde lei, in crestere cu aproape un miliard de lei (41%) fata de luna octombrie 2017.

Valoarea medie a unui imprumut acordat de IFN-uri este asadar de 32.000 de lei (7.000 de euro).

Aproape trei sferturi (74%), echivalentul a 2,3 miliarde lei, din totalul imprumuturilor acordate de IFN-uri persoanelor fizice sunt credite de consum. Creditele ipotecare insumeaza numai 60 milioane lei iar alte credite pentru investitii imobiliare doar 79 miliarde lei.

Restantele au o valoare de 76 milioane lei, reprezentand doar 2,3% din soldul total al imprumuturilor.

Cresterea puternica a numarului de imprumuturi acordate de IFN-uri in luna octombrie ar putea fi pusa pe seama viitoarelor restrictii ale BNR privind limitarea gradului de indatorare a celor care obtin imprumuturi la 40% din venituri.

Restrictiile se vor aplica, de la inceputul anului viitor, atat bancilor cat si IFN-urilor, acestea din urma fiind in prezent libere sa-si seteze orice nivel al gradului de indatorare al clientilor.

Reprezentantii IFN-urilor au admis ca restrictiile BNR le vor afecta volumele de noi credite acordate. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii