BANCI | Stirea Zilei

Crestere record a numarului de credite acordate de IFN-uri populatiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-06 21:33

Numarul creditelor cu valori mari, de peste 20.000 de lei, acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN) persoanelor fizice a crescut substantial in luna octombrie, la un nivel record de 3.577, astfel ca numarul total al imprumuturilor obtinute de romani de la aceste institutii de credit a ajuns la aproape 100.000, reprezentand aproape 5% din numarul total al creditelor acordate de banci, care a depasit doua milioane.

Cresterea numarului de credite din septembrie este dubla comparativ cu luna precedenta si de cinci ori mai mare decat in august.

De altfel, este cea mai mare crestere a numarului de credite din ultimul an, iar comparativ cu aceeasi luna, octombrie, a anului trecut, este de peste doua ori mai ridicata.

Si valoarea imprumuturilor acordate de IFN-uri populatiei in luna octombrie a avut o crestere dubla fata de luna precedenta (132 milioane lei, fata de doar 60 milioane lei in septembrie).

Valoarea totala a imprumuturilor acordate de IFN-uri personelor fizice a ajuns astfel in octombrie 2018 la un nivel record de 3,2 miliarde lei, in crestere cu aproape un miliard de lei (41%) fata de luna octombrie 2017.

Valoarea medie a unui imprumut acordat de IFN-uri este asadar de 32.000 de lei (7.000 de euro).

Aproape trei sferturi (74%), echivalentul a 2,3 miliarde lei, din totalul imprumuturilor acordate de IFN-uri persoanelor fizice sunt credite de consum. Creditele ipotecare insumeaza numai 60 milioane lei iar alte credite pentru investitii imobiliare doar 79 miliarde lei.

Restantele au o valoare de 76 milioane lei, reprezentand doar 2,3% din soldul total al imprumuturilor.

Cresterea puternica a numarului de imprumuturi acordate de IFN-uri in luna octombrie ar putea fi pusa pe seama viitoarelor restrictii ale BNR privind limitarea gradului de indatorare a celor care obtin imprumuturi la 40% din venituri.

Restrictiile se vor aplica, de la inceputul anului viitor, atat bancilor cat si IFN-urilor, acestea din urma fiind in prezent libere sa-si seteze orice nivel al gradului de indatorare al clientilor.

Reprezentantii IFN-urilor au admis ca restrictiile BNR le vor afecta volumele de noi credite acordate. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Profitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

 



 

Ultimele Comentarii