BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele imobiliare si finantarile pentru firme continua sa creasca, dar scad la creditele de consum

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-04 21:10

Dobanzile la creditele in lei pentru locuinte si la finantarile pentru firme continua sa creasca, la un an de la explozia ROBOR si initierea de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a unui ciclu de majorare a ratei de referinta, pentru a tine in frau inflatia.

Pe de alta parte, costul creditelor pentru consum acordate populatiei este in scadere pentru a cincea luna consecutiv, pe fondul cresterii competitiei intre banci de a acorda cat mai multe credite de acest tip, pentru a profita de euforia consumului, stimulat de politica fiscala de majorare a salariilor si pensiilor.

Astfel, conform statisticilor BNR, costul total al unui credit nou pentru consum in lei (de nevoi personale, cum i se mai spune), exprimat prin indicatorul Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala (cea cu care-si fac reclama bancile), cat si comisioanele, a scazut in luna octombrie la 10,78%, de la 10,79% in luna precedenta si 11%, la cat a ajuns in luna mai.

Fata de luna octombrie a anului trecut, cand DAE era 10,24%, costul unui credit de consum este in prezent ma scump cu doar o jumatate de punct procentual (0,54%), desi ROBOR-ul la 3 luni, unul dintre indicii pietei bancare pentru dobanzile la credite, a crescut in aceeasi perioada cu aproape un punct si jumatate (1,44%), de la 1,87% la 3,31%.

De asemenea, BNR a majorat dobanda de trei ori in acest an, cu cate un sfert de punct, in total cu 0,75 puncte procentuale, de la 1,75% la 2,5%, cat este in prezent.

Spre deosebire de creditele de consum, imprumuturile acordate de banci pentru cumpararea sau constructia unei locuinte continua sa se scumpeasca: DAE medie la creditele imobiliare in lei a urcat in octombrie la 6,12%, de la 6% in luna precedenta si 4,39% in octombrie anul precedent.

DAE la creditele in lei pentru locuinte a crescut, asadar, cu 1,73 puncte in ultimul an, mai mult decat indicele ROBOR la 3 luni.

Aceeasi tendinta a avut-o si dobanda aferenta finantarilor in lei pentru firme: in octombrie a urcat la 6,06%, de la 5,88% in septembrie. Fata de octombrie 2017, cand era doar 4,57%, costul creditelor pentru companii acordate de banci s-a scumpit cu 1,49 puncte, in linie cu avansul ROBOR.

De altfel, ROBOR-ul este indicatorul real pentru dobanzile la credite, conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a declarat ca in acest fel banca nationala pastreaza un nivel mai redus decat ar trebui al dobanzii de politica monetara, de dragul unei stabilitati mai mari a acesteia, pe fondul unui puseu inflationist temporar, cauzat de doi factori principali: efectul de baza, dupa ce anul trecut inflatia a ajuns negativa, in urma scaderii TVA, precum si cresterile de preturi la energie, combustibili si alte preturi administrate in ultima parte a anului trecut.

In privinta dobanzilor la depozite, acestea continua sa creasca, de asemenea.

Astfel, in cazul depozitelor noi in lei pentru persoane fizice, dobanda medie a urcat in octombbbrie la 1,71%, de la 1,63% in septembrie si 0,75% in octombrie 2017.

Pe parcursul ultimului an, dobanda medie la depozitele in lei constituite de populatie in banci a urcat, asadar, cu 0,96%, mai putin decat dobanda la creditele pentru locuinte, dar mai mult decat dobanda la creditele de consum.

In privinta depozitelor firmelor din banci, incepand cu octombrie 2017 se observa o schimbare de paradigma: dobanda acestora a devenit mai mare decat cea pentru persoanele fizice, tendinta care se mentine si in prezent.

Dobanda medie pentru depozitele in lei ale firmelor a urcat in octombrie la 2,46%, fata de 2,25% in septembrie si 1,12% in octombrie 2017.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile au inceput sa creasca dobanzile la depozite, dar numai daca se fac economii noi, nu si la reinnoirea celor vechi

Doua banci mari, Raiffeisen si ING Bank, au lansat promotii cu dobanzi mai mari la depozite, dar numai pentru economiile noi, nu si pentru sumele economisite pana acum, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca va mentine un deficit de lichiditate pe piata bancara, cu scopul de a detalii

Cresterea economica mare nu este un motiv de mandrie, pentru ca produce dezechilibre, avertizeaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut in primul trimestru din 2019 cu 5%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS), o surpriza pentru economisti si analisti, care se asteptau la un avans economic cu aproape un punct mai redus, de abia 4,1%. Cifra a fost exploatata detalii

BNR pare sa fi scapat de sub control inflatia: noua prognoza este 4,2% pentru 2019, cu mult peste tinta maxima de 3,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a modificat substantial prognoza de inflatie pentru acest an, la 4,2%, peste asteptarile analistilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decat precedenta estimare, din februarie, ceea ce inseamna ca ar putea rata in acest an tinta de inflatie, de 2,5% plus o detalii

BCE apreciaza inlocuirea ROBOR cu IRCC in contractele de credit cu dobanda variabila

Banca Centrala Europeana (BCE) si-a exprimat, in avizul privind taxa bancara, aprecierea privind inlocuirea indicelui ROBOR utilizat de banci pentru formarea dobanzilor variabile la creditele in lei cu noul Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), intrucat acesta se bazeaza pe detalii

Ultimele Comentarii