BANCI | Stirea Zilei

Creditarea a crescut nu datorita restrictiilor BNR din 2019, ci finantarilor acordate de banci firmelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-03 22:23

Creditarea a crescut in luna octombrie nu datorita restrictiilor BNR privind gradul de indatorare a persoanelor fizice, care vor intra in vigoare de anul viitor, ceea ce ar fi determinat lumea sa se grabeasca sa prinda un imprumut in conditii mai bune, cum a aparut in unele articole din presa si cum au sustinut unii analisti bancari, ci avansului important la finantarilor acordate de banci firmelor.

Valoarea creditelor noi de consum in lei acordate de banci populatiei a fost in octombrie de 2 miliarde lei, cu doar 171 milioane lei (9,3%) peste nivelul din septembrie, dar sub valorile inregistrate in precedentele patru luni din acest an.

Volumul creditelor noi in lei pentru locuinte a fost 1,188 miliarde lei in octombrie, cu 117 milioane lei (11%) mai multe decat in luna precedenta, dar mai putine decat in lunile iunie si mai din acest an si la acelasi nivel din luna octombrie a anului trecut.

Nu se poate spune, asadar, ca exista o crestere vizibila a creditelor pentru populatie, in contextul noilor norme ale BNR privind limitarea gradului de indatorare pentru populatie la 40% din venituri, incepand din 1 ianuarie 2019.

In schimb, ceea ce a determinat o majorare importanta a volumului total de credite acordate de banci au fost finantarile acordate firmelor.

Astfel, valoarea creditelor noi in lei obtinute de companii de la banci s-a ridicat in luna octombrie la 2,7 miliarde lei, cu 443 milioane lei (19%) mai multe fata de luna precedenta, asadar un ritm de crestere dublu comparativ cu creditele de consum si pentru locuinte.

De asemenea, in plus fata de creditele noi in lei, firmele au mai obtinut si un volum important de credite noi in euro, in valoare de 316 milioane euro, in luna octombrie, fata de 272 milioane euro in luna precedenta.

Comparativ, creditele noi in euro pentru consum au insumat numai 17 milioane euro, iar creditele noi in euro pentru locuinte doar 20 milioane euro.

Pe parcursul acestui an, insa, stocul de finantari pentru firme a crescut de trei ori mai putin decat creditele acordate bancilor populatiei, pe fondul euforiei consumului, stimulat de politica fiscala, in special prin majorarile de salarii si pensii.

Stocul de credite acordate de banci gospodariilor populatiei s-a majorat cu 11,6 miliarde lei (9,6%) pe parcursul ultimului an, in perioada octombrie 2017-octombrie 2018, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In aceeasi perioda, finantarile pentru firme au crescut cu numai 3,9 miliarde lei (3,6%), de trei ori mai putin. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile au inceput sa creasca dobanzile la depozite, dar numai daca se fac economii noi, nu si la reinnoirea celor vechi

Doua banci mari, Raiffeisen si ING Bank, au lansat promotii cu dobanzi mai mari la depozite, dar numai pentru economiile noi, nu si pentru sumele economisite pana acum, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca va mentine un deficit de lichiditate pe piata bancara, cu scopul de a detalii

Cresterea economica mare nu este un motiv de mandrie, pentru ca produce dezechilibre, avertizeaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut in primul trimestru din 2019 cu 5%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS), o surpriza pentru economisti si analisti, care se asteptau la un avans economic cu aproape un punct mai redus, de abia 4,1%. Cifra a fost exploatata detalii

BNR pare sa fi scapat de sub control inflatia: noua prognoza este 4,2% pentru 2019, cu mult peste tinta maxima de 3,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a modificat substantial prognoza de inflatie pentru acest an, la 4,2%, peste asteptarile analistilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decat precedenta estimare, din februarie, ceea ce inseamna ca ar putea rata in acest an tinta de inflatie, de 2,5% plus o detalii

BCE apreciaza inlocuirea ROBOR cu IRCC in contractele de credit cu dobanda variabila

Banca Centrala Europeana (BCE) si-a exprimat, in avizul privind taxa bancara, aprecierea privind inlocuirea indicelui ROBOR utilizat de banci pentru formarea dobanzilor variabile la creditele in lei cu noul Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), intrucat acesta se bazeaza pe detalii

Ultimele Comentarii