BANCI | Stirea Zilei

Creditarea a crescut nu datorita restrictiilor BNR din 2019, ci finantarilor acordate de banci firmelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-03 22:23

Creditarea a crescut in luna octombrie nu datorita restrictiilor BNR privind gradul de indatorare a persoanelor fizice, care vor intra in vigoare de anul viitor, ceea ce ar fi determinat lumea sa se grabeasca sa prinda un imprumut in conditii mai bune, cum a aparut in unele articole din presa si cum au sustinut unii analisti bancari, ci avansului important la finantarilor acordate de banci firmelor.

Valoarea creditelor noi de consum in lei acordate de banci populatiei a fost in octombrie de 2 miliarde lei, cu doar 171 milioane lei (9,3%) peste nivelul din septembrie, dar sub valorile inregistrate in precedentele patru luni din acest an.

Volumul creditelor noi in lei pentru locuinte a fost 1,188 miliarde lei in octombrie, cu 117 milioane lei (11%) mai multe decat in luna precedenta, dar mai putine decat in lunile iunie si mai din acest an si la acelasi nivel din luna octombrie a anului trecut.

Nu se poate spune, asadar, ca exista o crestere vizibila a creditelor pentru populatie, in contextul noilor norme ale BNR privind limitarea gradului de indatorare pentru populatie la 40% din venituri, incepand din 1 ianuarie 2019.

In schimb, ceea ce a determinat o majorare importanta a volumului total de credite acordate de banci au fost finantarile acordate firmelor.

Astfel, valoarea creditelor noi in lei obtinute de companii de la banci s-a ridicat in luna octombrie la 2,7 miliarde lei, cu 443 milioane lei (19%) mai multe fata de luna precedenta, asadar un ritm de crestere dublu comparativ cu creditele de consum si pentru locuinte.

De asemenea, in plus fata de creditele noi in lei, firmele au mai obtinut si un volum important de credite noi in euro, in valoare de 316 milioane euro, in luna octombrie, fata de 272 milioane euro in luna precedenta.

Comparativ, creditele noi in euro pentru consum au insumat numai 17 milioane euro, iar creditele noi in euro pentru locuinte doar 20 milioane euro.

Pe parcursul acestui an, insa, stocul de finantari pentru firme a crescut de trei ori mai putin decat creditele acordate bancilor populatiei, pe fondul euforiei consumului, stimulat de politica fiscala, in special prin majorarile de salarii si pensii.

Stocul de credite acordate de banci gospodariilor populatiei s-a majorat cu 11,6 miliarde lei (9,6%) pe parcursul ultimului an, in perioada octombrie 2017-octombrie 2018, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In aceeasi perioda, finantarile pentru firme au crescut cu numai 3,9 miliarde lei (3,6%), de trei ori mai putin. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

  

Ultimele Comentarii