BANCI | Stirea Zilei

Creditarea a crescut nu datorita restrictiilor BNR din 2019, ci finantarilor acordate de banci firmelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-03 22:23

Creditarea a crescut in luna octombrie nu datorita restrictiilor BNR privind gradul de indatorare a persoanelor fizice, care vor intra in vigoare de anul viitor, ceea ce ar fi determinat lumea sa se grabeasca sa prinda un imprumut in conditii mai bune, cum a aparut in unele articole din presa si cum au sustinut unii analisti bancari, ci avansului important la finantarilor acordate de banci firmelor.

Valoarea creditelor noi de consum in lei acordate de banci populatiei a fost in octombrie de 2 miliarde lei, cu doar 171 milioane lei (9,3%) peste nivelul din septembrie, dar sub valorile inregistrate in precedentele patru luni din acest an.

Volumul creditelor noi in lei pentru locuinte a fost 1,188 miliarde lei in octombrie, cu 117 milioane lei (11%) mai multe decat in luna precedenta, dar mai putine decat in lunile iunie si mai din acest an si la acelasi nivel din luna octombrie a anului trecut.

Nu se poate spune, asadar, ca exista o crestere vizibila a creditelor pentru populatie, in contextul noilor norme ale BNR privind limitarea gradului de indatorare pentru populatie la 40% din venituri, incepand din 1 ianuarie 2019.

In schimb, ceea ce a determinat o majorare importanta a volumului total de credite acordate de banci au fost finantarile acordate firmelor.

Astfel, valoarea creditelor noi in lei obtinute de companii de la banci s-a ridicat in luna octombrie la 2,7 miliarde lei, cu 443 milioane lei (19%) mai multe fata de luna precedenta, asadar un ritm de crestere dublu comparativ cu creditele de consum si pentru locuinte.

De asemenea, in plus fata de creditele noi in lei, firmele au mai obtinut si un volum important de credite noi in euro, in valoare de 316 milioane euro, in luna octombrie, fata de 272 milioane euro in luna precedenta.

Comparativ, creditele noi in euro pentru consum au insumat numai 17 milioane euro, iar creditele noi in euro pentru locuinte doar 20 milioane euro.

Pe parcursul acestui an, insa, stocul de finantari pentru firme a crescut de trei ori mai putin decat creditele acordate bancilor populatiei, pe fondul euforiei consumului, stimulat de politica fiscala, in special prin majorarile de salarii si pensii.

Stocul de credite acordate de banci gospodariilor populatiei s-a majorat cu 11,6 miliarde lei (9,6%) pe parcursul ultimului an, in perioada octombrie 2017-octombrie 2018, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In aceeasi perioda, finantarile pentru firme au crescut cu numai 3,9 miliarde lei (3,6%), de trei ori mai putin. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii