BANCI | ANPC

OTP Bank, amendata de ANPC pentru cesionarea creditelor in franci elvetieni (CHF)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-28 22:03

OTP Bank a fost amendata cu 160.000 de lei de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), prin CJPC Constanta, pentru ca a cesionat ilegal credite in franci elvetieni (CHF) catre diverse firme off-shore detinute de banca-mama din Ungaria, dar care nu aveau licenta de functionare ca banca.

In consecinta, respectivele firme off-shore nu aveau dreptul sa perceapa dobanzi pentru creditele cesionate de OTP Bank, asa cum s-a intamplat in perioada dupa 2007, cand au fost cesionate in jur de 10.000 de credite in valoare de peste 700 milioane CHF si peste 20 milioane euro catre firme precum OTP Financing Solutions din Olanda si OTP Bank Nyrt din Ungaria.

ANPC a cerut de aceea, OTP Bank, sa restituie clientilor cu credite in CHF cesionate dobanzile pe care acestia le-au platit, in valoare de aproape 250 milioane CHF si 20 milioane euro, conform informatiilor publicate de presa.

"OTP Bank România S.A. nu a pus la dispoziţie documente care să ateste pentru OTP Financing Solutions B.V. calitatea de instituţie de credit sau de entitate autorizată şi reglementată în acest sens prin legi speciale. OTP Financing Solutions B.V. în calitate de cesionar avea dreptul de a percepe lunar, doar sume de bani reprezentând principalul creditului, perceperea oricărei alte sume de bani realizându-se fără nicio bază legală, în condiţiile constatării lipsei capacităţii speciale de folosinţă a cesionarului care nu are calitatea de instituţie de credit sau instituţie financiară autorizată", conform procesului-verbal de sancţionare a OTP Bank de catre ANPC.

Masura dispusa de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor din Constanta vizeaza doar clientii care au depus reclamatii, dar se asteapta ca ANPC sa o transpuna la nivel national, ca in cazul Bancpost.

OTP Bank a anuntat ca va contesta in instanta decizia ANPC, astfel ca pana in momentul unei decizii definitive a judecatorilor, masurile dispunse impotriva sa sunt suspendate.

Bancpost a fost sanctionata, la randul sau, de ANPC, in luna august a acestui an, tot cu o amenda de 150.000 de lei pentru cesiunile ilegale de credite tot catre firme off-shore din strainatate, insa banca a contestat masura in justitie, procesul fiind in faza de judecata.

Cu aceeasi ocazie, ANPC a acuzat Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca a permis bancilor sa cesioneze in strainatate creditele acordate de bancile romanesti. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ANPCANPC cere OTP Bank sa ramburseze dobanzile incasate de la clientii cu credite cesionate

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a sanctionat OTP Bank cu o amenda de 160.000 de lei pentru cesionarea ilegala a creditelor in strainatate. In acelasi timp, ANPC a cerut OTP Bank sa ramburseze clientilor dobanzile si comisioanele la credite achitate in detalii

OTP Bank, amendata de ANPC pentru cesionarea creditelor in franci elvetieni (CHF)

OTP Bank a fost amendata cu 160.000 de lei de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), prin CJPC Constanta, pentru ca a cesionat ilegal credite in franci elvetieni (CHF) catre diverse firme off-shore detinute de banca-mama din Ungaria, dar care nu aveau licenta de detalii

Inca doua firme de recuperare creante au fost inregistrate la ANPC

Inca doua firme de recuperare creante au fost inregistrate la ANPC, numarul total al acestora ajungand astfel la 63:  - APS Fund Alpha uzavreny investicni fond a.s. reprezentată de APS CONSUMER FINANCE IFN S.A. - APS Beta a.s. reprezentată de APS CONSUMER FINANCE IFN detalii

Profil de Bancher

Toate Profilele

Ultimele Comentarii