BANCI | Stirea Zilei

Cum au facut bancile profitul record de 7 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-23 00:53

Profitul brut record in valoare de sapte miliarde lei inregistrat de sectorul bancar la finalul trimestrului trei din 2018 s-a datorat, in principal, reducerii riscului de credit, adica a provizioanelor constituite pentru creditele neperformante, dar si cresterii profitului operational, datorita incasarii mai multor dobanzi, de pe urma unui volum mai mare de credite acordate, cu dobanzi in urcare.

Profitul net al sectorului bancar la sfarsitul trimestrul trei din 2017 a avut o valoare de 5,742 miliarde lei, cu 1,6 miliarde lei (41%) peste castigul net de doar patru miliarde lei inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent.

Impozitul pe profit achitat statului de banci a fost de 1,2 miliarde lei, in primele noua luni din acest an.

Principala sursa de crestere a profitului a fost diminuarea substantiala a ajustarilor pentru deprecierea creditelor, conform normelor Autoritatii Bancare Europene (provizioanele pentru creditele neperformante), de la 12,6 miliarde lei in septembrie 2017 la 9,2 miliarde lei in septembrie 2018, asadar cu 3,3 miliarde lei (26%), mult mai mult decat valoarea cresterii profitului net.

Si profitul operational al sectorului bancar a crescut cu 1 miliard de lei fata de anul trecut, de la 6,3 la 7,3 miliarde lei, datorita veniturilor mai mari obtinute din dobanzile aferente creditelor acordate clientilor persoane fizice si firme.

Astfel, veniturile din dobanzile la creditele acordate de banci au crescut cu 2,4 miliarde lei (24%), in timp ce cheltuielile cu dobanzile platite pentru depozitele clientilor s-au majorat cu numai 0,4 miliarde lei (30%).

Veniturile din comisioanele pentru diverse operatiuni bancare au stagnat fata de anul precedent.

Un numar de 27 de banci au fost profitabile la finalul T3, acelasi numar ca anul trecut. In schimb, numarul bancilor cu pierderi a scazut de la 9 la 8.

Creditele la valoarea bruta (inclusiv provizioane) acordate de banci clientilor au crescut cu 12 miliarde lei (4,8%) fata de anul precedent.

Valoarea totala a expunerilor la risc a crescut pe parcursul ultimului an cu 16 miliarde lei (8%), in timp ce activele totale nete au avansat cu 39 miliarde lei (9,6%).

Bancile si-au imbunatatit nu doar profitabilitatea si volumele de active, ci si rata de solvabilitate (19,97% in septembrie 2018, de la 18,98% in septembrie 2017) si rata creditelor neperformante, in scadere de la 7,96% la 5,56% in acelasi interval.

Ajustarea retelei teritoriale a continuat: numarul unitatilor bancare a scazut cu 108 pe parcursul ultimului an, la 4,474 in total, in timp ce numarul angajatilor a crescut cu 293 de persoane, la un total de 55.250.

Comentarii

cosming
mda
Astazi, 23.11.2018, a fost pronuntata decizia definitiva in dosarul 1192/2/2015 - ANPC vs BCR. http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000358753&id_inst=2 Concluziile: 1. contractele care au clauzele de calcul pentru dobanda curenta cu indici netransparenti trebuie modificate iar clauzele respective eliminate. 2. ANPC nu poate solicita in numele clientilor restituirea sumelor incasate de BCR in baza clauzelor abuzive DECI: Clientii BCR care inca au in contracte dobanzile calculate cu DRV (sau similar) trebuie sa se adreseze instantei pentru a recupera sumele incasate abuziv de catre banca. Dati de stire!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii