BANCI | Stirea Zilei

Remigratia romanilor este incurajata de CEC Bank cu credite tip start-up pentru cei care vor sa-si faca o afacere in tara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-21 22:18

Remigratia romanilor din tarile europene, adica intoarcerea acasa dupa multi ani in care si-au facut o situatie financiara si au acumulat experienta in diverse domenii de activitate, este un fenomen tot mai vizibil, care trebuie stimulat de autoritati, dar si de banci.

Iar pentru cei care-si pun intrebarea “bine, dar daca ne intoarcem, ce facem?”, un raspuns poate fi: “puteti sa va deschideti propria afacere, cu capitalul si experienta acumulate in strainatate. Aveti chiar posibilitatea sa obtineti fonduri europene sau credite bancare in acest scop”.

De altfel, aceasta ar trebui sa fie si directia in care sa se indrepte tara noastra: afaceri mici, care sa produca si sa ofere servicii tot mai multe si de o calitate mai ridicata, pentru a compensa sau chiar a inlocui treptat produsele si serviciile de import, a caror pondere este foarte ridicata.

Iar experienta si capitalul romanilor acumulate in strainatate timp de peste 20 de ani ar trebui exploatate cat mai eficient in acesc scop. Ei sunt, de fapt, cei care pot sa impulsioneze semnificativ economia romaneasca, dupa ce pana acum au sustinut-o cu resurse trimise in tara familiei, pentru un trai mai bun.

Banii trimisi de romanii din diaspora au fost folositi insa in mare parte pentru a cumpara bunuri de import, iar acum poate ca e momentul ca acesti bani sa fie investiti pentru productia de bunuri si servicii romanesti, atat pentru noi, dar si pentru export.

De aceea, ideea CEC Bank de a lansa un credit pentru infiintarea afacerilor romanilor care se intorc in tara vine la momentul potrivit, completand programe de finantare din fonduri europene lansate deja in acelasi scop, precum cel denumit Diaspora Start-up.

Cum de s-a gandit CEC Bank sa lanseze un astfel de credit, denumit Creditul RO-Patriot CENTENAR?

„CEC Bank este o banca pentru toti romanii, inclusiv pentru cei peste trei milioane care traiesc in alte tari ale Uniunii Europene. Prin intermediul parteneriatului de lunga durata cu compania Transfer Rapid, romani din peste 20 de tari, printre care Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, transmit sume de bani familiilor ramase in tara. De la acesti romani am aflat ca exista dorinta reintoarcerii alaturi de cei dragi si utilizarii cunostintelor dobandite in afara granitelor pentru a dezvolta o afacere in Romania. Pentru acesti romani, in aceste momente aniversare - 100 de ani de Romania, 10 ani de CEC Bank, 154 ani de la infiintarea Bancii - am dezvoltat Creditul RO-Patriot CENTENAR. Speram ca si prin acest demers sa contribuim la dezvoltarea economica, crearea si mentinerea locurilor de munca, in linie cu misiunea bancii.”

Concret, CEC Bank este gata sa finanteze firmele nou infiintate (start-up) de romanii care se intorc in tara, banca asumandu-si astfel riscul, alaturi de antreprenori, cu privire la viitorul unei intreprinderi fara experienta.

Dar dupa cum spuneam mai sus, CEC Bank se bazeaza pe experienta acumulata de romanii care au lucrat pana acum la firme straine.

In acest sens, banca va cere celui caruia-i acorda creditul sa-si demonstreze prin documente experienta specifica in domeniul in care doreste sa initieze o afacere in tara sau experienta antreprenoriala pe care unii o au deja in strainatate.

O alta cerinta este ca antreprenorul sa participe cu cel putin 30% din valoarea proiectului de investitii in noua afacere, restul putand fi completat din creditul de la CEC Bank, cu o valoare de maxim 200.000 de lei (in jur de 43.000 de euro), ceea ce inseamna ca proiectul de investitii in noua afacere este de cel putin 61.000 de euro.

O alta conditie importanta pentru accesarea creditului sunt garantiile pe care trebuie sa le detina antreprenorul, a caror valoare trebuie sa depaseasca valoarea imprumutului.

CEC Bank spune ca accepta orice garantie sau mix de garantii conform reglementarilor interne privind garantarea creditelor acordate persoanelor juridice.

Garantiile sunt, de regula, imobile, terenuri, conturi bancare, utilajele sau alte obiecte care fac parte din investitie.

Care sunt, mai exact, tipurile de garantii acceptate de banca si care trebuie sa fie ponderea lor raportate la valoarea creditului?

CEC Bank: Creditul RO-Patriot CENTENAR poate fi garantat cu orice garantie sau mix de garantii acceptate de Banca, respectiv ipoteci imobiliare, gaj asupra titlurilor negociabile, ipoteca mobiliara asupra bunurilor mobile, ipoteca mobiliara prin constituirea unui cash colateral, ipoteca mobiliara asupra creantelor, fideiusiune, scrisoare de garantie bancara, scrisoare de garantie emisa de un Fond de Garantare agreat de Banca etc. Bunurile acceptate in garantie vor trebui asigurate de catre client la o societate de asigurare agreata de Banca.

In ceea ce priveste gradul de acoperire cu garantii, acesta va fi stabilit in conformitate cu prevederile interne privind garantarea facilitatilor acordate persoanelor juridice.

Dobanda este mai mica decat media pietei

Un avantaj al acestui credit oferit de CEC Bank este dobanda mai mica decat cea medie a pietei.

Astfel, dobanda este variabila, formata dintr-o marja fixa a bancii, de 1,6 puncte, la care se adauga indicele pietei, ROBOR la 6 luni, care in prezent este 3,45%, ceea ce inseamna in total 5,05%. La dobanda se mai adauga un comision lunar de 0,04%, adica 0,48% anual, ceea ce inseamna ca dobanda finala ajunge la 5,53%, cu o jumatate de punct sub dobanda medie a pietei la creditele pentru firme, de 6%, conform datelor BNR.

Conditii pentru obtinerea unui credit

Clientii persoane juridice care doresc sa acceseze un Credit RO-Patriot CENTENAR trebuie sa indeplineasca si urmatoarele conditii:

- sunt inregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sau in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei sau in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, cu modificarile si completarile ulterioare;

- au capital social integral privat si sunt IMM, conform prevederilor art. 2 si ale art. 4 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, care transpune in legislatia nationala Recomandarea CE nr. 361 din data 6 mai 2003, publicata in Jurnalul Oficial al UE nr. L124 din data de 20 mai 2003 (au pana la 249 de angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro sau detin active totale de pana la 43 milioane euro, echivalent in lei);

- sunt inregistrate la Oficiul Registrului Comertului si au o vechime de maximum 6 luni de zile pana la data deschiderii contului la CEC Bank, au sediul social/punct de lucru si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;

- fac dovada faptului ca in ultimele 12 luni anterior infiintarii societatii (in care asociatul unic/majoritar) a avut rezidenta in afara Romaniei si demonstreaza experienta antreprenoriala prin documente de infiintare a unei societati comerciale in strainatate si/sau prin documente care sa ateste experienta specifica in domeniul in care doreste sa initieze o afacere;

- nu au datorii restante la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru, la data semnarii contractului de credit;

- nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;

- creeaza cel putin un loc de munca cu norma intreaga pe perioada nedeterminata si mentine locul de munca ocupat minim pe o perioada egala cu perioada de derulare a facilitatii de credit.

Domeniile de activitate exceptate de la creditare

CEC Bank mentioneaza ca “potrivit strategiei de administrare a riscurilor, banca nu finanteaza activitati al caror scop este incalcarea sau nerespectarea reglementarilor legale, tranzactii si clienti despre care exista suspiciuni bine fondate ca obtin beneficii materiale de pe urma infractiunilor comise, clienti cu risc ridicat de spalare a banilor, organizatii politice si campanii electorale, jocuri de noroc si cazinouri, precum si activitati care nu respecta anumite reglementari referitoare la protectia mediului inconjurator.„

CEC Bank acorda si credite societatilor start-up infiintate de cetateni romani cu rezidenta in Romania prin produsele standard ale bancii si este unul din partenerii de traditie ai programelor guvernamentale pentru sustinerea debutului in afaceri, prin aderarea la programele SRL-D si Start-Up Nation.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii