BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la credite si depozite, in scadere pentru a doua luna consecutiv

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-31 21:02

Dobanzile practicate de banci pentru depozitele si creditele noi in lei au scazut din nou in septembrie, la fel ca in august, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a suspendat ciclul de crestere a ratei de referinta si a furnizat bancilor lichiditati pe termen scurt, determinand reducerea indicelui ROBOR.

Dobanzile la depozitele noi in lei au scazut la 2,06% in septembrie, de la 2,12% in august si 2,25% in iulie, in timp ce dobanzile la creditele noi in lei au coborat la 7,27%, de la 7,43% in august.

Marja de catig a bancilor (diferenta dintre dobanzile la depozite si cele la credite) a scazut la 5,21% in septembrie, de la 5,31% in luna august.

In septembrie au scazut atat dobanzile la creditele noi pentru populatie, cat si cele pentru finantarile firmelor.

Astfel, dobanda medie la creditele noi in lei pentru populatie s-a diminuat la 8,34% in septembrie, de la 8,51% in august.

In cazul finantarilor noi in lei pentru firme, dobanda medie a scazut la 5,88%, de la 6,02%.

La creditele noi in lei pentru consum, dobanda medie este in scadere pentru a patra luna consecutiv: de la 11% cat era in luna mai, Dobanda Anuala Efectiva – DAE, indicatorul pentru costul total al unui imprumut, incluzand atat dobanda, cat si comisioanele, a scazut la 10,98% in iunie, 10,95% in iulie, 10,92% in august si 10,79% in septembrie.

DAE la creditele noi in lei pentru locuinte a coborat la 6% in septembrie, de la 6,03% in luna precedenta, fiind prima scadere dupa patru luni consecutive de crestere.

Pe parcursul ultimului an, DAE la creditele noi in lei pentru consum a crescut cu 0,76 puncte procentuale, de la 10,03% in septembrie 2017 la 10,79% in septembrie 2018.

DAE la creditele imobiliare a inregistrat, insa, in acelasi interval, o crestere de peste doua puncte, de la 3,96% la 6%, din cauza cresterii abrupte a ROBOR la 3 luni, indicele care sta la baza modificarii dobanzii variabile la creditele Prima Casa.

Dat fiind ca cele mai multe credite pentru consum in lei se acorda cu dobanda fixa, pe o perioada de pana la 5 ani, dobanda la aceste imprumuturi a avut o crestere mult mai mica.

Scaderea dobanzilor la credite sau mai bine spus plafonarea acestora, survine dupa ce BNR a decis, in ultimele trei sedinte de politica monetara, din iulie, august si octombrie, sa nu mai creasca rata de referinta, pe care a dus-o la 2,5% in luna mai.

ROBOR la 3 luni a crescut cu cu 1,3 puncte procentuale in acest an, de la 2% in ianuarie 2018, la 2,85% la inceputul lunii iunie si 3,31%, in prezent.

Analistii bancilor se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de referinta si in noiembrie, astfel ca este de asteptat ca dobanzile la credite sa ramana si ele la aceleasi niveluri pana la finalul anului.

Ramane de vazut daca tendinta de majorare a dobanzilor la depozite va continua sau nu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Profitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

 



 

Ultimele Comentarii