BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi acordate de banci sunt in scadere, dar se mentin peste nivelul de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-30 22:39

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au scazut in septembrie pentru a treia luna consecutiv, pe fondul cresterii dobanzilor si a masurilor prudentiale in privinta creditarii anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cu toate acestea, volumul de noi credite in lei acordate de banci in septembrie a ramas peste nivelul din aceeasi luna a anului precedent, dar sub cel din septembrie 2016, conform statisticilor BNR.

Astfel, valoarea creditelor noi in lei s-a ridicat la 5,2 miliarde lei in septembrie, fata de 5,4 miliarde lei in august, 5,8 miliarde lei in iulie si 5,9 miliarde lei in iulie.

In septembrie, anul trecut, valoarea creditelor noi in lei a fost de doar 5 miliarde lei, insa in septembrie 2016 s-a ridicat la 5,3 miliarde lei.

In total, in primele noua luni din acest an, bancile au acordat credite noi in lei in valoare de 46,2 miliarde lei, peste valoarea inregistrata in acelasi interval al anului precedent, de 44,3 miliarde lei.

Dupa tipul creditelor noi, cele pentru consum se afla in scadere, pentru a patra luna consecutiv, in timp ce creditele pentru locuinte au stagnat in septembrie.

Finantarile in lei pentru firme au scazut, de asemenea, pentru a doua luna consecutiv. (vezi detalii in Clubul Bancherilor)

BNR a adoptat in aceasta luna noi restrictii de creditare, care intra in vigoare de la inceputul anului 2019. Este vorba de plafonarea gradului de indatorare a persoanelor fizice la 40% din venituri, o masura mai dura decat cea luata de alte banci din regiune, care au stabilit limita maxima la 50% sau chiar mai mare (vezi aici detalii)

In prezent, gradul de indatorare este stabilit liber de catre fiecare banca in parte, putand depasi 40% din venituri si ajunge la 60% sau chiar 70% din venituri, fiind luate in calcul si cheltuielile de subzistenta, evaluate la aproximativ 300 de lei lunar, adica in jur de doar 11% din salariul mediu lunar, de 2.670 lei in luna august 2018, conform datelor Institutului de Statistica.

Ceea ce inseamna ca limita reala a gradului de indatorare stabilit de BNR este in jurul a 50%.

In plus, restrictiile BNR se adreseaza si IFN-urilor, care pana la finalul anului trecut nu au fost supravegheate prudential de banca centrala, ceea ce a dus la supraindatorarea persoanelor cu venituri mici, dupa explozia creditarii online din ultimii doi-trei ani.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii