BANCI | Stirea Zilei

Dupa 10 ani de la acordarea creditelor in franci, Raiffeisen Bank inca se judeca cu clientii, iar judecatorii constata ca banca are clauze abuzive in contracte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-28 23:06

Dupa mai bine de 10 ani de cand Raiffeisen Bank a acordat credite in franci elvetieni, banca se judeca si acum cu clientii sai, care acuza banca nu doar ca i-a expus la un risc valutar ridicat, consecinta fiind dublarea ratelor, ci si ca a inserat in contractele de credit clauze abuzive, precum comisioane mari si dobanzi pe care banca le poate majora dupa cum vrea, nu in functie de indici transparenti.

De-a lungul ultimilor 10 ani, Raiffeisen a facut profituri importante, de sute de milioane de lei anual (491 milioane lei in 2017, cu o rentabilitate de 15,8%, de doua ori mai ridicata decat media europeana, de 6,7%), insa nu a acceptat sa-si diminueze din castiguri pentru a reduce povara celor supraindatorati de cresterea cursului sau de comisioanele si dobanzile abuzive.

Saptamana trecuta, Curtea de Apel Bucuresti a emis o hotarare, in cadrul unui proces dintre Raiffeisen Bank si o familie care a facut un credit in franci elvetieni (CHF), prin care a constatat caracterul abuziv al articolului 4.7 teza finala din contractul de credit, potrivit caruia banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanda in functie de evolutia pietei financiare si a politicii de creditare, nu dupa indici transparenti ai pietei, precum ROBOR sau EURIBOR, cum prevede legea.

Art.4.7 teza finala prevede urmatoarele: “In cazul în care împrumutatul optează pentru dobânda aniversară revizuibilă, rata anuală a dobânzii în vigoare la momentul exercitării opțiunii va putea fi modificată de către bancă, în funcție de evoluția pieței financiare sau de politica de creditare a băncii”.

Alte doua clauze abuzive constatate de judecatori in contractul de credit sunt cele privind comisioanele de acordare si de monitorizare a creditului, primul reprezentand 1,9% din valoarea creditului si ultimul de 0,15% lunar din soldul creditului.

“Banca nu a fost de buna-credinta atunci cand a inserat in contract aceste clauze, avand in vedere ca a incasat sume importante din motive necunoscute, din contract nereiesind care sunt serviciile prestate pentru perceperea acestor sume”, au concluzionat judecatorii.

Acestia au respins, pe de alta parte, cererea clientului bancii privind stabilizarea/inghetarea cursului CHF/RON la momentul incheierii contractului de credit, prin aplicarea teoriei impreviziunii, invocata si de Curtea Constitutionala, in cazul legii privind darea in plata.

Avocatul clientului bancii a argumentat ca “hiper-valorizarea CHF constituie un eveniment imprevizibil, viitor si incert raportat la puterea de intelegere a consumatorului, intrucat acesta nu are cunostinte de specialitate in domeniul financiar bancar care sa ii permita anticiparea unei cresteri accelerate a cursului de schimb si asumarea in cunostinta de cauza a riscului valutar.”

Instanta de judecata a sustinut insa ca “teoria impreviziunii a fost instituita prin noul Cod civil, ale carui dispozitii nu sunt incidente in cauza, contractul fiind incheiat sub incidenta vechiului Cod civil.”

Totusi, Curtea Constitutionala a mentionat ca desi teoria impreviziunii nu se specifica explicit in vechiul Cod Civil, judecatorii o pot aplica, pe baza jurisprudentei.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la instanta suprema din Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a emis anul trecut o decizie definitiva prin care a inghetat cursul franc/leul la valoarea din momentul incheierii contractului (vezi aici detalii)

Rata creditelor neperformante in franci elvetieni (CHF) ale Raiffeisen Bank a crescut la 20,5% anul trecut, de la 18,6% in 2016, in ciuda faptului ca banca a derulat o oferta de conversie in lei a acestor imprumuturi, cu un discount de 25%, dar care a fost acceptata de putini clienti. (vezi aici detalii)

Comentarii

Beatrice
Abuzuri bănci
Acum nu mai sunt clienții hoți și oportuniști? E bine totuși că realizăm în sfârșit asta, chiar dacă au trecut 8 ani. Mai bine mai târziu decât niciodată.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva

Amanarea ratelor la credite nu-i ajuta cu nimic pe cei cu credite cu dobanda variabila indexata la ROBOR. Dimpotriva, ar putea sa le cauzeze si mai multe probleme mai tarziu, cand vor trebui sa plateasca o rata si mai mare decat in prezent. In perioada pandemiei coronavirusului, amanarea detalii

 



 

Ultimele Comentarii