BANCI | Stirea Zilei

Creditele pentru firme au revenit la nivelul din urma cu patru ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-23 21:00

Soldul creditelor pentru firme a crescut in septembrie cu 1,7 miliarde lei (1,5%) fata de luna precenta, la un total de aproape 110 miliarde lei, revenind astfel la nivelul inregistrat in urma cu patru ani, in 2014, conform statisticilor BNR.

Cu toate acestea, creditele pentru firme inca se afla sub nivelul record de 121 miliarde lei inregistrat in 2012, in perioada revenirii economiei din criza izbucnita in 2008.

Din acel moment, stocul de credite pentru firme a continuat sa se reduca, pana la 112 milioane lei la sfarsitul lui 2013, 105 milioane lei in 2014, 104 milioane in 2015 si 101 milioane in decembrie 2016.

In ultimii doi ani s-a inregistrat o usoara revigorare a creditarii firmelor, pe fondul cresterii consumului si accelerarii cresterii economice, insa soldul imprumuturilor obtinute de firme de la banci a crescut cu doar 8 miliarde lei.

Comparativ, creditele de consum au crescut, in aceeasi perioada, cu 5 miliarde lei, iar creditele pentru locuinte cu 13 miliarde lei, datorita programului Prima Casa.

Creditele pentru locuinte au avut o crestere importanta si in luna septembrie, cu 700 milioane lei, un nivel apropiat de cel din luna precedenta, august si cu mult peste valoarea din septembrie a anului trecut, cand soldul a crescut cu doar 400 milioane lei.

Soldul creditelor pentru consum a avut in septembrie un avans de 300 milioane lei fata de luna precedenta, un nivel mult mai redus deca in august, cand cresterea a fost de 500 milioane lei, dar totusi peste nivelul din septembrie 2017, de doar 200 milioane lei.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici privind creditele

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Raiffeisen pierde definitiv procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancii pentru locuinte

Si Raiffeisen Bank, la fel ca BCR, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul impotriva Curtii de Conturi, care a acuzat-o ca a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei prin acordarea ilegala a unei subventii (prima de stat) clientilor detalii

La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Ultimele Comentarii