BANCI | Stirea Zilei

BRD a fost amendata de ANPC pentru reclama inselatoare la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-21 23:27

BRD a fost amendata cu 15.000 de lei de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pentru ca si-a facut reclama inselatoare la credite, prin prezentarea unor avantaje ale respectivului imprumut, precum asigurarea, care de fapt este inclusa in costul acestuia, asa-zisul avantaj fiind de fapt platit din buzunarele clientilor.

Astfel, intr-o reclama la creditul de consum Expresso, BRD isi prezinta, printre avantajele imprumutului, si asigurarea ofera in cazul in care clientii nu-si pot achita ratele: “Siguranta – cum poti sta linistit pe toata durata creditului: Ești în siguranță pe întreaga perioadă de creditare prin încheierea unei asigurări de viață care îți oferă ție și familiei tale protecție în cazul unor evenimente neprevăzute (șomaj, incapacitate de muncă, invaliditate totală sau deces). Polița se încheie în momentul semnării contractului de credit pe întreaga perioadă de creditare.”

ANPC a descoperit insa ca incheierea unei asigurari de viata este obligatorie pentru obtinerea unui imprumut, prima de asigurare fiind achitata de beneficiarul creditului si reprezinta 0,09% pe luna din soldul creditului.

Protectia consumatorului a constatat ca prin reclama facuta la acest credit de BRD, ”consumatorul mediu, cu venituri reduse și sub emoția psihică a pierderii locului de muncă sau a producerii unor evenimente neprevăzute independente de voința lui, este atras de reclama prin care banca ofera siguranta pentru creditele acordate. Siguranța este prezentată ca un avantaj oferit clientului, deși această siguranță este plătită din buzunarul consumatorului, nefiind un avantaj oferit de bancă.”

BRD a contestat in justitie sanctiunea ANPC insa judecatorii au confirmat, printr-o decizie definitiva, cele constatate de autoritatea pentru protectia consumatorilor.

„Instanța apreciază că, în acest caz concret, se probează săvârșirea de către BRD a faptei contravenționale prevăzute de art. 6 alin 1 lit b din Legea 363/2007, mesajul publicitar lansat de bancă prin această campanie fiind susceptibil să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, fie îl determină, fie este susceptibil a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o.”

BRD a obtinut, in schimb, de la judecatori, injumatatirea amenzii primite de la ANPC, la 7.500 de lei.

Reclamele inselatoare, specialitatea BRD

Reclamele inselatoare sunt o specialitate a BRD. In prezent, banca isi face reclama la credite promovandu-si o dobanda mult mai mica decat in realitate, fiind valabila doar in anumite conditii.

Astfel, BRD isi face reclama la creditul Expresso pentru refinantare, afisand o dobanda fixa de 8,25%, dar langa care este plasat un asterisc, pe care-l regasim aproape invizibil, sub dobanda de-o schiopa, cu urmatoarea fraza explicativa: “Refinantarea creditelor de la alte banci, printr-un credit Expresso de peste 35.000 lei. Promotie valabila 01 august – 31 decembrie 2018.”

Asadar, dobanda de 8,25% este valabila doar pentru refinantarile de la alte banci si doar pentru creditele cu valori de peste 35.000 de lei. (vezi aici detalii

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cererile pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022, se pot trimite pana in 29 august

Luni, 29 august, este ultima zi in care se mai pot trimite la banci si IFN-uri cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022. Ratele la credite se pot amana pe o perioada de pana la 9 luni, prin prelungirea perioadei de creditare cu numarul de detalii

Care banci au cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice?

Bancile cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice sunt Intesa, CEC Bank și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat în calcul cele mai importante 16 bănci românești. (vezi detalii

CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

 



 

Ultimele Comentarii