RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Daca ING ma executa silit, imi poate executa si casa sau doar poprire pe salariu?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-19 15:27

"Am o datorie la ING de 12000 de lei urmeaza sa ma execute silit imi poate executa casa? sau doar poprpire pe salariu?", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns:

Stimate domn,

Vrea sa va explic doua lucruri, in cazul dumneavoastra:

1. Executarea silita se poate face nu doar prin poprirea salariului, ci si prin vanzarea bunurilor pe care le detineti. Deci raspunsul simplu la intrebarea dumneavoastra este: da, teoretic si legal exista posibilitatea sa va execute casa, daca nu va achitati datoria.

2. Lucrurile si legile nu sunt insa pe atat de simple: exista conditionalitati ale legii si solutii pentru a evita situatia neplacuta de a va pierde locuinta.

Primul sfat al meu este sa luati legatura cu banca si sa gasiti impreuna cu ea o solutie de achitare a datoriei, astfel incat sa nu se ajunga la vanzarea locuintei. Banca este cea care poate sa-i spuna executorului judecatoresc sa nu va scoata la vanzare imobilul sau chiar sa suspende poprirea pe salariu, daca ajungeti la un acord amiabil cu banca, in vederea achitarii datoriei.

De asemenea, puteti sa ajungei la o intelegere cu executorul in privinta achitarii datoriei, astfel incat sa nu se atinga de casa.

In privinta prevederilor legale cu privire la executarea silita, acestea sunt urmatoarele:

Executarea silita se poate face atat prin poprirea salariului, cat si prin vanzarea bunurilor, inclusiv a celor imobiliare. Depinde de sumele datorate.

Iata ce spune Codul de Procedura Civila, la articolul 629 – Veniturile si bunurile supuse executarii:

Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.

Asadar, se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale, daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca legea va mai confera si dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu sau doar prin vanzarea bunurilor.

Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila, la Articolul 630 – Intelegeri privind efectuarea executarii:

In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.

In concluzie, sfatul meu este sa luati legatura atat cu executorul judecatoresc, cat si cu banca, carora sa le expuneti aceste prevederi legale si drepturile pe care le aveti, in vederea ajungerii la o solutie de rezolvare a problemei, adica de plata a datoriei, fara sa va scoata la vanzare si casa sau alte bunuri pe care le detineti.

 
Probleme cu banca? Scrie-ne aici si te ajutam!

Comentarii

istoc Elena Cateluta
imi poate pune poprire pe un cont daca sunt doar imputernicit?
Buna ziua.imi poate pune poprire pe cont daca sunt doar imputernicit?

Vasile Coman - Bancherul.ro
poprire cont imputernicit
Da, se poate pune poprire si pe contul pe care sunteti imputernicita.

iion petre
poprire
se poate pune poprire pe un cont de utilizator

Beatrice
poprire
Atentie, Vasile Coman. Imputernicitul pe cont nu e totuna cu, coplatitorul. Pe conturile imputernicitului NU se poate pune poprire.

Vasile Coman - Bancherul.ro
poprire imputernicit pe cont
Mersi pentru precizare, Beatrice! Intr-adevar, sunt doua lucruri diferite: 1. contul pe care este pusa poprirea, care ramane blocat atat pentru detinatorul contului, cat si pentru imputerniciti; 2. contul personal al imputernicitului, diferit de cel poprit pe care are imputernicire si care nu are legatura cu poprirea. In concluzie, este vorba de poprirea contului, nu poprirea persoanei, ceea ce inseamna ca un cont poprit este blocat pentru orice persoana, fie detinator sau imputernicit. Iar poprirea pe un cont pe care cineva este imputernicit nu are legatura cu conturile personale ale imputernicitului, asadar poprirea nu se poate extinde si pe contul personal al imputernicitului.

Ciurezu Ionuț cristisn
Buna ziua
Tatăl meu are un credit de 70000 de ron la BRD el este bolnav rău la pat a avut accident vascular și el si mama amândoi sunt la pat cei de la BRD au trimis o notificare că trebuie să plătească tot creditul dar noi am făcut cerere de restructurare a creditului acum două luni și nu vor sa vina sa semneze părinții mei pe motiv că au sechele ei inteleg prin asta demență și dacă apartamentul este in rate încă mai avem rate la el noi avem decât contractul de vanzare cumpărare poate să-l ia sau să îl cumpere ei de la mapn?Vă mulțumesc în situația asta că ei nu vor sa se deplaseze să semneze că sunt mobilizați la pat ce pot să fac vă multumesc

Radu Mihaela
Poprire
Buna ziua.Mama mea are o datorie de 24000 lei la BCR.As vrea sa stiu daca banca poate sa scoata locuinta la vanzare .Mentionez ca locuinta este pe numele tatalui,care este mort .Dupa el am ramas 3 copii si mama.

Maria
Buna seara! M-an despartit de sot.Dupa divort am cumparat o locuinta cu credit ipotecr. In urma procesului de partaj trebuie sa i dau sotului suma de 28000 lei. I am virat lunar,timp de 2 ani sumele stabilite cu executorul,din salariu. In ultimile 3 luni am fost in concediu fara plata si nu i am mI virat. Poate sa ceara sechestru pe locuint mea,pe carenu am achitat-o ( mai am 3 ani)
Sechestru

Ionela
Poprire
Bună ziua ! Te anunță dacă îți vor scoate casa la vânzare ? Am o datorie la OTP de 93 de mil dar și poprire ,îmi oprește atât mie cat și soțului.

Ionela
Poprire
Cum se procedează ,te anunță că s a pus sechestru ?

Iulian
Trebuie schim ata llegea
Trebuie schimbata legea nu poti executa o locuinta pentru o suma de 1000euro trebuie sa existe o suma minima de 50% din valoarea locuintei ,eu locuieac in Austria si aici ni exista asa ceva ,daca ai 10000 euro datorie sau 100000 mii euro apartamentul sau bunul imobil ni se 3xecuta aici nu da pe nimeni in strada afara nu au voie se confisca masina si alte bunuri dar nu locuintele, si se pune poprire pe salariu o suma modica de exemplu la 50000 euro datorie 150 euro pe lu a timp de 20 ani ceva de genul ,statul Roman nu asiprotejeaza cetateni trebuie schimbata legea ,trebuie unire si iesit in strada ,judecatori si executoei fa abuz si fura casele la oameni penteu sume derizorii de 5 mii de euro un apartament de 70 mii de euro mafia in romania este la putere in judecatorii

Badulescu Ovidiu
Poprire
Buna ziua, Sotia mea a facut un credit imobiliar iar eu intre timp am facut un credit de nevoi personale pe care nu am reusit sa-l platesc ca am ramas fara servici. Va rog sa-mi daca este afectat imobilul daca se incepe executarea silita pentru mine. Mentionez ca nu figurez in creditul imobiliar. Multumesc

Vasile Pop Coman - jurnalist Bancherul.ro
poprire casa
Poprirea se poate pune si pe bunurile imobile (casa) detinute de datornic. Daca nu sunteti coproprietar al imobilului sotiei, acesta nu poate fi executat silit pentru datoria dumneavoastra.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraSfaturi pentru cumpărături online în siguranță de la Alpha Bank România

Alpha Bank România a demarat o campanie de conștientizare și combatere a tentativelor de fraudă cibernetică, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, în sezonul de cumpărături, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: În perioadele cu oferte și detalii

You BRD nu merge, spune ca a expirat tokenul. Ce pot sa fac?

"You Brd e cea mai prosta aplicatie. am sters-o si am reinstalat-o de nu stiu cate ori . daca intri de mai multe ori pe zi zice ca a expirat tokenul si trebuie reinstalata. e de rahat.
am sunat si la ei si spun acelasi lucru: sa stergi si sa reinstalezi. am si alta detalii

E bine sa schimb ROBOR-ul la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa? Calcul estimativ al ratelor in urmatorii 5 ani

Primul lucru la care trebuie sa va ganditi daca primiti o oferta de schimbare a dobanzii variabile indexata cu ROBOR la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa in primii ani este cealalta dobada fixa, adica marja fixa care intra in calculul dobanzii variabile dupa perioada cu dobanda detalii

Ce este politica monetara si cum se aplica?

Politica monetara reprezinta deciziile adoptate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de alte banci centrale din lume in scopul cresterii sau scaderii dobanzilor la credite si depozite si pentru a controla volumul de bani din piata bancara si din economie. Care sunt detalii

  

Ultimele Comentarii