BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele imobiliare si finantarile pentru firme continua sa creasca, desi au depasit cu mult avansul ROBOR si al dobanzii de referinta a BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-01 22:52

Cutremurul ROBOR din toamna anului trecut, urmat de trei cresteri de dobanda ale BNR de la inceputul acestui an, continua sa produca replici printre dobanzile la creditele imobiliare si la finantarile pentru firme, care au urcat in luna august, in timp ce costul total (DAE) al creditelor de consum s-a stabilizat.

In august, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele pentru locuinte a crescut la 6,03%, de la 5,81% in iulie, in timp ce dobanda la creditele pentru firme a urcat de la 5,90% la 6,02%, fiind a saptea crestere lunara consecutiva, incepand din februarie, conform statisticilor BNR.

In cazul creditelor de consum, DAE a ramas stabila, la 10,9%, pentru a treia luna consecutiv.

Costul creditelor cu dobanda variabila (creditele ipotecare si cele pentru firme) a crescut pe parcursul ultimului an cu 2,25 puncte procentuale, mai mult decat ROBOR-ul si decat dobanda de referinta a BNR.

ROBOR-ul la 3 luni a urcat cu peste 2 puncte, de la minimul de 0,8% la peste 3% in prezent, iar BNR a majorat dobanda de referinta de trei ori, cu 0,75 puncte in total, pana la 2,5%.

Astfel, pe parcursul ultimului an, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele de consum a crescut, conform datelor BNR, cu doar 0,69 puncte, de la 10,23% in august 2017 la 10,92% in august 2018, mai putin decat dobanda de referinta a BNR.

Asta pentru ca majoritatea creditelor de consum au dobanzi fixe, fiind acordate pe maxim 5 ani, asadar nefiind impactate de evolutia dobanzilor interbancare (ROBOR), spre deosebire de creditele imobiliare si de cele pentru firme.

Insa in cazul creditelor imobiliare, socul ROBOR a fost mult mai puternic, din cauza creditelor Prima Casa, care au o dobanda variabila, in functie de evolutia ROBOR la 3 luni.

Astfel, DAE la creditele pentru locuinte a urcat cu 2,25 puncte, de la 3,78% in august 2017 la 6,03% in august 2018.

Costul finantarilor pentru firme, care se indexeaza, de asemenea, cu dobanzile pietei interbancare, a avut o evolutie identica: dobanda a crescut de la 3,78% la 6,02%, asadar cu 2,24 puncte, asadar de trei ori mai mult decat cresterea dobanzii de referinta a BNR.

In concluzie, se poate spune ca intarirea politicii monetare a BNR (majorarea dobanzii de referinta, cresterea ROBOR si deficitul de lichiditate) nu numai ca s-a transferat integral pe piata bancara, ba chiar s-a revarsat peste indicii de referinta.

Scumpirea creditelor nu a determinat insa reducerea volumelor de credite noi acordate de banci. Dimpotriva, acestea au crescut.

Astfel, bancile au acordat populatiei in ultimul an (august 2017-august 2018) credite noi in lei in valoare de 66,3 miliarde lei, cu 1,4 miliarde lei (2,1%) mai mult decat in perioada august 2016-august 2017, cand dobanzile au fost in scadere.

In cazul finantarilor in lei pentru firme, avansul a fost mult mai consistent, de 11,1 miliarde lei (62%), de la 17,9 la 29 miliarde lei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBRD a vandut cu 2 milioane de euro un imobil din Piata Dorobanti evaluat in urma cu 10 ani la 7 milioane de euro, printr-o frauda bancara

BRD a vandut la licitatie un imobil din Piata Dorobanti, la parterul careia functioneaza o sucursala a bancii, cu un pret de 2 milioane de euro, insa banca a ramas cu o paguba de aproximativ 4 milioane de euro, dat fiind ca in urma cu 10 ani a acordat un credit neperformant de 6,4 milioane de detalii

OTP Bank isi face reclama inselatoare la credite, cu o dobanda mult mai mica decat cea reala

OTP Bank isi promoveaza creditele de nevoi personale cu o dobanda valabila doar in anumite conditii speciale, mult mai mica decat cea standard, destinata majoritatii clientilor.

Astfel, la creditele de consum, dobanda din reclamele OTP Bank este "de la 8,69%", dobanda valabila insa detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe la creditele de consum

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a urcat pe primul loc si in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe in lei la creditele de consum, odata cu lansarea unei promotii valabile pana la finalul lunii mai. Banca a diminuat dobanda fixa in lei pentru un credit de nevoi detalii

Cardurile de credit pot avea dobanzi duble, de la o banca la alta (corectat)

Dobanzile la cardurile de credit variaza foarte mult, de la o banca la alta: cele mai mici le gasim la CEC Bank (14,65%) si Libra Bank (14,73%), iar cele mai mari la Credit Europe Bank si BCR (28%), conform clasamentului realizat de Bancherul.ro. Locul trei in topul celor mai ieftine detalii

Ultimele Comentarii

 • ?

  @Cum ați aprecia despre desființarea profesiei de bancher, după 1989, deci vreme de vreo 30 de ... detalii

 • loan

  Ai nevoie de un împrumut? Sunteți bărbat / femeie de afaceri? Sunteți în orice situație ... detalii

 • titlu articol

  Atentie la titlul articolului : "mult mai mica" este in avantajul clientului. Nu ar fi nimic in ... detalii

 • Împrumut provident

  Buna ziua! Am și eu o nelămurire in anul 2012 am facut un împrumut provident ,am achitat câteva ... detalii

 • Corectura

  Am facut corectura, scaderea dobanzii e de 2,5 puncte, nu de 1,5, cum a aparut initial. Scuze ... detalii