BANCI | Stirea Zilei

Rata creditelor neperformante creste pentru prima data in 18 luni, dupa avansul ROBOR si mai putine stimulente fiscale pentru banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-09-20 22:26

Rata creditelor neperformante din sectorul bancar romanesc a urcat usor in iulie, la 5,77%, de la 5,71%, pentru prima data in ultimele 18 luni, dupa ce ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele in lei cu dobanda variabila a crescut cu pana la 3 puncte, Guvernul a anulat unele facilitati fiscale pentru banci iar Parlamentul pregateste legi impotriva firmelor de recuperare datorii.

Ultima crestere a ratei creditelor neperformante (NPL) a avut loc in ianuarie 2017, de la 9,62% la 9,77%, iar de atunci acest indicator a scazut in fiecare luna, pana la 5,71% in iunie 2018.

Reprezentantii BNR au declarat ca tintesc o scadere a NPL pana la 5% la finalul acestui an, insa au avertizat ca exista riscul de crestere a neperformantelor in aceasta toamna, in principal din cauza majorarii ROBOR, indice care sta la baza modificarii dobanzilor pentru creditele ipotecare Prima Casa, garantate de stat, acestea fiind accesibile si persoanelor cu venituri mai mici, datorita avansului de doar 5% si a marjei de dobanda fixa plafonata la 2% plus ROBOR la 3 luni.

De asemenea, reprezentantii BNR au avertizat ca procesul de reducere a creditelor neperformante va fi afectat serios daca se adopta un proiect de lege, aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului, care prevede limitarea datoriilor pe care firmele de recuperare le pot cere datornicilor la banci si IFN-uri la maxim de doua ori peste pretul cu care au fost cumparate, pret care este in jurul a 20% din valoarea unei datorii.

Daca legea va fi adoptata, BNR considera ca bancile vor trebui sa-si recupereze singure creditele neperformante, intrucat firmele de recuperare specializate nu vor mai putea functiona eficient.

In acelasi timp, Guvernul a redus, de la inceputul acestui an, facilitatea fiscala acordata bancilor in cazul vanzarii creditele neperformante firmelor de recuperare, astfel ca acestea nu-si mai pot deduce integral din impozitul pe profit valoarea creantelor cesionate, ci doar 30% din diferenta dintre valoarea neperformantelor si pretul lor de vanzare.

Totusi, legea permite in continuare bancilor sa-si deduca din profit provizioanele (cheltuielile) aferente creditelor neperformante, ceea ce inseamna ca ele sunt in continuare stimulate sa-si scoata creditele neperformante in afara bilanturilor (write-off), ceea ce duce la reducerea ratei de neperformanta.

Va continua tendinta?

Usoara creste a indicatorului NPL in iulie ar putea sa nu reprezinte o schimbare de tendinta, intrucat datele BNR din Centrala Riscului de Credit, aferente imprumuturilor cu valori de peste 20.000 de lei, nu indica o crestere a volumului de credite neperformante ci, dimpotriva, o scadere a acestora de la 19,8 miliarde lei in iunie la 19,7 miliarde lei in iulie, in timp ce restantele persoanelor fizice au stagnat la 4,2 miliarde lei.

De asemenea, datele Biroului de Credit, care include si creditele mai mici si cele acordate de IFN-uri, arata ca valoarea restantelor a ramas in jurul a 6,9 miliarde lei in iulie, in crestere cu doar 27 milioane lei fata de luna precedenta.

Totusi, analistii Bancii Transilvania spun ca “ne așteptăm la inflexiunea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, după declinul din ultimii ani, pe fondul decelerării economiei, majorării costurilor nominale de finanțare și numărului ridicat de persoane cu rate bancare care depășesc 55% din venituri.”

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBRD a vandut cu 2 milioane de euro un imobil din Piata Dorobanti evaluat in urma cu 10 ani la 7 milioane de euro, printr-o frauda bancara

BRD a vandut la licitatie un imobil din Piata Dorobanti, la parterul careia functioneaza o sucursala a bancii, cu un pret de 2 milioane de euro, insa banca a ramas cu o paguba de aproximativ 4 milioane de euro, dat fiind ca in urma cu 10 ani a acordat un credit neperformant de 6,4 milioane de detalii

OTP Bank isi face reclama inselatoare la credite, cu o dobanda mult mai mica decat cea reala

OTP Bank isi promoveaza creditele de nevoi personale cu o dobanda valabila doar in anumite conditii speciale, mult mai mica decat cea standard, destinata majoritatii clientilor.

Astfel, la creditele de consum, dobanda din reclamele OTP Bank este "de la 8,69%", dobanda valabila insa detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe la creditele de consum

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a urcat pe primul loc si in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe in lei la creditele de consum, odata cu lansarea unei promotii valabile pana la finalul lunii mai. Banca a diminuat dobanda fixa in lei pentru un credit de nevoi detalii

Cardurile de credit pot avea dobanzi duble, de la o banca la alta (corectat)

Dobanzile la cardurile de credit variaza foarte mult, de la o banca la alta: cele mai mici le gasim la CEC Bank (14,65%) si Libra Bank (14,73%), iar cele mai mari la Credit Europe Bank si BCR (28%), conform clasamentului realizat de Bancherul.ro. Locul trei in topul celor mai ieftine detalii

Ultimele Comentarii

 • loan

  Ai nevoie de un împrumut? Sunteți bărbat / femeie de afaceri? Sunteți în orice situație ... detalii

 • titlu articol

  Atentie la titlul articolului : "mult mai mica" este in avantajul clientului. Nu ar fi nimic in ... detalii

 • Împrumut provident

  Buna ziua! Am și eu o nelămurire in anul 2012 am facut un împrumut provident ,am achitat câteva ... detalii

 • Corectura

  Am facut corectura, scaderea dobanzii e de 2,5 puncte, nu de 1,5, cum a aparut initial. Scuze ... detalii

 • Mda

  10.5 - 8 = ... detalii