BANCI | Stirea Zilei

Autoritatile de supraveghere din Europa avertizeaza cu privire la riscul cu care Romania s-a confruntat deja: cresterea abrupta a dobanzilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-09-17 21:50

Riscurile de crestere abrupta a dobanzilor, care determina o volatilitate mare a valorii activelor si cauzeaza pierderi investitorilor raman iminente si ridicate, se arata in raportul privind riscurile si vulnerabilitatile din sistemul financiar european publicat in 11 septembrie 2018 de Comitetul reunit al autoritatilor de supraveghere europene (EBA, EIOPA, ESMA).

“Pietele financiare au trecut printr-un nou episod de volatilitate in prima jumatate din 2018, cu perioade de scaderi abrupte ale preturilor actiunilor si cresteri substantiale a dobanzilor la titlurile de stat si obligatiunile corporative. In plus, cresterea dobanzilor si riscurile politice pot determina iesiri de capitaluri din economiile pietelor emergente, cum s-a intamplat in Turcia in luna august”, se arata in raport, in care se mai precizeaza:

“Aceste evolutii ale pietelor ar putea reflecta intr-o anumita masura o intoarcele la normalitate, dupa o perioada lunga de dobanzi foarte mici.

Cu toate acestea, data fiind tendinta de normalizare a politicilor monetare, cu mentinerea incertitudinii pe o perioada de timp nedefinita, o importanta sursa de ingrijorare ramane potentialul de continuare a volatilitatii pietelor, cauzata de repozitionarea investitiilor si realocarea portofoliilor.

In plus, riscurile de evaluare s-ar putea sa fi crescut, dat fiind cresterea riscului geopolitic.

Riscurile aferente reevaluarii primei de risc si cresterea ratelor dobanzilor afecteaza in mod direct institutiile financiare si consumatorii de retail si ar putea cauza si contagiune.

Dobanzile in crestere ar putea impiedica si reducerea stocului de credite neperformante la nivel european, care ramane ridicat.”

Recomandari pentru abordarea riscurilor

In consecinta, autoritatile de supraveghere de supraveghere au emis patru recomandari pentru abordarea respectivelor riscuri:

1. In contextul cresterii dobanzilor si posibilitatea reversarii bruste a primelor de risc, este cruciala realizarea unor noi teste de stres la nivelul tuturor sectoarelor;

2. Autoritatile de supraveghere trebuie sa-si mentina atentia in privinta apetitului de risc al institutiilor financiare. In particular, bancile trebuie sa accelereze procesul de reducere a creditelor neperformante (NPL) si sa-si adapteze modelul de afaceri pentru o imbunatatire sustenabila a profitabilitatii. De asemenea, este important ca institutiile financiare sa-si administreze cu atentie riscul de dobanda. Similar, investitorii trebuie sa fie atenti la riscurile investitiilor cu dobanzi mari, in timp ce autoritatile publice trebuie sa monitorizeze schimbarea preferintelor investitorilor si sa avertizeze cu privire al produsele riscante;

3. Autoritatile responsabile de riscurile prudentiale micro si macro trebuie sa abordeze riscurile de contagiune si sa monitorizeze standardele de creditare si calitatea activelor.

4. Este crucial ca institutiile financiare din UE si toate partile interesate sa se pregateasca pentru iesirea Marii Britanii din UE (Brexit).

Reforma indicilor de referinta pentru dobanda

“Riscurile privind stabilitatea financiara ar putea fi aprinse si prin alte canale, in afara de cel geopolitic si normalizarea politicilor monetare, de exemplu daca nu se realizeaza la timp reforma indicilor de dobanda”, se mai arata in raportul european.

Comitetul de Stabilitate Financiara (Financial Stability Board) a recomandat in 2014 ca ratele de dobanda interbancae (IBOR-urile) sa-si schimbe metodologiile de calcul bazate pe cotatii, pentru evitarea riscului de manipulare a pietei in viitor. O incercare de calcul bazata pe tranzactii nu a reusit in cazul Euribor si Libor, desi ambii indici sunt in prezent reformati, pentru a fi mai robusti.

Unii dintre acesti indici sau doar termene si valute ar putea sa nu mai existe pe termen scurt si mediu, dupa disparitia respectivelor piete interbancare.

In UE, regulamentele privind indicii de dobanda vor deveni aplicabile integral din ianuarie 2020. Cel putin unul dintre indicii de referinta pentru dobanda ar putea sa nu mai fie corespunzator noilor reguli si ca atare nu va mai putea fi folosit la incheierea contractelor sau emiterea unor instrumente financiare. De aceea, procesul de definire si implementare a reformelor indicilor de referinta privind dobanzile va fi o provocare pentru toti cei implicati.”

Si noi avem nevoie de un ROBOR mai stabil

Este clar ca si noi avem nevoie de un ROBOR mai stabil, dupa cum ne-a demonstrat atat criza din 2008 - cand indicele de dobanda pentru lei s-a inaltat la cer in urma atacului speculativ asupra leului, dupa cum sustine BNR, sau a evaporarii lichiditatilor din piata, dupa cum s-au aparat investitorii sau bancherii - cat si episodul din toamna anului trecut, cand ROBOR-ul a crescut brusc de la 0,6% la peste 2% iar apoi a ajus la 3%, determinand BNR sa includa la riscurile sistemice cresterea dobanzilor.

Cu toate acestea, BNR sau alte autoritati, precum Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala, nu au abordat inca acest subiect, in ciuda faptului ca la nivel european, dupa cum am vazut, vor intra in vigoare din 2020 noi reglementari privind utilizarea EURIBOR-ului ca indice de referinta pentru dobanda.

Si pentru bancile romanesti cresterea dobanzii a devenit primul risc

Si bancherii romani apreciaza, conform ultimului sondaj realizat de BNR in iunie, ca primul risc sistemic este reprezentat de “riscul de crestere a costului de finantare, ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/sau a deprecierii monedei nationale”.

In sondajul precedent din luna martie, primul risc sistemic era cel privind cadrul legislativ incert si impredictibil din domeniul financiar-bancar.

In ultimul raport de stabilitate financiara a BNR, din iunie, primul risc sistemic ridicat, in crestere, este “deteriorarea increderii investitorilor in economiile emergente”, urmat de “riscul de nerambursare a creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental”, in principal ca urmare a cresterii dobanzilor in lei.

In opinia bancilor, acest al doilea risc important identificat de BNR este abia pe locul cinci in opinia bancherilor. (vezi foto).

“Deși riscul de neplată nu s-a materializat în prezent, acesta reprezintă o vulnerabilitate ce se poate manifesta în contextul tendinței mondiale de revenire a nivelurile ratelor de dobândă către tendințele înregistrate istoric. Riscul de nerambursare a creditelor are mai multe faţete, fiind rezultanta unor factori legați de disciplina la plată în economie, adecvarea standardelor de creditare ale băncilor la momentul acordării împrumuturilor, proiectele legislative care au încurajat hazardul moral etc.”, se arata in raportul BNR.

In sondajul privind riscurile sistemice se mai arata urmatoarele:

“Modificările indicelui ROBOR din perioada recentă au avut un impact asupra costului de finanțare pentru o proporție semnificativă de debitori, având în vedere că majoritatea fluxurilor de credite ipotecare noi și circa o treime dintre creditele de consum noi sunt acordate cu dobândă variabilă.

În plus, creșterea costului de finanțare este urmărită și din perspectiva propunerilor legislative recente, măsurile de limitare a ratelor de dobândă2 din piață putând avea efecte negative indirecte asupra sectorului bancar, care la rândul lor pot genera probleme ample la nivelul economiei. Astfel, BNR consideră că măsurile care țintesc protejarea debitorilor trebuie să aibă în vedere asigurarea unei creditări sustenabile atât din perspectiva cererii, cât și a ofertei de credit.”

Comentarii

Ion
Un link cu raportul?
Exista un link al acestui raport?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum isi impart romanii banii din banci: 16% dintre ei detin 92% din valoarea totala a depozitelor

Romanii (persoanele fizice) aveau, la finalul lui 2018, bani in valoare de 170 miliarde lei in conturile celor 27 de banci cu statut de persoane juridice romane, sume garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care nu asigura si banii detinuti in sucursalele bancilor straine, detalii

Creditele acordate de banci firmelor au revenit abia acum, dupa aproape 11 ani, la nivelul dinaintea crizei din 2008

Volumul de credite acordate de banci firmelor a ajuns la finalul lunii aprilie 2019 la 113,9 miliarde lei, echivalentul a 23,9 miliarde euro, nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2008, in momentul izbucnirii crizei financiare, care a determinat falimentul multor companii si implicit multe detalii

BT ridica puternic stacheta dobanzilor la depozite

Banca Transilvania (BT), liderul bancilor romanesti, a ridicat substantial stacheta dobanzilor platite pentru depozitele in lei ale populatiei, de la 2,5% la 3,5% la termen de 1 an, cu 2,5 puncte peste nivelul urmatoarelor doua banci ca marime, BCR si BRD, si cu un punct peste dobanda platita de detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele Start-Up Nation

CEC Bank si Banca Transilvania (BT) au cele mai mici dobanzi pentru un credit tip punte acordat celor aproximativ 13.000 de firme nou-infiintate selectate pentru a primi un ajutor de la stat (alocatie financiara nerambursabila-AFN) de pana la 44.000 de euro pentru demararea afacerii, in detalii

Ultimele Comentarii