BANCI | Stirea Zilei

Bancile romanesti trebuie sa aplice la platile in euro si retragerile de numerar de pe carduri in strainatate aceleasi comisioane ca la tranzactiile in lei (corectat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-09-04 20:08

“Cand faci o plata externa in euro, lei sau coroane suedeze in cadrul UE, banca nu te poate taxa mai scump decat echivalentul unei tranzactii nationale. Chiar si bancile din afara UE sunt obligate sa aplice aceasta regula”, arata Comisia Europeana, pe site-ul institutiei.

Regula se aplica pentru urmatoarele tipuri de tranzactii:

- transferurile intre conturile bancare dintre doua tari UE diferite
-retrageri de numerar la bancomate (ATM) din tari UE
- plati cu carduri de debit si carduri de credit pe teritoriul UE
- tranzactii tip direct debit

“De exemplu, daca banca ta te taxeaza cu 1 euro atunci cand retragi numerar de la bancomatele altor bannci din tara, acelasi comision trebuie sa-l aplice si pentru retragerile de numerar de la bancomatele din alte tari UE”, precizeaza Comisia Europeana. (vezi aici detalii)

Aceste reguli care introduc principiul acelorasi costuri atat pentru platile interne cat si cele in UE, au fost stabilite in Regulamentul numarul 924 din 2009 privind comisioanele pentru platile internationale in euro, iar ulterior in regulamentul SEPA.

Principiul comisioanelor unice atat pentru platile interne cat si pentru cele internationale se aplica tuturor platilor electronice, incluzand:
- transferurile interbancare (credit transfers)
- debit direct
- retragerile de bani de la ATM-uri
- platile cu cardurile de debit si credit
- transferurile de bani

Tarile din afara zonei euro pot sa aplice acest regulament si pentru platile nationale, optiune adoptata de Romania si Suedia, precizeaza Comisia Europeana.

In aprilie 2018, Comisia a propus extinderea regulii si pentru tarile non-euro, astfel incat toti cetatenii europeni sa poata face transferuri internationale in euro cu aceleasi comisioane ca cele pentru transferurile interne.

Noile reguli mai prevad informarea consumatorilor privind costul conversiei valutare inainte de efectuarea unei plati externe intr-o alta valuta decat cea din tara lor.

Cat costa o plata externa in Romania, comparativ cu una interna

Desi Romania a optat pentru aplicarea regulii privind egalizarea comisioanelor pentru platile externe cu cele interne, nicio banca nu o respecta.

Astfel, in privinta retragerilor de bani de pe card in strainatate, doar cinci banci (BCR, CEC Bank, Idea Bank, Banca Feroviara si Alior Bank) au aceleasi comisioane ca la retragerile de la bancomatele din Romania.

Platile cu cardul la comercianti in strainatate sunt necomisionate, la fel ca cele din Romania, dar aceasta este o regula impusa de organizatiile de plata Visa si Mastercard peste tot in lume, nu are legatura cu regulamentele Comisiei Europene.

In privinta transferurilor bancare externe, adica in euro, nicio banca nu aplica regula Comisiei Europene: comisioanele pentru platile in euro sunt mult mai mari decat cele in lei.

Astfel, in timp ce o plata interbancara interna in lei are comisioane, in functie de banca, intre 0 lei si 4,6 lei, la o plata externa in euro, comisioanele pleaca de la 5 lei si ajung chiar si la 30 de euro, tariful mediu fiind 0,1% din suma transferata, minim 10 euro.

De exemplu, pentru o plata externa de 1.000 de lei, comisionul este in jur de 50 de lei.

CORECTURA

Articolul si tabelul din fotografie au fost corectate, in 5 septembrie, cu comisioanele corecte ale cardurilor de debit CEC Bank, anterior fiind publicate comisioanele mai vechi, neactualizate, astfel:

- Comisionul pentru interogarea soldului cu un card de debit CEC Bank la ATM-urile altor banci din Romania este 0 lei, vechiul comision fiind 1,5 lei.

- La retragerile de numerar cu cardurile CEC Bank de la orice ATM, atat din tara cat si din strainatate, comisionul este 0 lei. Vechile comisioane erau: 1% plus 11,25 lei la ATM-urile din UE, 0,5% plus 3,5 lei la ATM-urile altor banci din Romania si 0,18% la ATM-urile CEC Bank.

In consecinta, costul total a scazut de la 85 lei la 52 lei, iar CEC Bank a urcat pe locul 3 in clasament.

Comentarii

Ion
Profituri grase
Bancile ar trebui dar nu or sa reduca pana nu sunt fortate/obligate. Din transferurile in Euro si schimb valutar fac o groaza de bani.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Scam Watch

  Pe baza experienței, cred că majoritatea escrocheriilor de întâlniri încep destul de ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii