BANCI | Stirea Zilei

Depozitele bancare la termen in lei nu mai sunt atractive pentru populatie, care prefera valuta, ca sefii BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-22 22:50

Depozitele la termen nu mai sunt interesante pentru populatie, probabil din cauza dobanzilor mici, dar cu toate acestea conturile bancare ale romanilor sunt tot mai mari. Asta datorita cresterii veniturilor, nu pentru ca oamenii ar face mai multe economii.

Statisticile BNR arata ca depozitele la termen in lei ale gospodariilor populatiei au stagnat la aceeasi valoare in ultimii trei ani, la 67 miliarde lei.

In schimb, depozitele onvernight, adica banii din conturile curente au crescut semnificativ, de la 21 miliarde lei in iunie 2015 la 46 miliarde lei in iunie 2018, asadar mai mult decat dublu. (vezi graficul)

Similiar, depozitele la termen in euro au stagnat la echivalentul a 35 miliarde lei, fara a tine cont de devalorizarea leului fata de moneda europeana, in timp ce conturile curente in euro aproape s-au triplat in ultimii trei ani, de la 11 miliarde lei in iunie 2015 la 27 miliarde lei in iunie 2018.

In acelasi timp, populatia a inceput sa prefere depozitele in valuta, probabil din cauza devalorizarii leului fata de euro sau dolar.

Astfel, in timp ce depozitele populatiei au crescut cu 6,9% in ultimul an, cele in valuta au inregistrat un avans de aproape trei ori mai mare, respectiv de 19%, arata statisticile BNR.

Comportamentul de economisire a populatiei pare a fi modelat dupa sefii BNR.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul.

Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma banilor tinuti in banci, a caror valoare nu este mica.

Guvernatorul BNR avea la finalul lui 2017 trei conturi curente in lei, doua la BCR si unul la Unicredit, in valoare de 896.801 de lei, aprope inca o data mai multi decat in anul precedent, cand avea doar 478.634 de lei, conform declaratiilor de avere publicate pe site-ul BNR. (vezi aici detalii)

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCererile pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022, se pot trimite pana in 29 august

Luni, 29 august, este ultima zi in care se mai pot trimite la banci si IFN-uri cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022. Ratele la credite se pot amana pe o perioada de pana la 9 luni, prin prelungirea perioadei de creditare cu numarul de detalii

Care banci au cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice?

Bancile cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice sunt Intesa, CEC Bank și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat în calcul cele mai importante 16 bănci românești. (vezi detalii

CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

  

Ultimele Comentarii