BANCI | Stirea Zilei

Depozitele bancare la termen in lei nu mai sunt atractive pentru populatie, care prefera valuta, ca sefii BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-22 22:50

Depozitele la termen nu mai sunt interesante pentru populatie, probabil din cauza dobanzilor mici, dar cu toate acestea conturile bancare ale romanilor sunt tot mai mari. Asta datorita cresterii veniturilor, nu pentru ca oamenii ar face mai multe economii.

Statisticile BNR arata ca depozitele la termen in lei ale gospodariilor populatiei au stagnat la aceeasi valoare in ultimii trei ani, la 67 miliarde lei.

In schimb, depozitele onvernight, adica banii din conturile curente au crescut semnificativ, de la 21 miliarde lei in iunie 2015 la 46 miliarde lei in iunie 2018, asadar mai mult decat dublu. (vezi graficul)

Similiar, depozitele la termen in euro au stagnat la echivalentul a 35 miliarde lei, fara a tine cont de devalorizarea leului fata de moneda europeana, in timp ce conturile curente in euro aproape s-au triplat in ultimii trei ani, de la 11 miliarde lei in iunie 2015 la 27 miliarde lei in iunie 2018.

In acelasi timp, populatia a inceput sa prefere depozitele in valuta, probabil din cauza devalorizarii leului fata de euro sau dolar.

Astfel, in timp ce depozitele populatiei au crescut cu 6,9% in ultimul an, cele in valuta au inregistrat un avans de aproape trei ori mai mare, respectiv de 19%, arata statisticile BNR.

Comportamentul de economisire a populatiei pare a fi modelat dupa sefii BNR.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul.

Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma banilor tinuti in banci, a caror valoare nu este mica.

Guvernatorul BNR avea la finalul lui 2017 trei conturi curente in lei, doua la BCR si unul la Unicredit, in valoare de 896.801 de lei, aprope inca o data mai multi decat in anul precedent, cand avea doar 478.634 de lei, conform declaratiilor de avere publicate pe site-ul BNR. (vezi aici detalii)

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii