BANCI | Stirea Zilei

Depozitele bancare la termen in lei nu mai sunt atractive pentru populatie, care prefera valuta, ca sefii BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-22 22:50

Depozitele la termen nu mai sunt interesante pentru populatie, probabil din cauza dobanzilor mici, dar cu toate acestea conturile bancare ale romanilor sunt tot mai mari. Asta datorita cresterii veniturilor, nu pentru ca oamenii ar face mai multe economii.

Statisticile BNR arata ca depozitele la termen in lei ale gospodariilor populatiei au stagnat la aceeasi valoare in ultimii trei ani, la 67 miliarde lei.

In schimb, depozitele onvernight, adica banii din conturile curente au crescut semnificativ, de la 21 miliarde lei in iunie 2015 la 46 miliarde lei in iunie 2018, asadar mai mult decat dublu. (vezi graficul)

Similiar, depozitele la termen in euro au stagnat la echivalentul a 35 miliarde lei, fara a tine cont de devalorizarea leului fata de moneda europeana, in timp ce conturile curente in euro aproape s-au triplat in ultimii trei ani, de la 11 miliarde lei in iunie 2015 la 27 miliarde lei in iunie 2018.

In acelasi timp, populatia a inceput sa prefere depozitele in valuta, probabil din cauza devalorizarii leului fata de euro sau dolar.

Astfel, in timp ce depozitele populatiei au crescut cu 6,9% in ultimul an, cele in valuta au inregistrat un avans de aproape trei ori mai mare, respectiv de 19%, arata statisticile BNR.

Comportamentul de economisire a populatiei pare a fi modelat dupa sefii BNR.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul.

Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma banilor tinuti in banci, a caror valoare nu este mica.

Guvernatorul BNR avea la finalul lui 2017 trei conturi curente in lei, doua la BCR si unul la Unicredit, in valoare de 896.801 de lei, aprope inca o data mai multi decat in anul precedent, cand avea doar 478.634 de lei, conform declaratiilor de avere publicate pe site-ul BNR. (vezi aici detalii)

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii