BANCI | Stirea Zilei

Sistemul bancar romanesc este al doilea cel mai solid din regiune, dupa cel din Cehia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-21 23:43

Sistemul bancar din Romania este al doilea cel mai solid in regiunea noastra, dupa cel din Cehia, avand indicatori mai buni chiar decat bancile din state puternice, precum Austria, Franta sau Italia, arata ultimele date prezentate de Autoritatea Bancara Europeana (ABE).

Astfel, sectorul bancar romanesc se afla pe primul loc in Europa la rentabilitatea activelor (Return on Equity-ROE), cu 19%, cu mult peste media europeana de 6,7%.

Comparativ, rentabilitatea bancilor poloneze este de doar 8%, in Austria 9,3%, in Franta 4,9% iar in Ungaria de 15%.

Profitabilitatea bancilor romanesti se datoreaza, pe de o parte, faptului ca marja neta de dobanda (diferenta dintre dobanda la creditele acordate si cea la depozite) este de 3,2%, dubla fata de media europeana, de doar 1,4%, iar pe de alta parte riscului scazut de credit.

Bancile romanesti sunt campioane si la rentabilitatea activelor (Return on Assets – RoA), cu o rata de 2,2%, fata de o medie europeana de numai 0,4%, 1% in Polonia sau 0,8% in Austria.

De altfel, profitabilitatea ramane o problema pentru sectorul bancar european, subliniaza ABE, alaturi de nivelul inca ridicat al creditelor neperformante, unde sunt necesare eforturi suplimentare pentru diminuarea acestora, in ciuda progresului realizat in ultimii ani.

Astfel, media europeana a ratei creditelor neperformante (NPL ratio) a scazut la 3,9%, ceea ce inseamna ca volumul de credite neperformante s-a diminuat cu o tremie in ultimii trei ani, de la 1,12 trilioane euro la 779 miliarde euro, o cifra impresionanta.

Si bancile romanesti au scapat de multe credite neperformante in ultimii ani, astfel ca NPL ratio a scazut la 6,2%, de la aproape 30% cat era in urma cu trei ani.

Romania a ajuns astfel sa stea mai bine la acest indicator decat alte tari vecine: rata NPL este de 6,8% in Polonia, 8,2% in Ungaria si 10,7% in Italia.

Cu toate acestea, pe harta riscurilor publicata de EBA, indicatorul NPL ratio este singurul dintre cei importanti la care Romania este colorata in galben, ceea inseamna un risc moderat (vezi foto), dat fiind ca doar o rata de neperformanta de sub 3% reprezinta un risc scazut.

Un alt indicator la care sistemul bancar romanesc este pe primul loc este raportul credite/depozite, de 66%, mult mai mic decat in Polonia, unde este 100%, media europeana fiind de 118%.

Ceea ce inseamna ca bancile romanesti dispun de lichiditati suficiente pentru acordarea de credite, poate chiar prea multe, iar volumul de imprumuturi ar trebui sa fie mai ridicat.

Bancile romanesti au si o rata de capitalizare ridicata, de 18,5%, peste media europeana, de 15,9%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCererile pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022, se pot trimite pana in 29 august

Luni, 29 august, este ultima zi in care se mai pot trimite la banci si IFN-uri cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022. Ratele la credite se pot amana pe o perioada de pana la 9 luni, prin prelungirea perioadei de creditare cu numarul de detalii

Care banci au cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice?

Bancile cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice sunt Intesa, CEC Bank și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat în calcul cele mai importante 16 bănci românești. (vezi detalii

CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

  

Ultimele Comentarii