BANCI | Stirea Zilei

Sistemul bancar romanesc este al doilea cel mai solid din regiune, dupa cel din Cehia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-21 23:43

Sistemul bancar din Romania este al doilea cel mai solid in regiunea noastra, dupa cel din Cehia, avand indicatori mai buni chiar decat bancile din state puternice, precum Austria, Franta sau Italia, arata ultimele date prezentate de Autoritatea Bancara Europeana (ABE).

Astfel, sectorul bancar romanesc se afla pe primul loc in Europa la rentabilitatea activelor (Return on Equity-ROE), cu 19%, cu mult peste media europeana de 6,7%.

Comparativ, rentabilitatea bancilor poloneze este de doar 8%, in Austria 9,3%, in Franta 4,9% iar in Ungaria de 15%.

Profitabilitatea bancilor romanesti se datoreaza, pe de o parte, faptului ca marja neta de dobanda (diferenta dintre dobanda la creditele acordate si cea la depozite) este de 3,2%, dubla fata de media europeana, de doar 1,4%, iar pe de alta parte riscului scazut de credit.

Bancile romanesti sunt campioane si la rentabilitatea activelor (Return on Assets – RoA), cu o rata de 2,2%, fata de o medie europeana de numai 0,4%, 1% in Polonia sau 0,8% in Austria.

De altfel, profitabilitatea ramane o problema pentru sectorul bancar european, subliniaza ABE, alaturi de nivelul inca ridicat al creditelor neperformante, unde sunt necesare eforturi suplimentare pentru diminuarea acestora, in ciuda progresului realizat in ultimii ani.

Astfel, media europeana a ratei creditelor neperformante (NPL ratio) a scazut la 3,9%, ceea ce inseamna ca volumul de credite neperformante s-a diminuat cu o tremie in ultimii trei ani, de la 1,12 trilioane euro la 779 miliarde euro, o cifra impresionanta.

Si bancile romanesti au scapat de multe credite neperformante in ultimii ani, astfel ca NPL ratio a scazut la 6,2%, de la aproape 30% cat era in urma cu trei ani.

Romania a ajuns astfel sa stea mai bine la acest indicator decat alte tari vecine: rata NPL este de 6,8% in Polonia, 8,2% in Ungaria si 10,7% in Italia.

Cu toate acestea, pe harta riscurilor publicata de EBA, indicatorul NPL ratio este singurul dintre cei importanti la care Romania este colorata in galben, ceea inseamna un risc moderat (vezi foto), dat fiind ca doar o rata de neperformanta de sub 3% reprezinta un risc scazut.

Un alt indicator la care sistemul bancar romanesc este pe primul loc este raportul credite/depozite, de 66%, mult mai mic decat in Polonia, unde este 100%, media europeana fiind de 118%.

Ceea ce inseamna ca bancile romanesti dispun de lichiditati suficiente pentru acordarea de credite, poate chiar prea multe, iar volumul de imprumuturi ar trebui sa fie mai ridicat.

Bancile romanesti au si o rata de capitalizare ridicata, de 18,5%, peste media europeana, de 15,9%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Scam Watch

  Pe baza experienței, cred că majoritatea escrocheriilor de întâlniri încep destul de ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii