BANCI | Stirea Zilei

Un roman scoate zilnic de la bancomat 38 de lei si face plati cu cardul la magazine si online de doar 3 lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-20 22:01

Sumele de bani in numerar retrase de romani de la bancomate sunt de peste 12 ori mai mari decat platile cu cadul pe care acestia le fac la POS-urile magazinelor sau altor furnizori de servicii, precum si online, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, romanii au scos de pe carduri 90 de miliarde de lei in prima jumatate a anului, ceea ce inseamna in medie 38 de lei zilnic, avand in vedere ca exista 13 milioane de carduri active.

In aceeasi perioada, platile cu cardurile de debit si de credit s-au ridicat la doar 37,5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca fiecare roman posesor de card a efectuat zilnic plati la POS-uri sau online de doar 3 lei in medie.

Discrepanta foarte mare intre retrangerile de numerar la ATM-uri si valoarea platilor cu cardul este consecinta numarului redus de POS-uri la care se poate plati cu cardul, mai ales la magazinele si furnizorii de servicii mici, dar si in institutii publice importante, cum ar fi Posta Romana.

In acelasi timp, increderea romanilor in platile cu cardul este scazuta, in primul rand din cauza promovarii deficitare a acestor mijloace de plata moderna si lipsa unor informatii utile pe care ar trebui sa le furnizeze bancile si organizatiile Visa si Mastercard, mai cu seama atunci cand utilizatorii de carduri au probleme cu utilizarea acestora.

Cu toate acestea, platile cu cardul sunt in crestere, gratie utilizarii tot mai frecvente a internetului si a telefoanelor mobile inteligente, care permit noi metode de plata, precum plata la POS-uri direct cu telefonul, prin intermediul unei aplicatii dedicate, lansate recent de Banca Transilvania si ING.

Astfel, in al doilea trimestru al acestui an, valoarea platilor cu cardul a crescut cu 14%, echivalentul a 2,5 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu un avans de doar 9,2%, echivalentul a 4 miliarde lei, in cazul retragerilor de numerar la bancomate.

Valoarea retragerilor de numerar la ATM-uri s-a ridicat la 47 miliarde lei in trimestrul doi din 2018, in timp ce valoarea tranzactiilor cu cardurile de debit a fost de 17,1 miliarde lei iar volumul platilor cu cardurile de credit a fost de 2,9 miliarde lei. (vezi graficul)

In primul semestru al anului, valoarea retragerilor de numerar la bancomate s-a ridicat la 90,2 miliarde lei, in crestere cu 14%, echivalentul a 11,4 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In acelasi interval, platile cu cardurile de debit si credit au atins 37,5 miliarde lei, mai mari cu 33%, echivalentul a 9,4 miliarde lei.

Ponderea platilor cu cardul din retragerile de numerar s-a redus astfel de la 35% in prima parte a anului preceent la 41% in prezent.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Scam Watch

  Pe baza experienței, cred că majoritatea escrocheriilor de întâlniri încep destul de ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii