BANCI | Stirea Zilei

Sectorul bancar a redevenit locomotiva cresterii economice, spune Omer Tetik, seful Bancii Transilvania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-16 22:04

Sectorul bancar romanesc s-a recuperat complet dupa criza din urma cu 10 ani si a redevenit locomotiva cresterii economice, spune Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, detinuta in majoritate de firme si persoane fizice romane si care a ajuns cea mai mare banca din Romania dupa valoarea activelor, inaintea BCR, dupa preluarea Bancpost.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca ritmul de crestere al creditarii l-a depasit pe cel al PIB-ului, care a scazut spre potential, de la 7% anul trecut la 4% in prezent, iar finantarile acordate de banci firmelor ar putea deveni noul stimul de crestere economica, dupa epuizarea stimulilor fiscali. (vezi aici detalii)

Sectorul bancar romanesc inregistreaza in prezent profituri record, peste cele din perioada de euforie din anii 2007 si 2008, fiind insa acum mult mai bine capitalizat, cu o rata de solvabilitate de aproape 20% in medie, si o lichiditate ridicata, datorita unui volum ridicat de depozite ale populatiei si firmelor, raportul credite/depozite fiind de 75%.

Seful BT a mentionat si ca bancile romanesti si-au rezolvat problemele creditelor neperformante, rata de neperformanta (NPE ratio) scazand la 6,16% in martie 2018, de la aproape 30% dupa criza din 2008.

Banca Transilvania are un raport cost/depozite si mai mic, de 66%, in timp ce rata de adecvare a capitalului este de 22,41%, peste media sistemului bancar.

NPL ratio este 2,95% iar rata de acoperire cu provizioane si garantii imobiliare 120%, iar NPE ratio a scazut la 5,95% in iunie 2018, cu 85% rata de acoperire cu provizioane.

In privinta finantarii economiei reale, Banca Transilvania si-a majorat cu un miliard de lei creditele acordate IMM-urilor si firmelor mari in prima parte a anului. (vezi aici detalii)

Omer Tetik a precizat ca cererea de credite din partea IMM-urilor si firmelor a inceput sa creasca in trimestrul doi, in timp ce cererea de credite din partea populatiei s-a mai temperat, insa se mentine la un nivel ridicat.

Banca Transilvania a devenit cel mai mare grup financiar din Romania, depasind BCR, dupa ce a preluat banca greceasca Bancpost. Activele Bancii Transilvania (BT) au ajuns la 75,3 miliarde lei la nivel de grup in iunie 2018. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Scam Watch

  Pe baza experienței, cred că majoritatea escrocheriilor de întâlniri încep destul de ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii