BANCI | Stirea Zilei

Cursul de schimb valutar ramane stabil iar inflatia scade la 3,5%, ne asigura guvernatorul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-08 22:58

Cursul de schimb valutar euro/leu ramane stabil iar inflatia scade de la 5,4% in prezent la 3,5%, limita maxima tintita de BNR, la finalul acestui an, ne asigura guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

El considera ca aceste prognoze nu sunt prea optimiste, ci realiste si echilibrate, conform situatiei economice din prezent.

“Nu facem prognoze ale cursului, dar credem ca leul este intr-o zona relativ stabila, nu inseamna ca e fix, inseamna ca are o marja de stabilitate, dar in niciun caz de un ban. Se plimba cursul euro/dolar cu cate un cent, care inseamna 4-5 bani, si nu se plange nimeni ca e instabilitate. Nu cred ca gresim aici. Dar, atentie! Zona de stabilitate nu o ganditi ca o zona fixa! Nu avem puncte de interventie, cum uneori se judeca in piata. Ne uitam si la atmosfera din piata, si mai vedem ca apare cate o nerozie, cand se abitioneaza doi-trei care spun ca au auzit ei ca se duce cursul la un anumit nivel...deci mai degraba atunci ne mai aratam si noi mmuschii, nu ca avem un punct sau altul de interventie. Ne uitam la stabilitatea pietei, cand apare o perioada de tensiune. Altminteri, atentie! Floating exchange rate nu inseamna curs neaparat flexibil, inseamna curs plutitor, deci nu inseamna neaparat flexibilitate, volatilitate. Si volatilitatea are rolul ei si uneori e chiar buna, dar cand e exagerata trebuie sa se uite cu atentie banca centrala, ceea ce nu inseamna o interventie in piata, sa vinzi sau sa cumperi. Inseamna, de exemplu, sa te uiti la dobanzi si atunci o intrebi pe doamna director Antohi cum sunt dobanzile, daca sunt prea sus sau prea jos. Iar dansa imi face un raport pe care cu greu pot sa-l inteleg, pentru ca asa se scriu rapoartele la Banca Nationala. Deci la curs cred ca ne-am lamurit, nu e optimist.

Guvernatorul BNR considera ca deficitul de cont curent inca nu e mare pentru a afecta cursul, dar cu toate acestea exista o problema structurala, care are nevoie de timp pentru a fi rezolvata.

Mugur Isarescu: “Daca situatia balantei de plati se deterioreaza, deocamdata e 4%, ciulim si noi urechile, si eu zic ca deja le-am ciulit suficient cu mesajele transmise. Acolo avem se pare o problema de fond. Dar nu e o problema numai de dobanda si de curs, desi pana la urma se inchid pe dobanda si curs, ci o problema de structura. Bineinteles ca am vrea sa exportam mai multe produse, realizate cu factori interni ai muncii, nu doar compenente cu valoare adaugata mica. Dar asta este o problema de structura care ia timp.”

In privinta ultimelor semnale ingrijoratoare privind efectele fremii nefavorabile asupra agriculturii si a pestei porcine, guvenatorul BNR considera ca deocamdata efectele nu se vad in pretul alimentelor.

Mugur Isarescu: “La alimente, din datele noastre, pentru avem oameni care plimba prin piete sa se uite la preturi, deocamdata preturile la produsele alimentare sunt bune. Probabil ca va referiti la noua preocupare cu pesta porcina. Nu am introdus-o inca in calculele noastre, sa vedem efectele. Oricum, Romania importa cantitati mari de carne de porc, in principal din Polonia si Ungaria. Sa va spun la ce m-as uita eu daca as fi in locul dumneavoastra. Nu neaparat la cursul euro fata de dolar, ci la cat e leul fata de forint sau fata de zlot. Ca daca se intareste prea mult leul fata de zlot si forint, nu facem decat sa stimulam importurile de produse agroalimentare. In ultimele saptamani leul s-a intarit fata de cele doua monede, deci avantajeaza inflatia, insa apare si un cost, pentru ca in economie nimic nu e fara un cost: avem un deficit comercial mai mare, pentru ca se importa mai mult din tarile respective. Concurenta pare sa nu mai fie loiala, apare cate un producator, cum este domnul Catarama care ne critica pentru ca leul se intareste si ne acuza ca nu stim care e situatia de economie, unde cresc costurile. Nu, noi stim care e situatia din economie si incercam sa pastram niste echilibre. Dar si producatorii romani trebuie sa stie ca nu pot sa-si rezolve problemele uitandu-se numai la curs si la dobanda. Trebuie sa stranga cureaua si sa se uite la productivitate, la organizarea muncii. Si nu vorbesc ex catedra, ci ca o persoana care stie care sunt realitatile in economie.”

In concluzie, guvernatorul BNR considera ca noua prognoza de inflatie, de 3,5% la finalul anului, cu 0,1 puncte mai mica decat estimarea anterioara, din mai, este una echilibrata, realista, nicidecum optimista.

“Deci per total vreau sa va conving ca ne-am uitat la foarte multe astecte, ne-am gandit si la mesaj, sa nu fie optimist, nu dam un mesaj optimist, cred ca este echilibrat. Dupa cum spuneam, sunt inca multe probleme ale economiei romanesti, dar din punct de vedere al inflatiei, va asigur ca inflatia vine in jos”, a spus Mugur Isarescu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCererile pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022, se pot trimite pana in 29 august

Luni, 29 august, este ultima zi in care se mai pot trimite la banci si IFN-uri cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022. Ratele la credite se pot amana pe o perioada de pana la 9 luni, prin prelungirea perioadei de creditare cu numarul de detalii

Care banci au cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice?

Bancile cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice sunt Intesa, CEC Bank și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat în calcul cele mai importante 16 bănci românești. (vezi detalii

CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

  

Ultimele Comentarii