BANCI | Stirea Zilei

Piraeus Bank intra in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare, dar prezentarea ofertei este incorecta (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-26 22:23

Piraeus Bank a anuntat astazi lansarea unui nou credit ipotecar cu a patra cea mai mica dobanda din piata, insa banca nu a publicat si clasamentul pe baza caruia a fost pozitionata oferta sa, pentru a vedea elementele luate in calcul pentru acest top.

Conform calculelor realizate de Bancherul.ro, pe baza datelor bancilor si a site-ului Calculatordecredite.ro, noua oferta a Piraeus Bank se afla pe locul cinci in topul creditelor ipotecare standard cu cele mai mici dobanzi.

Clasamentul a luat in calcul ofertele standard de creditare, nu ofertele pentru clientii care-si incaseaza salariul la banca de la care obtin imprumutul, asa cum isi prezinta Piraeus Bank noul produs de creditare.

Asta pentru ca dobanzile la ofertele cu incasarea veniturilor sunt mai mici, iar in momentul in care cei care au obtinut un imprumut nu-si mai primesc salariul in contul bancii, din diverse motive, dobanda creste.

De aceea, o prezentare corecta a unui credit se face cu dobanda standard, nu cu cea valabila doar in anumite situatii, precum cu incasarea veniturilor, cu asigurare de viata sau impreuna cu un alt produs bancar, precum un card de credit.

De asemenea, corect si legal este ca dobanda unui credit sa fie prezentata sub forma Dobanzii Anuale Efective (DAE), indicator care include atat dobanda nominala cat si comisioanele aditionale, cu alte cuvinte costul total al unui imprumut.

Piraeus Bank, in comunicatul de presa prin care anunta noul credit ipotecar, nu face nici una, nici alta.

Prezinta doar dobanda valabila in cazul clientilor care incaseaza venituri in conturile Piraeus Bank, 5,6% fixa in primii cinci ani, nu si dobanda pentru cei care nu-si incaseaza veniturile in banca, care este mai mare, de 5,99%.

De asemenea, marja fixa la dobanda variabila, dupa cei cinci ani, este 3,2% standard, fata de 2,9% cate este pentru clientii care incaseaza salariul in banca.

Nu este prezentata nici DAE, care ajunge la 6,40% in cazul incasarii salariului si 6,81% standard, asadar cu peste un punct peste dobanda promovata de banca.

Pe site-ul bancii, creditul se promoveaza la fel, tot cu dobanda de 5,65%, nu cu cea standard, langa care ar trebui pusa DAE, conform legii, care spune ca DAE trebuie sa apara langa costurile unui credit in orice forma de publicitate, asadar si intr-un comunicat de presa, si pe site-ul bancii.

Daca va intrebati daca un comunicat de presa este o forma de publicitate, raspunsul e: da. Asta pentru ca inca exista publicatii care fac copy/paste, din diverse motive, cel mai frecvent fiind neprofesionismul, la comunicatele de presa, integral sau partial, vezi aici un exemplu.

Ce spune banca

Piraeus Bank spune ca "nformatiile detaliate referitoare la costurile creditului imobiliar cu rata fixa in primii cinci ani sunt prezentate pe website-ul Piraeus in sectiunea http://piraeusbank.ro/Persoane-Fizice/Credite/Creditul_Imobiliar.html.

De asemenea, in comunicatul postat pe site-ul bancii in sectiunea media exista un link care face trimitere direct la aceaste informatii."

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi

Conform clasamentului creditelor ipotecare realizat de Bancherul.ro, in top 3 banci cu cele mai mici dobanzi se afla CEC, Unicredit si ING, care au costuri sensibil apropiate.

Daca luam in considerare doar DAE, ordinea este CEC, Unicredit si ING, dar daca ne uitam la rata lunara si la suma totala de rambursat, observam mici diferente, cauzate in principal de structura diferita de comisioane si de tipul de dobanda.

Astfel, in timp ce CEC si ING au credite cu dobanda variabila, in functie de evolutia ROBOR, Unicredit are o dobanda fixa in primii cinci ani, dupa care devine variabila, astfel ca DAE este o medie a celor doua tipuri de dobanzi.

Dupa cum se vede, dobanzile fixe in primii cinci sau zece ani sunt practicate de patru dintre cele opt banci luate in calcul.

O singura banca din Romania, BRD, are un credit ipotecar cu o dobanda fixa pe toata perioada de creditare: 7,53% si DAE 8,45%, cu trei puncte peste cea mai mica DAE, a CEC Bank.

BCR a majorat in acest an dobanda fixa in primii zece ani cu 1,3 puncte, de la 5,45% la 6,75%, iar  Raiffeisen de la 5,5% la 6,65%.

Comunicatul de presa

Piraeus Bank România - salt în topul primelor 4 oferte de credit imobiliar de pe piață
  
Piraeus Bank România lansează creditul de investiții imobiliare în lei, cu dobânda fixă, de 5.65%, în primii cinci ani și intră în lupta pe un segment extrem de competitiv, dominat de jucători consacrați.

Nivelul redus al dobânzii plasează noul produs în topul primelor 4 oferte disponibile pe piața locală.

Oferta include o puternică componentă de loializare. Dobânda de 5.65% se acordă clienților care încasează venituri în conturi deschise la Piraeus Bank România, pentru care avansul minim solicitat este de doar 15%.

Creditul de investiții imobiliare se acordă pe o perioada de până la 30 ani și este destinat achiziționării, construcției de imobile, sau refinanțării altor credite de investiții imobiliare. Valoarea împrumutului acordat variază și este cuprinsă între echivalentul în lei a 5.000, respectiv 250.000 de Euro.

Mădălina Otilia Teodorescu, Vicepreședinte Piraeus Bank România:

„Oferta Piraeus Bank România răspunde unor nevoi curente ale consumatorilor de produse bancare din România și anume predictibilitate și costuri de creditare reduse. Acest nou produs este soluția noastă la semnalele primite din partea lor. Susținuți de doi investitori puternici, așa cum sunt J.C. Flowers & Co. și BERD, urmărim să oferim clienților noștri produse și servicii care să-i ajute să-și ducă planurile la bun sfârșit, cu mai multă încredere și cu mai puține griji.”  

Oferta completă și descrierea tuturor condițiilor de acordare a creditului de investiții imobiliare sunt disponibile pe www.piraeusbank.ro.

ACTUALIZARE

Articolul a fost actualizat in 29.07.2018 cu opinia bancii si cu comunicatul de presa.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii