BANCI | Stirea Zilei

Guvernatorul si prim-viceguvernatorul BNR nu economisesc in lei, ci in euro si dolari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-18 22:18

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul.

Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma banilor tinuti in banci, a caror valoare nu este mica.

Guvernatorul BNR avea la finalul lui 2017 trei conturi curente in lei, doua la BCR si unul la Unicredit, in valoare de 896.801 de lei, aprope inca o data mai multi decat in anul precedent, cand avea doar 478.634 de lei, conform declaratiilor de avere publicate pe site-ul BNR.

Isarescu mai avea anul trecut patru depozite in euro in valoare de 24.422 de euro si 2 depozite in dolari, insumand 11.427 USD.

Guvernatorul si-a facut in 2016 inca trei depozite in euro, iar in 2017 unul in dolari americani, pe langa cele doua depozite, unul in euro si altul in dolari, pe care le avea din 2012.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, si-a schimbat si el strategia de economisire, nemultumit probabil de dobanda mica primita de la BCR, in prezent de 0,75%, care i-au adus totusi castiguri de 23.939 lei, de pe urma unui depozit de 2,3 milioane lei si a unui cont de economii in euro in valoare de 171.408 euro.

Astfel ca a renuntat la depozitul in lei in valoare de 2,3 milioane lei deschis in 2017 si si-a depus banii intr-un fond de investitii, pentru a incasa un castig mai mare.

Desi primeste o dobanda simbolica, de 0,05%, Georgescu nu a lichidat insa contul de economii in euro deschis in 2013, a carui valoare a scazut insa la 122.187 de euro, de la 171.408 mii euro cat era in urma cu un an.

Florin Georgescu si-a sporit si numarul persoanelor fizice carora le-a dat imprumuturi in nume personal,de la 2 la 4, cu o valoare de 38.200 de lei.

Interesul guvernatorului si prim-viceguvernatorului pentru depozitele in valuta ar putea fi explicat prin tendinta de depreciere a leului fata de valute din ultimii zece ani, dupa izbucnirea crizei din 2008.

Astfel, daca la finalul lui 2008 un euro valora 3,9 lei, in prezent a ajuns la 4,6 lei, asadar a pierdut 18% din valoare.

Pe parcursul ultimilor doi ani, in 2016 si 2017, cursul leu/euro a crescut cu 2,8%, in timp ce dobanzile la depozitele in lei au scazut sub 1% pe an.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii