RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Dupa cat timp se poate cere prescrierea (anularea) datoriei?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-03 07:38

"Am o intrebare referitoare la un credit facut acuma 7 ani la un IFN pe care nu am mai reusit sa il achit, iar ultima rata achitata a fost acum vreo 6 ani de zile, cei drept pana in prezent am fost instiintat in legatura cu creditul restant dar fara nici o poprire pe salar cu toate ca toata perioada aceasta am fost angajat cu norma intraga cu virament salarial pe card.

Daca in aceasta perioada de 6 ani de la ultima rata ahitata si pana in prezent cand mi sa pus poprirea pe salar nu a mai existat alta poprire, se poate invoca o contestatie pentru prescrierea datoriei, tinand cont de nu a mai existat alta executare in decurs de 6 ani?"

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”

Prescrierea (anularea datoriei) unui credit nu depinde insa de perioada de neplata a acestuia, ci de momentul in care banca/IFN-ul incepe procedurile de recuperare, inclusiv prin executare silita.

Daca nu ati platit de 5 ani, din 2013, iar IFN-ul doar v-a notificat, dar nu a inceput procedurile de executare silita pentru recuperare a datoriei, atunci se poate invoca prescrierea datoriei. Insa daca IFN-ul a initiat executarea silita si recuperarea datoriei, iar pe parcursul ultimilor sapte ani a dispus masuri in acest sens, atunci nu mai puteti cere anularea datoriei.

Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.

Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces), de aceea va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in astfel de cazuri. (vezi aici raspunsul integral)

Probleme cu banca? Scrie-ne aici si te ajutam!

Comentarii

Adi
Proprie pe cont bancar
Am avut 2rovinete din 2010 de plătit .m-au dat în judecată și executorul mă caută si acum prin bănci să blocheze conturi bancare .nu pot să mă angajez nicăieri ..pentru că nu vreau să plătesc la hoți pentru 200lei rovinietă ,hoți de executori vor 800lei...au trecut 8ani si ei tot vor bani !.. de ce nu se prescriu această amenda ..după atîta timp..?..

hering gheorghe
nelamurire
un credit facut in 2012 la c.a.r.p.o. ,in cat timp se prescrie ? E legal sa se puna proprire pe cont ?

alex
prescriere credit bancar
am facut un credit la o banca in 2005 pe cinci ani,nu am platit decit o rata si apoi nimic pentru ca am fost plecat din tara,cind se prescrie?pentru ca am oaflat de o hotarare de executare silita abia in 2011 este legala?

Curt Luiza
Restant banci!
Am ramas restanta la euroline, am platit acestei banci peste 12000 si tot nu scadea datoria! Am decis sa nu mai platesc,este o problema? Multumesc anticipat!

Curt Luiza
Restant banci!
Am ramas restanta la euroline, am platit acestei banci peste 12000 si tot nu scadea datoria! Am decis sa nu mai platesc,este o problema? Multumesc anticipat!

Curt Luiza
Restant banci!
Am ramas restanta la euroline, am platit acestei banci peste 12000 si tot nu scadea datoria! Am decis sa nu mai platesc,este o problema? Multumesc anticipat!

Badet
Un credit făcut de șefa Adriana in2015 pe numele meu și rămas plata 240. Se prescrie? Nu m au anunțat mă amenința cu confiscarea bunurilor și apartamentului ,nu am contract nici nu am știut pina acum nu mai anuntat
Fiul meu a platit la banca un credit 2012 ,jumătate din el ,s a îmbolnăvit grav ,nu are venit ,cu acte doveditoare ,in 2017i au făcut executare ,am contestat dar președinta in verdict se contrazice întîi da cîștiga de cauza apoi da dreptate executorului ,n a fost anunțat ,am anunțat banca cînd s a îmbolnăvit dar fără înțelegere ,ce fac ,se prescrie creditul??!multumesc1152,multumesc

Alina
Ce pot face?
În 2008 am facut împrumut în franci elvețieni, am plătit câteva rate, am refinantat ..dupa care am mai plătit câteva rate si am plecat in Italia, unde credeam ca voi face bănuți pt rate.....gresit! In 2016 am revenit i tara..m am angajat in 2017 mi s a facut catre firma de oprire...mentionez ca pana atunci nu sm primit nimic pe adresa mea...La părinți...in 2018 m am angajat in alt parte unde am des oprit un alt împrumut de care sunt amnezică nu l stiu....Nu stiam ce sa fac , undee sa ma duc...am mers catre bsnca unde stiam de împrumut, mi a dat detalii catre executor, mentionez ca mi se oprea 2/3 fin salariu...am doi copii , la sf de luna luam 500 ron si cheltuiam 700 pe drum si pachet! Am mers la birou la executor si nu sm știut ce trebuie sa fac atunci...am scris o înțelegere catre ei ca mi iau angajamentul sa plătesc lunar 250- 300 ron nu ce mi opreau ei..mai tarziu mi am dat demisia am luat între timp legatura cu o avocată i am explicat despre ce este vorba a înaintat proces catre biroul executorului dar sm uitat de hartia facuta de mine...specific ca mi se oprw foarte mult...acum lucrez la negru , am o varsta care mi trebuie cartea de munca...ce pit face?

Badet elena
Prescriere și scoatere din bir credite
Am avut la Provident in2 009un credit dibinda145% ,am platit jumătate apoi nu am mai putut ,copilul meu a avut un accident f grav raminind cu urmări le am spus la momentul respectiv ,acum mă amenința cu executare silita ,n au făcut încă dar ce pot face ?cum pot fi scoasa din biroul de credite?

Bucur Coculeana
Soția a avun un credit la C.A.R. și a avut poprire pe salar. Datoria s-a terminat. Ași dori sã știu cît timp va mai figura în biroul de credit.


Vasile Coman - Bancherul.ro
Cat timp va figura in Biroul de Credit
Stimate domnule Bucur, sotia va figura la Biroul de Credit timp de patru ani dupa plata datoriei. Reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor: 0723292899 sau vasile.coman@bancherul.ro

Margareta
Poprire
Fiul meu a facut un credit in 2008 cand a fost obligat vorba vine i s a spus da ti demisia sa nu te dăm noi afara am mai plătit eu câteva luni am fost la bancă sa facem o refinantare au spus că nu i intereseaza sa plătim tot creditul acum dupa 10 ani i a venit de la executor popice la servici. Ce putem face? Contestație în instanță?

Margareta
Poprire
Fiul meu a facut un credit in 2008 cand a fost obligat vorba vine i s a spus da ti demisia sa nu te dăm noi afara am mai plătit eu câteva luni am fost la bancă sa facem o refinantare au spus că nu i intereseaza sa plătim tot creditul acum dupa 10 ani i a venit de la executor popice la servici. Ce putem face? Contestație în instanță?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraTBI Credit isi induce in eroare clientii care au carduri de credit

TBI Credit, o Institutie Financiara Nebancara (IFN) detinuta de grupul leton 4finance, specializat in credite online, isi induce in eroare clientii care vor sa-si achite ratele la cardul de credit pe site-ul tbicredit.ro. Astfel, dupa cum se vede si in fotografie, clientii TBI Credit detalii

E normal sa se faca de doua ori schimb valutar la o plata cu cardul MasterCard in Canada?

"Mi-am luat un card Mastercard in lei de la Alior Bank pentru a-l folosi la cumparaturi in Canada, unde-mi vizitez nepotii, le-am spus asta celor de la banca, si mi-au spus ca pot sa fac cumparaturi cu el fara probleme, fara comision, si de asemenea pot sa scot bani de la bancomate, tot fara detalii

Credius isi face reclama inselatoare la credite: ascunde ca DAE e de peste 600% pe an

Credius, una dintre cele mai mari Institutii Financiare Nebancare (IFN) din Romania, isi face reclama inselatoare la credite pe site-ul propriu (Credius.ro), unde prezinta doar rata la un imprumut, nu si costurile acestuia, cum este obligata de lege. Astfel, pe prima pagina a site-ului detalii

Care sunt consecintele daca nu am platit de 2 luni banca?

"Buna ziua! Am facut un credit de nevoi personale in valoare de 20.000de lei, mai exact in anul 2018 pe 22 august(BCR). Am platit pana in luna august-septembrie 2019,dar m-am lasat pacalita de o refinantare printr-un broker bancar si am ajuns in
imposibilitatea detalii

Ultimele Comentarii