RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Dupa cat timp se poate cere prescrierea (anularea) datoriei?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-03 07:38

"Am o intrebare referitoare la un credit facut acuma 7 ani la un IFN pe care nu am mai reusit sa il achit, iar ultima rata achitata a fost acum vreo 6 ani de zile, cei drept pana in prezent am fost instiintat in legatura cu creditul restant dar fara nici o poprire pe salar cu toate ca toata perioada aceasta am fost angajat cu norma intraga cu virament salarial pe card.

Daca in aceasta perioada de 6 ani de la ultima rata ahitata si pana in prezent cand mi sa pus poprirea pe salar nu a mai existat alta poprire, se poate invoca o contestatie pentru prescrierea datoriei, tinand cont de nu a mai existat alta executare in decurs de 6 ani?"

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”

Prescrierea (anularea datoriei) unui credit nu depinde insa de perioada de neplata a acestuia, ci de momentul in care banca/IFN-ul incepe procedurile de recuperare, inclusiv prin executare silita.

Daca nu ati platit de 5 ani, din 2013, iar IFN-ul doar v-a notificat, dar nu a inceput procedurile de executare silita pentru recuperare a datoriei, atunci se poate invoca prescrierea datoriei. Insa daca IFN-ul a initiat executarea silita si recuperarea datoriei, iar pe parcursul ultimilor sapte ani a dispus masuri in acest sens, atunci nu mai puteti cere anularea datoriei.

Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.

Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces), de aceea va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in astfel de cazuri. (vezi aici raspunsul integral)

Probleme cu banca? Scrie-ne aici si te ajutam!

Comentarii

Adi
Proprie pe cont bancar
Am avut 2rovinete din 2010 de plătit .m-au dat în judecată și executorul mă caută si acum prin bănci să blocheze conturi bancare .nu pot să mă angajez nicăieri ..pentru că nu vreau să plătesc la hoți pentru 200lei rovinietă ,hoți de executori vor 800lei...au trecut 8ani si ei tot vor bani !.. de ce nu se prescriu această amenda ..după atîta timp..?..

hering gheorghe
nelamurire
un credit facut in 2012 la c.a.r.p.o. ,in cat timp se prescrie ? E legal sa se puna proprire pe cont ?

alex
prescriere credit bancar
am facut un credit la o banca in 2005 pe cinci ani,nu am platit decit o rata si apoi nimic pentru ca am fost plecat din tara,cind se prescrie?pentru ca am oaflat de o hotarare de executare silita abia in 2011 este legala?

Curt Luiza
Restant banci!
Am ramas restanta la euroline, am platit acestei banci peste 12000 si tot nu scadea datoria! Am decis sa nu mai platesc,este o problema? Multumesc anticipat!

Curt Luiza
Restant banci!
Am ramas restanta la euroline, am platit acestei banci peste 12000 si tot nu scadea datoria! Am decis sa nu mai platesc,este o problema? Multumesc anticipat!

Curt Luiza
Restant banci!
Am ramas restanta la euroline, am platit acestei banci peste 12000 si tot nu scadea datoria! Am decis sa nu mai platesc,este o problema? Multumesc anticipat!

Badet
Un credit făcut de șefa Adriana in2015 pe numele meu și rămas plata 240. Se prescrie? Nu m au anunțat mă amenința cu confiscarea bunurilor și apartamentului ,nu am contract nici nu am știut pina acum nu mai anuntat
Fiul meu a platit la banca un credit 2012 ,jumătate din el ,s a îmbolnăvit grav ,nu are venit ,cu acte doveditoare ,in 2017i au făcut executare ,am contestat dar președinta in verdict se contrazice întîi da cîștiga de cauza apoi da dreptate executorului ,n a fost anunțat ,am anunțat banca cînd s a îmbolnăvit dar fără înțelegere ,ce fac ,se prescrie creditul??!multumesc1152,multumesc

Alina
Ce pot face?
În 2008 am facut împrumut în franci elvețieni, am plătit câteva rate, am refinantat ..dupa care am mai plătit câteva rate si am plecat in Italia, unde credeam ca voi face bănuți pt rate.....gresit! In 2016 am revenit i tara..m am angajat in 2017 mi s a facut catre firma de oprire...mentionez ca pana atunci nu sm primit nimic pe adresa mea...La părinți...in 2018 m am angajat in alt parte unde am des oprit un alt împrumut de care sunt amnezică nu l stiu....Nu stiam ce sa fac , undee sa ma duc...am mers catre bsnca unde stiam de împrumut, mi a dat detalii catre executor, mentionez ca mi se oprea 2/3 fin salariu...am doi copii , la sf de luna luam 500 ron si cheltuiam 700 pe drum si pachet! Am mers la birou la executor si nu sm știut ce trebuie sa fac atunci...am scris o înțelegere catre ei ca mi iau angajamentul sa plătesc lunar 250- 300 ron nu ce mi opreau ei..mai tarziu mi am dat demisia am luat între timp legatura cu o avocată i am explicat despre ce este vorba a înaintat proces catre biroul executorului dar sm uitat de hartia facuta de mine...specific ca mi se oprw foarte mult...acum lucrez la negru , am o varsta care mi trebuie cartea de munca...ce pit face?

Badet elena
Prescriere și scoatere din bir credite
Am avut la Provident in2 009un credit dibinda145% ,am platit jumătate apoi nu am mai putut ,copilul meu a avut un accident f grav raminind cu urmări le am spus la momentul respectiv ,acum mă amenința cu executare silita ,n au făcut încă dar ce pot face ?cum pot fi scoasa din biroul de credite?

Bucur Coculeana
Soția a avun un credit la C.A.R. și a avut poprire pe salar. Datoria s-a terminat. Ași dori sã știu cît timp va mai figura în biroul de credit.


Vasile Coman - Bancherul.ro
Cat timp va figura in Biroul de Credit
Stimate domnule Bucur, sotia va figura la Biroul de Credit timp de patru ani dupa plata datoriei. Reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor: 0723292899 sau vasile.coman@bancherul.ro

Margareta
Poprire
Fiul meu a facut un credit in 2008 cand a fost obligat vorba vine i s a spus da ti demisia sa nu te dăm noi afara am mai plătit eu câteva luni am fost la bancă sa facem o refinantare au spus că nu i intereseaza sa plătim tot creditul acum dupa 10 ani i a venit de la executor popice la servici. Ce putem face? Contestație în instanță?

Margareta
Poprire
Fiul meu a facut un credit in 2008 cand a fost obligat vorba vine i s a spus da ti demisia sa nu te dăm noi afara am mai plătit eu câteva luni am fost la bancă sa facem o refinantare au spus că nu i intereseaza sa plătim tot creditul acum dupa 10 ani i a venit de la executor popice la servici. Ce putem face? Contestație în instanță?

Moldovan Mirela Georgeta
Ce pot sa fac
In 2006 am facut un credit de nevoi personale,am reusit sa platesc cateva rate,am divortat si nu am mai putut plati iar acum am primit instiintare pt proprire de la executor.Mentionez ca in 2013 am mai facut un card cu cele 3salarii iar in 2018 un credit de nevoi personale si toate s-au putut,nu am fost bagata ca rea platnica.Va rog sami apuneti daca este legal ca dupa 14 ani si cu 2contracte de credit care le platesc momental sunt obligata sa platesc suma care o am de platit din creditul din 2006

Chiriță Maria
Creanta Cosmote
Bună ziua, am avut un contract de telefonie mobila în 2012 la Cosmote și acum, după 6 ani m-am trezit cu scrisoare de la kruk ca am de plata 2200 lei. I-am întrebat de unde suma asta și mi-au trimis niște sume și atât. Le-am cerut dovada de unde figureze cu suma de 524 lei. O factura neplătit, contract nereziliat, ceva ca să știu. Ce pot face în acest caz?

Alina Popescu
Credit restant
Buna ziua. As dori sa ma îndrumați în legătură cu următoarea problemă: în anul 2018 am luat un credit în valoare de 840 de lei de la Viva credit. Nu l am achitat, am primit o notificare in luna dec 2018 în care eram somata sa plătesc suma de 1600. Datorită unor probleme aparute nu am platit nici această sumă. Nemaifiind somata de la aceea data am uitat efectiv de acest credit. Încercând să contractez un credit în acest an am descoperit ca sunt raportata în biroul de credit cu aceast credit care este dat spre colectare interna sau externa. În toata aceasta perioada nu am primit absolut nicio notificare. Intrebarea mea este daca vreau sa plătesc trebuie să iau legatura cu creditorul, însă cum pot ajunge la o înțelegere de plata doar a sumei cu care eu sunt raportata în biroul de credit nu si a altor penalizări adăugate.? Va multumesc.

Dobrean Florin-Ciprian
Bună ziua. Sint o persoană cu handicap de gradul 1 grav, si in anul 2017 am luat de la credius o suma de 2700 lei am platit prima luna dupa care nu am mai reusit, inbolnavinduse tata socru de cancer. Tot in anul 2017 am primit acasa executare silita daca nu achit suma de 12000 lei. Ce as putea face in acest caz. Mentionez k nu am mai dat nici un ban. Multumesc
Bună ziua. Ma numrsc Dobrean Florin-Ciprian, sin o persoana cu handicap de gradul 1 grav. In anul 2017 am scos o suma de bani de la credius, mai exact 2700 lei. Nu am reusit sa achit aceasta suma, decit prima rata. Tot in anul 2017 am primit de la domnul executot, executare silita daca nu achit suma de 13000lei cu dobinzi si cheltuieli de judecata. Mi-a pus blocare pe card dar contul mi la lasat deschis. Pot lua bani numai din cont. Nu mai pot cu cardul. Va rog frumos ce as putea face. Eu detinind o masina si jumatate din casa k cealalta jumatate apartinind concubinei (sotiei). Cu stima

Mustata Damiel
Executie credit ipotecar.
Am un credit ipotecar din 2007 Am fost bun platnic pana in momentul crizei cu covid cand am ramas in urma cu platile. Acum ma aflu sub executare silita a apartamentului. Eu doresc sa reiau creditul dar executorul vrea 10 mii euro avans...din 32 mii ...sau i-mi vinde imobilul. Ce pot face? Am copil mic de 2.6 ani! Multumesc!

Emil
Rata la banca
Am primit instintare pentru un credid ne platit din 2009 ce se pote face eu am avut asigurare pe credit

Vasile Coman - Bancherul.ro
asigurare credit
Daca ati avut asigurare la credit, trebuie sa verificati daca a fost activata respectiva asigurare. Va rog sa reveniti la mine cu mai multe detalii despre acest credit, pentru a va ajuta sa rezolvati problema: vasile.coman@bancherul.ro.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCredius m-a inselat: mi-a dat un credit de 1900 de lei si trebuie sa dau inapoi de 10 ori mai mult, adica 18.600 lei! Ce pot sa fac?

"Am făcut o cere de împrumut la Credius pe 12 luni cu 310 pe luna pt 2600, ei m au sunat mi a spus ca sa aprobat creditul și îmi oprește un comision de analiza de 700 sa semnez și îmi virează banii, m am trezit ca pt 1900 trebuie sa plătesc 5 ani câte 310 pe luna. detalii

Care este procedura privind depunerea unei reclamatii (petitii) la CEC Bank?

Care este procedura privind depunerea unei reclamatii (petitie) la CEC Bank, conform informatiilor publicate de banca: Ghid petiţii Reclamaţii/petiţii Stimate client, Considerăm că succesul și recunoașterea de care detalii

Cum pot afla daca cineva a facut un credit pe numele meu?

"Buna ziua. Unde pot sa verific daca cineva a facut credit pe numele meu? Mi-a furat cineva identitatea, adica le-am dat o poza cu buletinul meu, crezand ca e o oferta de la Orange. Asteptam oferta de la Orange si am primit un SMS cu o oferta, care nu era de la Orange. Am intrat pe un link detalii

Am dat click si am luat imprumutul Hora Credit cu DAE de 69.000%, de 7.000 de ori mai mare decat un credit normal!

"Acum câteva zile am luat cu împrumut 500 de lei de la Hora credit online. nu mă deranjează dobânda pentru că o să i înapoiez mâine. cu o săptămână înainte am mai împrumutat 100 de lei pe 7 zile și i am returnat. Acum însă m detalii

  

Ultimele Comentarii