BANCI | Noutati BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu - cuvant de deschidere la conferinta de presa „Raport asupra stabilitatii financiare nr.1/2018"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-06-16 17:53

Raport asupra stabilității financiare sem.I 2018

Cuvânt de deschidere: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR,

București, 14 iunie 2018

Versiunea pregătită pentru susținere

Stimați invitați,

Bine ați venit la lansarea Raportului asupra Stabilității Financiare al Băncii Naționale. Raportul a fost aprobat în unanimitate de Consiliul de Administrație și va fi prezentat de domnul viceguvernator Liviu Voinea.

Dați-mi voie să reamintesc că scopul Raportului asupra Stabilității Financiare, asemeni celor realizate de toate băncile centrale, este de a identifica vulnerabilitățile cheie ale sistemului financiar care pot interacționa cu și amplifica șocurile economice interne și internaționale. Raportul asupra Stabilității Financiare este principalul mijloc al BNR de comunicare a analizei noastre privind evoluțiile legate de stabilitatea sectorului financiar.

După cum s-a exprimat recent și Jerome Powell, Președintele Fed, deciziile de stabilitate financiară au evoluat de la administrarea unor situații individuale de criză la stabilirea unui cadru de politici macroprudențiale care pune accentul pe prevenție, prin adresarea riscurilor pe care le identificăm.

Îmi face plăcere să fac referire și la misiunea FMI legată de evaluarea sectorului financiar (FSAP). Aceasta evaluare a fost facută la solicitarea BNR. Am lucrat împreuna cu experții fondului, ne-am comparat rezultatele reieșite din modelele utilizate, concluziile desprinse fiind împărtășite atât de experții fondului și de board-ul acestei instituții, cât și de experții BNR și de Consiliul de Administrație.

Ca urmare, ne-am dat acordul pentru publicarea nu doar a raportului, ci și a notelor tehnice care fundamentează concluziile acestuia. Considerăm că transparența, nu doar în privința politicilor noastre, dar și a mecanismelor prin care acestea au fost adoptate este benefică.

Raportul pune în lumină și ameliorarea semnificativă a performanțelor sectorului bancar românesc. Creșterea capitalizării, reducerea semnificativă a creditelor neperformante și cresterea profitabilității acestei industrii sunt semne ale tendinței favorabile.

Cu toate acestea nu putem pierde din vedere că ne aflăm la debutul unui nou ciclu de creștere a dobânzilor. De aceea, preocuparea noastră legitimă pentru creșterea intermedierii financiare și în mod special a creditării sectorului real este însoțită de grija ca evoluțiile pozitive să se așeze pe o bază sustenabilă.

Față de precedentul Raport, am evidențiat creșterea riscului de nerambursare, aferent îndatorarii sectorului neguvernamental. Acest risc este unul potențial, determinat de factori diverși care sunt detaliați în Raport. Nu voi insista asupra unei cifre anume, ci asupra unor principii.

Aspirația de a avea o casă face parte din cultura noastră, și este și o modalitate de a crea bunăstare pentru viitor, după cum spunea recent guvernatorul Băncii Canadei. Soluția de a realiza această aspirație este, pentru majoritatea gospodăriilor, prin credit ipotecar. Având în vedere contextul intern și internațional de creștere a ratei dobânzii, precum și tendința de creștere a prețului activelor imobiliare (un alt risc subliniat în Raport), este firesc să crească și nivelul datoriei.

Dorința de a atenua diferențierea mare a veniturilor prin intermediul comportamentului de consum este la rândul său normală, și se realizează prin credit de consum.

Băncile centrale nu se opun acestor aspirații firești, dar urmăresc să orienteze creditarea pe canale sustenabile și către volume rezonabile.

În România ne confruntăm însă cu un paradox, acela al scăderii intermedierii financiare ca pondere în PIB în paralel cu apariția unor semne de subcapitalizare pentru o mare parte dintre companii și de supraîndatorare pentru anumite categorii de populație.

Apreciem că este necesar să evităm accentuarea acestor tendințe privind supraîndatorarea populației, întrucât aceasta este o problemă cu implicații economice și sociale importante. Este de dorit să crească nivelul creditării pentru companii, și constatăm că sunt în continuare aproximativ 12 mii de companii performante care au un potențial de creditare de cca. 5% din PIB neexplorat de sistemul bancar. Pentru a face această trecere este nevoie și de îmbunătățirea guvernanței la nivelul sectorului bancar și de schimbarea modelului de business al băncilor, care în prezent depinde prea mult de Programul Prima Casă și de marjele încă ridicate între dobânda la credit și cea la depozit, pe fondul unor volume totale care cresc mai încet decât PIB-ul. Mai mult, așa cum prezentăm în Tema Specială a Raportului, un volum de creditare de cca. 6% din PIB este acordat companiilor din România de către bănci din străinătate.

Reducerea riscului de nerambursare se poate obține prin îmbunătățirea calității creditelor noi, care presupune și un grad de îndatorare sustenabil. Cu mai bine de un secol în urmă, Eugeniu Carada, fondatorul Băncii Naționale a României, spunea cu înțelepciune “Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poți plăti ușor”.

Vă doresc o dezbatere fructuoasă!

Sursa: site BNR

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRBNR mentine dobanda de referinta la 2,5%, dar intareste politica monetara printr-un deficit de lichiditate in piata bancara

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut astazi atat dobanda de referinta, la 2,5% pe an, cat si nivelul rezervelor minime obligatorii, de 8%, conform asteptarilor analistilor, insa mentioneaza va pastra un control strict al lichiditatii din piata monetara, ceea ce inseamna mentinerea unui detalii

BNR respinge acuzatiile lui Darius Valcov privind administrarea rezervei internationale a Romaniei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) respinge acuzatiile lui Darius Valcov, consilier de stat in Guvernul Romaniei, cu privire la administrarea rezervei internationale a tarii. Declarație a purtătorului de cuvânt al BNR în legătură cu interpretarea incorectă de detalii

BNR: rezerva de aur este administrata prudent, nu pentru obtinerea unor dobanzi mari

Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta intr-un comunicat ca obiectivele principale urmărite în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, și nu obținerea unor bonificații prin dobânzi. Declarație de presă în detalii

BNR: Punerea sub semnul intrebarii a rezervelor de aur si valuta ale Romaniei ignora realitatea si sfideaza logica economica

"Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații detalii

Ultimele Comentarii

 • ?

  @ Apreciați că infracțiunile din bănci din perioada anterioară de aproximativ 30 de ani, multe ... detalii

 • ?

  @Cum ați aprecia despre desființarea profesiei de bancher, după 1989, deci vreme de vreo 30 de ... detalii

 • loan

  Ai nevoie de un împrumut? Sunteți bărbat / femeie de afaceri? Sunteți în orice situație ... detalii

 • titlu articol

  Atentie la titlul articolului : "mult mai mica" este in avantajul clientului. Nu ar fi nimic in ... detalii

 • Împrumut provident

  Buna ziua! Am și eu o nelămurire in anul 2012 am facut un împrumut provident ,am achitat câteva ... detalii